Žilinský Večerník

20. máj 2024 | Bernard
| 14°C

Šport

POZVÁNKA: Žilinské slalomy napíšu sedemdesiatu kapitolu pod taktovkou Žilinského klubu vodákov

Už viac ako 70 rokov uplynulo od prvých pretekov vo vodnom slalome, ktoré sa konali v Žiline. Podľa správy z dobovej tlače (Cieľ 26.4.1951) sa prvé preteky organizovali 29.4.1951 a zorganizoval ich oddiel Sokol NV Žilina. Uskutočnili sa na sútoku riek Váh a Kysuce, ktorý aj dnes nazývame Krútidlo.

10.05.2024 | 08:35

HISTORICKÝ EXKURZ

Na pravidelnej ročnej báze sa začali  Žilinské slalomy organizovať od roku 1983.  Miestom konania boli  Rajecké Teplice, Vrútky, Podbánske, Strečno a od roku 2004 slalomová trať v biokoridore na Váhu v Žiline.  Organizáciou pretekov bol vždy poverený aktuálny žilinský klub. História existencie slalomárskych žilinských klubov siaha až do roku 1931, kedy vzniká vodácky oddiel Klubu československých turistov (KČST). Po zániku Československa v januári roku 1939 sa slovenskí turisti odtrhli a založili si svoj Klub slovenských turistov a lyžiarov (KSTL), ktorý existoval do roku 1949. V Žiline začali pracovať tri oddiely: Vodácky oddiel KSTL Žilina, KSTL Budatín a HM Budatín. V roku 1948 vzniká v Žiline prvý slalomový oddiel na Slovensku, Sokol NV Žilina, oddiel o niekoľko rokov mení názov na Slovan Malá Fatra Žilina. V roku 1960 sa do Žiliny presťahovala Vysoká škola dopravná (VŠD). Pri škole je založená TJ Slávia VŠD Žilina aj s oddielom vodného slalomu. Vedúcim oddielu bol odborný asistent Miloslav Hlavnička. Oddiel začal pretekársku činnosť v roku 1961.  Po spoločenských zmenách v roku 1989 sa oddiel vodného slalomu pri Slávii VŠDS osamostatnil a prijal nový názov Canoe Kajak Club Žilina (CKC). Pokračoval v tradícií organizácie Žilinských slalomov na Podbanskom (1990-1997). V roku 1998 kluby CKC Žilina a Slovšport team sa spájajú a zakladajú nový klub Žilinský klub vodákov Žilina (ŽKV).


 

 

SKVELÁ ATMOSFÉRA

Žilinský klub vodákov pokračuje v tradícií usporiadania Žilinských slalomov. V tomto roku to bude 70. jubilejný ročník. Toto výročie nám pripomína nielen bohatú tradíciu podujatia takéhoto formátu, ale aj jeho význam pre slovenský vodný slalom. Tisícky pretekárov, stovky trénerov, rozhodcov a činovníkov už absolvovali tieto vysoko uznávané preteky, ktoré sú pevne ukotvené v zozname súťaží Slovenskej kanoistiky SDV. „Každý ročník prináša nové výzvy a momenty.  Vždy sa snažíme priniesť niečo nové, vylepšené. Dôležité je však, že tu vytvoríme jedinečnú atmosféru pre celú vodácku komunitu. Radi sa k nám vracajú nielen pretekári a ich tréneri, ale aj rodiny a priatelia pretekárov. Tento ročník bude určite špecifický. Plánujeme osláviť toto výročie aj ocenením osobností, ktoré sa aktívne zaslúžili o rozvoj a podporu tohto olympijského športu v Žiline. Pozývame aj verejnosť, aby si našli čas a prišli s nami osláviť tento športový sviatok, a to už 11-12.5.2024. Nájdete nás v areáli vodných športov pod Dubňom (pri cyklotrase pod záhradkárskou osadou v Budatíne),“ povedala Renáta Daníková.

 

 

Autor: - r -

Foto: archív R.D.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod