Žilinský Večerník

27. júl 2024 | Božena
| 12°C

Šport

Pred žilinským zápasom roka v boji o Európu: Ak za Dunajskú Stredu nenastúpi rozhodca Marhefka, tak Žilina to zvládne

Zápas roka. Žilinskí futbalisti musia urobiť posledný krok v boji o pohárovú Európu pre nasledujúcu sezónu, no v ceste im stojí Dunajská Streda a na diaľku aj Trnava. Víkendový duel (sobota 18. mája v Trenčíne) proti futbalistom zo Žitného ostrova uzavrie súťažný ročník z pohľadu všetkých klubov. Čo všetko bude rozhodovať o tenkej hranici úspechu a neúspechu z pohľadu Šošonov, sme analyzovali s hráčskym agentom Michalom Holeščákom (45).

17.05.2024 | 11:44

Samotný fakt, že ide sa bojovať o druhé miesto, je pre vás príjemným prekvapením?

Pred sezónou by to určite nikto nečakal, lebo Trnava a Dunajská Streda vybočili zo svojich možných plánov ašpirovať na majstrovský titul. Je to zvláštna sezóna, Slovan sa stal rýchlo majstrom, baráž sa hrať nebude a rozhodne sa v tomto poslednom kole o dvoch miestach. Ja verím, že žilinskí mladíci si tam za svoje výkony zaslúžia byť a doprial by som im post vicemajstra Slovenska.


Aké náročné bude nastavenie v hlavách nekalkulovať s výsledkom? Za určitých okolností môže Žilina aj prehrať.

Toto je iná generácia hráčov, sú zdravo sebavedomí a určite pôjdu za tromi bodmi. Nemyslím si, že táto Žilina v nejakom zápase pozná pojem kalkulovať, pretože idú vždy vyhrať. Poznám mentalitu trénera, ktorý určite chce víťaziť, a síce má v kádri mladých hráčov, no majú už dosť skúseností, aby boli úspešní.

Budú obrovské absencie na stopérskom poste pre Žilinu najväčším problémom počas prípravy na Dunajskú Stredu?

Verím, že Žilina to zvládne aj v obrane, ak za Dunajskú Stredu nenastúpi Marhefka (Boris Marhefka je ligový rozhodca – pozn. autora). V Ružomberku veľmi prísna červená karta, potom mala mať Žilina penaltu a ani nevyužil systém VAR, aj keď bol v pozícii, keď musel vidieť stiahnutie žilinského hráča. V Dunajskej Strede padol proti Žiline (2:1 – pozn. autora) totálne neregulárny gól z ofsajdu a v oboch zápasoch pískal Boris Marhefka. Podľa mňa boli žilinskí chalani ukrátení o body. A na vašu otázku o absenciách pri stopéroch som znova pri tomto rozhodcovi. Myslím si, že prísne vylúčil Stojchevskeho, čo určite nebol zákrok na červenú kartu a v závere žltá karta pre Minárika? Ochotne znova udelil kapitánovi Žiliny kartu, lebo vedel o možnej stopke za päť kariet pre ďalší duel. Napriek tomu Žiline verím, lebo tieto veci ich namotivujú, no bude ťažké zložiť stopérsku trojicu či pri inom systéme dvojicu. (Zranení sú Tomáš Hubočan, Patrik Leitner, k dispozícii len stopéri James Ndjeungoue a Tomáš Jaššo – pozn. autora.)

Rozhodcovia sú dosť citliví na výroky verejnosti nielen v médiách, ale dokonca už aj na sociálnych sieťach. Ste pripravený sa v prípade omylu rozhodcovi ospravedlniť?

Budem rád, keď si to prečíta široká verejnosť, a mám dve zdravé oči a dobre vidím, takže sa mu nemám za čo ospravedlniť. Mám rešpekt voči rozhodcom, ale dlhší čas vidím, ako Žiline píska Boris Marhefka, a títo mladí chlapci si to nezaslúžia. Ťažko môžu potom rešpektovať takéhoto rozhodcu, ale to už je na inú tému.

Náboj zápasu by sme už mali, je zarobené na poriadne emócie. Budú aj na ihrisku?

Určite, ale na to si musia hráči dať pozor, čo im budú prízvukovať aj tréneri, lebo sa môže rozhodnúť v posledných sekundách.

V kádri Žiliny máte zo svojej agentúry bratov Javorčekovcov, starší Dominik (21) je už podľa vás jednou z opôr tímu?

Bolo by pekné, keby sa stretli na ihrisku a napodobnili tak slávne časy bratov Ďuricovcov, Labantovcov a teraz máme v živej pamäti, že v Žiline hrali bratia Sauerovci. Hlavne pre rodičov by to bolo niečo skvelé a za celé snaženie si to zaslúžia, lebo ich beriem ako odchovancov, i keď z dedinky pri Prievidzi. Dominik mal dobrú sezónu, po mnohých zraneniach sa dostáva do formy a tá by mala vrcholiť na domácom šampionáte hráčov do 21 rokov v roku 2025. V reprezentácii proti Poľsku a Španielsku hral ľavonohého stopéra a to je aj dobrá indícia pre trénerský tím Žiliny, ktorý ho asi použije na tomto poste proti Dunajskej Strede. Samozrejme, nielen jemu, ale aj všetkým hráčom prajem, a najmä aby naplno bojovali o svoje športové či ľudské sny.

 

 

KOMISIA PRÍPAD SLEDUJE

Priestor pre reakciu ohľadom tvrdení nášho respondenta sme dali aj rozhodcom, tých zastupuje Marián Ružbarský, predseda komisie SFZ. „Zápas Ružomberka so Žilinou budeme vyhodnocovať vo štvrtok 16.mája, potom vydáme stanovisko aj pre média. Nechcem dávať von moje subjektívne tvrdenia, síce som si dal vystrihnúť jednotlivé zábery z tohto zápasu, no až po ich vzhliadnutí viem vydať určité stanovisko. Ďakujem za pochopenie, “ povedal  šéf rozhodcov v čase našej uzávierky (pondelok 10.00)

 

 

KTO JE MICHAL HOLEŠČÁK (45)?

Rodné mesto: Púchov

Vzdelanie: vysokoškolské (pedagogika), od roku 2007 hráčsky agent spoločnosť HMP – Sport Managment

Rodinný stav: ženatý, dve deti

Top hráči agentúry: Tomáš Hubočan, Martin Dúbravka, Dušan Kuciak

Typická vlastnosť: tvrdohlavý

Životné krédo: Jednoduché cesty sú nudné a hlavne podozrivé

Na ľuďoch neznášam: farizejstvo

Cestovateľský sen: Latinská Amerika


 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod