Žilinský Večerník

18. apríl 2024 | Valér
| 4°C

Spravodajstvo

Prefíkaný zlodej si posvietil na ateliér žilinského umelca

Krádež po žilinsky. Známy umelecký fotograf zo Žiliny Ivan KellyKohler (77) zažil vo svojom ateliéri rozsiahlu krádež. Nebol by to pravý umelecký svet bez nevšednej zápletky nazvanú samotným Kellym ako tragikomédiou.

15.07.2021 | 12:14

 

OSUDOVÉ OPAĽOVANIE

Incident sa stal pondelok 5.júna na štátny sviatok. Známy žilinský milovník umenia sa rozhodol stráviť slnečný deň opaľovaním, no počas dvoch hodín na slnku ani netušil, že sa mu v ateliéri premáva neželaný hosť. „Neuveriteľná zhoda okolností, stalo sa to tesne pred mojimi meninami a narodeninami mojej asistentky a teraz tento materiál výjde vo Večerníku v deň mojich 77 narodenín. To je riadny darček, lebo páchateľ tu bol údajne vyše hodinu a ja som sa vonku opaľoval. Ľudia mi zas na druhej strane povedali, že som ho našťastie neprichytil pri čine, lebo by už bolo aj po mne. Určite by ma prizabil. Viete si toto predstaviť, že na pravé poludnie vás niekto takto originálne vykradne,“ začal svoje rozprávanie túto nedeľu večer Kelly, keď sme k nemu zavítali na miesto činu. Umelec tvrdí, že toto bola už pre neho 15-ta krádež v živote, no v priestoroch ateliéra na ulici Martina Rázusa v Žilina to bola neželená premiéra. „Naposledy som prišiel z Egypta a taxikár mi ukradol všetky fotoaparáty. Skôr som chcel vám povedať skutočný príbeh, lebo toto sa len tak bežne nestáva.“ Zlodejovi sa podarilo ukradnúť množstvo cenných vecí. „Asistentke ukradli notebook vo všetkými materiálmi, ďalej tri fotoaparáty a našťastie ten najdrahší a najvzácnejší si nezobral. Somár jeden, ani nevedel, čo bral. Všetko aj s kamerovým záznamom má v rukách polícia a ja im verím, že ho dolapia,“ hneval sa večne optimisticky naladený umelec, no v nešťastí našiel aj dosť pozitívnych momentov. „Mám paletu obrazov, potom moje osobné veci, ktoré majú pre mňa obrovskú hodnotu. Našťastie, som živý a zdravý a to je podstatné. Pri tej zhode okolností to mohlo dopadnúť všelijako.“ Oslovili sme aj políciu ohľadom vyšetrovania tohto prípadu, no do konca redakčnej uzávierky sa nám s hovorcami KR PZ v Žiline skontaktovať nepodarilo.

 

VITÁLNY OSLÁVENEC

Paradoxom celej krádeže ako už Kelly spomínal je, fakt, že dnes (13. júla) oslavuje 77 rokov. „Všetci mi závidia, že nemám žiadny problém a som stále vitálny. Za korony som porobil mnoho vecí v ateliéri, no sám viem, že ráno môže hocikoho klepnúť a je svätý pokoj. Pred sebou mám päť výstav vo Viedni, Paríži, Ríme, Varšave a Budapešti. To treba poriadne pripraviť, ja mám stále veľa roboty,“ vtipkoval a potom s pokojom a rozvahou v hlase dodal. „Rád by som pozdravil všetkých Žilinčanov a odkázal by som im, aby sa nenechali zastaviť vekom a nenariekali. Každého niečo bolí, no treba si život užívať. Mňa potom teší reakcia niektorých ľudí, že jak je to možné, že ten Kelly ešte nie je pod zemou.“

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod