Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 6°C

Komentáre

Požiadali sme ministerstvo, aby záchranka v Bytči nezostala bez lekára

Vážený pán štátny tajomník! Ako zástupcovia minimálne 5-tisíc občanov okresu Bytča, ktorí sa do dnešného dňa podpísali pod petíciu Za zachovanie lekára Rýchlej lekárskej pomoci v Záchrannej zdravotnej službe v okrese Bytča, sme presvedčení, že transformácia Rýchlej lekárskej pomoci (RLP) na Rýchlu zdravotnú pomoc (RZP) v okrese Bytča je čisto politickým, nie odborným rozhodnutím.

02.04.2013 | 14:17

Vážený pán štátny tajomník!
Ako zástupcovia minimálne 5-tisíc občanov okresu Bytča, ktorí sa do dnešného dňa podpísali pod petíciu Za zachovanie lekára Rýchlej lekárskej pomoci v Záchrannej zdravotnej službe v okrese Bytča, sme presvedčení, že transformácia Rýchlej lekárskej pomoci (RLP) na Rýchlu zdravotnú pomoc (RZP) v okrese Bytča je čisto politickým, nie odborným rozhodnutím. Hlavná lekárka dostala zadanie pretransformovať v Žilinskom kraji tri RLP na RZP a musela niektoré vybrať. Sme presvedčení, že pri výbere nezohľadnila všetky dôležité faktory a urobila chybu.

Naše tvrdenia opierame o nasledujúce argumenty:
1. Ministerstvo zdravotníctva dôvodí, že ušetrené peniaze potečú späť do systému na zvýšenie mesačných platieb a kilometrovného pre záchranky. Pre nás v Bytči to ale znamená, že peniaze, ktoré boli určené pre obyvateľov Bytče, dostane súkromný poskytovateľ tejto, už aj tak ziskovej služby. Teda z peňazí, ktoré si obyvatelia nášho okresu odvádzajú na zdravotné poistenie, si bude súkromná spoločnosť zvyšovať zisk. Nesúhlasíme a protestujeme!
2. Ministerstvo tvrdí, že pri absencii lekára v RZP sa pre pacientov nič nezmení, pretože záchranári ho dokážu kvalifikovane nahradiť. Prečo ale potom nezruší lekára vo všetkých RLP a neušetrí tak oveľa viac peňazí? Pýtame sa, kde je tu logika?
3. Podľa analýzy je časový limit dojazdu zo Žiliny (20 km) - 14,4 min. Počet výjazdov najvyššej priority je 1721, čiže viac ako v iných okresoch (T. Teplice 1407, L. Hrádok 1263, Rajec 1123). V každom okrese v Žilinskom kraji RLP bude, okrem okresov Bytča a Turčianske Teplice. Pritom práve okres Bytča patrí k najviac hornatým regiónom s ťažkou dostupnosťou. Osady a lazy v Kolároviciach, Veľkom Rovnom, Petroviciach či Štiavniku ležia v ťažko dostupnom teréne a dojazd do nich môže byť v zime aj viac ako 30 minút. V analýze sa však spomína len dojazd zo Žiliny do Bytče. Domnievame sa, že toto hlavná lekárka nezobrala do úvahy.
4. Zdravotné stredisko v Bytči je v zložitej situácii. Po tom, čo mu kraj zobral štatút polikliniky, prišla Bytča aj o detskú pohotovosť. Pohotovosť pre dospelých je v ťažkej situácii, šušká sa, že by mala tiež skončiť. Tretina lekárov navyše zvažuje odchod z Bytče do Žiliny, pretože sa so Žilinským samosprávnym krajom nedohodli na odkúpení budovy.
5. Na Slovensku je 79 okresov a aj po zrušení 26 lekárov na záchrankách zostane 92 záchraniek s lekármi. To znamená, že v niektorých okresoch zostanú dvaja (alebo viacerí) lekári a v niektorých nebude nik!
6. Ústava SR hovorí, že ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach. Základné práva sú neodňateľné, nescudziteľné, nepremlčateľné a nezrušiteľné. Základné práva a slobody zaručuje ústava na území všetkým bez rozdielu. Týmto krokom nám ministerstvo berie základné práva garantované ústavou. Budeme sa brániť. Ak to inak nepôjde, aj ústavnou sťažnosťou na Ústavný súd SR!

Občania okresu Bytča sa cítia byť poškodení na svojich právach a ohrození na svojom zdraví. Pod petíciu sa do týchto chvíľ podpísalo už 5-tisíc obyvateľov. Na základe týchto argumentov preto žiadame ministerstvo zdravotníctva, aby prehodnotilo rozhodnutie pretransformovať RLP v Bytči na RZP. Zároveň vám oznamujeme, že v petícii budeme naďalej pokračovať a na súčinnosť vyzveme aj obyvateľov v ostatných 25 okresoch, kde od 1. apríla dôjde k rovnakému život a zdravie ohrozujúcemu stavu.

Michal Filek,
Ing. Peter Bologa
 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod