Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| -1°C

Hudobná

Pozývame na 40. sezónu Štátneho komorného orchestra

Vedenie Štátneho komorného orchestra (ŠKO) Žilina urobilo všetko pre to, aby jubilejná sezóna bola plná nevšedných zážitkov, skvelých výkonov a emotívnych momentov, ktoré môže človek zažiť len na koncerte živej hudby.

02.09.2013 | 15:36

Ako riaditeľ Vladimír Šalaga pred rokom sľúbil, ŠKO opäť pripravil slávne vokálno-symfonické dielo, ktoré v Žiline ešte nikdy nezaznelo - 12. októbra uvedie v Dome odborov Requiem od Giuseppe Verdiho k 200. výročiu narodenia tohto operného génia. Na pódiu bude 200 účinkujúcich, orchester doplnia ešte členovia Filharmónie Jena z Nemecka a speváci z filharmonických zborov z Jeny a Katovíc. Koncert je súčasťou projektu „ONE – Orchestra Network for Europe“, ktorý podporila Európska komisia.


K 1150. výročiu príchodu Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy napísali pre ŠKO veľké oratoriálne diela dvaja významní slovenskí autori. Už 26. septembra si tak vypočujete Devínske bralo od Norberta Bodnára, ktoré uvedú aj na Bratislavských hudobných slávnostiach a 21. novembra Cirillo-Matodiadu od Egona Kráka, ktorá odznie aj v Chráme St. Madeleine v Paríži.


I zima v ŠKO zahreje na duši. „Jeden z najznámejších klavírnych koncertov - Čajkovského Koncert b mol uvedie v januári 2014 váš obľúbený sólista Timur Sergeyenia pod taktovkou Mishu Katza. Milovníci džezu by určite nemali premeškať vystúpenie legendárneho saxofonistu Scotta Hamiltona s ŠKO 5. decembra. Tento umelec patrí medzi džezovú elitu podobne ako Benny Goodman či Duke Ellington. Mimoriadny zážitok sľubuje aj uvedenie slávnej suity z Porgy a Bess G. Gershwina 6. a 7. februára, ktorú preslávili Ella Fitzgerald a Louis Armstrong. V Žiline Ellu Fitzgerald „zastúpi“ mladá, talentovaná a krásna česká speváčka Barbora Řeháčková a L. Armstronga zasa rodený Afroameričan Lee Andrew Davison z USA,“ pozýva riaditeľ ŠKO Žilina Vladimír Šalaga.

-vc- Snímka ŠKO Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod