Žilinský Večerník

19. máj 2024 | Gertrúda
| 16°C

Spravodajstvo

Práce na obnove konzervatória napredujú podľa plánu

S rekonštrukciou starej budovy žilinského konzervatória začali oficiálne 1. októbra 2023. Koncom apríla sa priamo na mieste uskutočnil kontrolný deň za prítomnosti predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eriky Jurinovej a niektorých krajských poslancov.

06.05.2024 | 09:15

Zhotovitelia stavby na konci apríla zhodnotili vykonaný objem prác na 60 – 65 %, napredujú tak podľa stanoveného plánu. Spoločnosť Lu – Vas, s.r.o. stavbu prevzala 1. augusta 2023, práce sa oficiálne začali 1. októbra a ukončiť by sa mali do konca septembra tohto roku. „Robíme všetko pre to, aby bol stanovený termín splnený. Vzhľadom na to, že ide o rekonštrukciu starej budovy, vždy sa nájde nejaký nečakaný problém, ktorý treba riešiť, ako napríklad vlhnutie koncertnej sály, ktoré sa v súčasnosti snažíme odstrániť,“ opisuje Ľubomír Vavro, konateľ spoločnosti.

Rekonštrukciu budovy konzervatória plne hradí ŽSK, ktorý je jej zriaďovateľom. Kompletné práce budú stáť 2,7 milióna eur, na ktoré si kraj vzal úver. K obnove pristúpil kvôli nevyhovujúcim hygienickým podmienkam, keď v jednej z troch budov odhalili pleseň. V rámci opravy sa prerobia staré priestory a dobudujú nové, dôjde aj k nadstavbe tretieho poschodia. V súčasnosti je už zmenená dispozícia na druhom poschodí, vybudované nadstavby, vymurované priečky, nová vnútorná inštalácia elektriky a  vzduchotechniky, vybudovala sa nová kotolňa a začali aj s vonkajším otepľovaním budovy. „Pre nás je dôležité, že aj kontrolný deň ukázal, že práce postupujú v zmysle harmonogramu, že sa plnia všetky míľniky, ktoré sme si s firmou stanovili. Ku koncu apríla je prestavaných viac ako 60 % investície. Môžeme povedať, že sme spokojní s tým, ako stavba napreduje,“ hovorí Jurinová.  

Z postupujúcich prác ma dobrý pocit aj riaditeľ školy Milan Oravec: „Je mi potešením, že práce napredujú. Tempo vyzerá tak, že sa môžu ukončiť v termíne, aký je naplánovaný.“ Škola má v súčasnosti okolo 190 žiakov, ktorí dochádzajú na výučbu do neďalekej jazykovej školy, telocvičňu navštevujú na cirkevnom gymnáziu a niektoré časti vyučovania absolvujú na Základnej umeleckej škole L. Árvaya. Ak budú práce postupovať podľa stanoveného harmonogramu, žiaci sa vrátia do vynovených priestorov na konci septembra.

Autor: Jana Očková, redaktorka

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod