Žilinský Večerník

9. máj 2024 | Roland
| 2°C

Kultúra

Pozvánka na premiéru: Manifest

V sobotu 3. februára bude mať v Mestskom divadle Žilina svetovú premiéru autorský projekt režiséra Pavla Viechu a dramaturgičky Daniely Brezániovej Manifest.

29.01.2024 | 18:12

Štyria mladí ľudia izolovaní v štyroch izbách. Tak veľmi osamelí, ale zároveň túžiaci niekam patriť. Čo sa stane, keď ich táto túžba zavedie k radikalizácii a extrémnym činom? Všetky texty použité v tejto inscenácii pozostávajú z autentických manifestov, denníkov, esejí alebo z názorov mladých ľudí.

Režisér Pavol Viecha objasňuje pozadie vzniku tohto projektu: „Inscenácia Manifest nadväzuje na dva moje predošlé projekty Kreutzerova sonáta / Čia vina? (Mestské divadlo Žilina) a Budete mať luft! (Slovenské národné divadlo). Všetky tri inscenácie spája téma vychádzajúca zo skutočných udalostí. V Manifeste to je  – v prvej je to súkromný život L. N. Tolstého a jeho manželky Sofie Tolstej, v druhej pogrom spáchaný na rómskom obyvateľstve obce Pobedim z roku 1928 a v tretej pravicový extrémizmus v kruhoch mládeže, radikalizácia na internete, ktorej hrozivé následky prežívame v súčasnosti. Každá z nich polemizuje nad otázkou viny, v každej je násilníkovi poskytnutý priestor, aby obhájil svoje činy a vyústením každej z nich je priame odsúdenie násilia a jeho prejavov.

Manifest je posledným dielom tejto mojej „trilógie". Mám pocit, že je to jedna z mojich najosobnejších réžii. Inscenácia otvára tie najpálčivejšie otázky týkajúce sa súčasnej mládeže a častokrát bolo náročné divadelnú výpoveď formulovať jasne. Nachádzajú sa v nej nepríjemné pasáže, pred ktorými je však dôležité, aby sme nezakrývali oči. Tvoria totiž súčasť nášho okolia.

Ako aj pri predošlých spomínaných projektoch, aj v tomto prípade mám pocit, že častejšie v sebe riešim nie umelecké otázky týkajúce sa mojej profesie, ale morálne otázky týkajúce sa povinností umelca, jeho etiky a jeho myšlienok smerovaným k hľadisku. Teším sa na výsledok. Naozaj.“

V inscenácii účinkujú: Natália Fašánková, Adam Herich, Michal Koleják a Iveta Pagáčová. Prvú reprízu Manifestu uvedie divadlo 10. februára.

Autor: - r -

Foto: MD

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod