Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 3°C

Kultúra

Premiérový koncert Seven Ate už túto sobotu

Spevák a gitarista Truba, v civile Juro Jaroščiak, bubeník Kveto a basgitarista Dušan Labuda tvoria hard-rockovú formáciu, ktorá si podľa ich slov razí cestu bez akéhokoľvek rešpektu a ohľadu na to, čo sa momentálne na našej scéne deje. Žilinská kapela Seven Ate onedlho vyjde s debutovým albumom a tento víkend odohrajú v Smerr music clube na Vlčincoch svoj prvý koncert.

11.03.2013 | 15:01

Spevák a gitarista Truba, v civile Juro Jaroščiak, bubeník Kveto a basgitarista Dušan Labuda tvoria hard-rockovú formáciu, ktorá si podľa ich slov razí cestu bez akéhokoľvek rešpektu a ohľadu na to, čo sa momentálne na našej scéne deje. Žilinská kapela Seven Ate onedlho vyjde s debutovým albumom a tento víkend odohrajú v Smerr music clube na Vlčincoch svoj prvý koncert.

 

Všetci traja pochádzate z iných projektov. V čom je Seven Ate iný?
Juro: Je to niečo, čo som chcel vždy urobiť, na slovenskej scéne nie je a možno niekomu chýba. Minimálne nám. Takže minimálne
 ým je iný.
Kveto: Aj tým, že v Žiline je dokopy päť muzikantov a štyri kapely. Strašne sa to tu melie. My sme spolu ešte nehrali, takže si myslím, že vzniklo niečo nové, iné.

Vznikli ste takto pred rokom. Čo vás zviedlo dokopy?
Juro: Celé sa to začalo tým, že som sa vrátil z Ameriky a dostal som nápad dať dokopy ešte nejakú kapelu. Najskôr som rozmýšľal, či do toho ísť či nie, a nakoniec som prišiel na to, že bez toho nemôžem ani existovať. Oslovil som preto muzikantov, ktorých som vtedy ani nepoznal a myslel som si, že na základe toho, kde hrávali predtým, to bude fungovať dobre. Bol to jeden Austrálčan a Španiel a bohužiaľ to nefungovalo. Tak som potom oslovil Kveta z HT, či si nejdeme „zajamovať“ a odvtedy to funguje naplno. Potom sme zavolali ešte Duška a takto je to v pohode.

Odskočili ste si od iných svojich kapiel alebo je toto vaša priorita?
Juro: Pre mňa je Seven Ate absolútna priorita.
Kveto: U mňa tiež. Prišlo to plynule, pretože HT išlo dostratena a skoro mesiac na to prišlo toto.
Dušan: Ja mám ďalší projekt, v ktorom pôsobia celoslovenskí muzikanti - stretávame sa v Bratislave, Prešove, Žiline, zas Bratislave... Čiže väčšinou dosť málo. Pre mňa je toto niečo, čo znamená, že som doma, baví ma to a to je super.

Nie ste slovensky komerční. Myslíte si, že práve Seven Ate má potenciál preraziť?
Juro: Nemám tu na Slovensku veľké oči a ani nečakám, že teraz nastane nejaký veľký boom a všetci budú preč z toho, čo robíme...
Dušan: Ja to čakám! (smiech) Juro: Bolo by to veľmi pekné. A myslím si, že by bolo už treba na Slovensku odkryť aj iné brány muziky. Keď si pustíte rádiá, všetko je v nich rovnaké. Ale tiež mám v pláne poslať našu hudbu vonku, využiť všetky kontakty, ktoré som nazbieral za roky prežité v zahraničí.

Názov kapely je v angličtine. Budú také aj texty?
Juro: Áno, bude to celé v angličtine, v tom kompromisy vôbec nechcem robiť. Táto muzika si zaslúži tento jazyk. Ide o americký rock. A vôbec, ja po slovensky nenapíšem ani vetu. Napísať dobrý text po slovensky je umenie.
Dušan: A hlavne zakomponovať ho do rockovej muziky. To je nemysliteľné. Dá sa to v jazze, pope, ale v rocku nie. Kebyže máme texty v slovenčine, bol by na svete ďalší Desmod alebo Tublatanka. Slovenčina rockovú hudbu vrhá do úplne iného svetla. Ja som ešte hádam ani nepočul dobrú kapelu spievať po slovensky. Metropolis spravili takú fintu, že posledný album je celý anglický a tri pesničky sú slovenské. Tie sú úplne iné a spevák ich ešte aj zle spieva.
Juro: Chvíľu sme s Kvetom uvažovali o tom, že nahráme anglický text, nafrázujeme ho, ako sa má a potom by sme ho dali niekomu pretextovať, ale nakoniec z toho zišlo.
Kveto: Celá muzika by išla dole.

O čom sú vaše texty?
Juro: O dievčatách, o ľuďoch, o všeličom. Nie je to zamerané na niečo špecifické. Odkedy som sa vrátil z Ameriky, nič z toho, čo som mal napísané, som nepoužil. Povedal som si: nová kapela - nový
list. Keď píšem nejaký text, je v ňom to, na čo momentálne myslím alebo situácia, ktorá sa mi stala. Ale je to písané tak, že každý, kto tie texty počúva a rozumie po anglicky, si v nich nájde to svoje.

Pôsobili ste, Juro, už predtým ako spevák?
Juro: Sólový spev som ešte nespieval, bol som vždy gitarista. Chcel som byť gitarista aj v tejto kapele, ale mali sme problém nájsť speváka, ktorý by mal angličtinu na dobrej úrovni. Tak to ostalo na mne.

Nie ste garážová kapela. V súčasnosti nahrávate v profesionálnom štúdiu Lavagance.
Juro: Lebo chceme, aby to hralo poriadne. Hudba sa tiež bude mastrovať v Amerike, s človekom, ktorý má toho na konte veľa, pracoval s Aerosmith, Red Hot Chili Peppers, Pink a podobne.
Kveto: A na Shrekovi!
Juro: To je pravda. Teším sa na to, ako to bude znieť. Lavagance je jedno z najlepších štúdií na takúto muziku na Slovensku. Singel sme nakrúcali uplynulý víkend, album by mohol byť reálny do konca leta.

V sobotu 16. marca vystúpi kapela Seven Ate na svojom prvom koncerte v Smerr music clube a s výherným kupónom (vo Večerníku) máte šancu dostať sa tam zadarmo aj vy. <

Veronika Cvinčeková
Snímka Michal Chochuľ

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod