Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 6°C

Divadelná

Premiéra: Neprebudený v Bábkovom divadle Žilina

V aktuálnej divadelnej sezóne pribudne do repertoáru Bábkového divadla titul pre staršieho diváka. V piatok 13. marca o 18. hodine sa bude konať premiéra divadelnej adaptácie najznámejšej novely Martina Kukučína s rovnomenným názvom Neprebudený.

04.03.2020 | 12:17

Režisér inscenácie Marián Pecko.

Divadlo oslovilo na spoluprácu oceňovaného režiséra Mariána Pecka, ktorého poetika výrazne rezonuje na viacerých javiskách v divadlách Strednej Európy. Nebude sa pritom jednať o konvenčné prenesenie povinnej literatúry na divadelné dosky. Ako vraví režisér inscenácie: „Čaká nás klasika interpretovaná dnes, nami, pre našich súčasníkov a súčasníčky. Teda súčasným jazykom. Téma „Neprebudeného“ je síce archaická, ale napriek tomu je neustále aktuálna. Je dokonca oveľa, oveľa staršia ako Kukučín a jeho poviedka bude aktuálnou ešte dlho po tom ako sa my pominieme. Žiaľ.“

Ondráš Machuľa, hlavná postava príbehu sa živí ako obecný pastier husí. Od života nechce veľa. Snáď len to, čo každý skromný človek - túži po kráse, po láske a porozumení. Má však každý právo na svoje šťastie?

Aj po sto rokoch od napísania tohto diela žijú v našej spoločnosti osoby, ktoré na svet pozerajú iným pohľadom. Odolávajú pri tom škodoradosti, odmietnutiu a častokrát krutosti. Tichej a neznesiteľnej.  „Neprinášame však nič nové, len opakujeme čo je zrejmé, a pripomíname, že každá spoločnosť a každý človek je, aj bude posudzovaný a hodnotený podľa toho ako sa chová k slabým a núdznym. Po voľbách do NR SR ma myšlienky na tzv. hodnotové témy prenasledujú veľmi intenzívne,“ dodáva režisér Marián Pecko, ktorý v Bábkovom divadle Žilina (BDŽ) inscenuje prvýkrát. 

Tvorcovia odporúčajú inscenáciu mladým od 14 rokov. Na príprave scénografie, bábok a kostýmov sa podieľa skúsený scénický a kostýmový výtvarník Pavol Andraško, ktorý zároveň pôsobí ako architekt. Ľudové piesne obliekol do nového šatu skúsený hudobník, tvorca scénickej hudby a dlhoročný dramaturg Slovenského komorného divadla v Martine Róbert Mankovecký. O dramaturgiu sa postará Matej Truban, študent bábkarskej réžie a dramaturgie na VŠMU v Bratislave, ktorý spolupracuje s BDŽ už druhýkrát. Na javisku uvidíte takmer všetkých členov divadelného súboru. Vznik inscenácie podporil s verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

 

Autor: - r -

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod