Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 7°C

Spravodajstvo

Prežijú stromy za konzervatóriom?

Žilina trpí nedostatkom zelene, najmä v centre mesta. Je to tak najmä od čias posledného primátorovania Jána Slotu, ktorý rozpredal množstvo mestských zelených pozemkov na výstavbu. Preto sú ľudia v meste mimoriadne citliví na každý strom či kúsok zelenej plochy.

25.11.2013 | 14:10

ŽILINA. Do redakcie nám minulý týždeň zavolal čitateľ, aby nás upozornil na to, že na pozemku za konzervatóriom sa pracuje a ohrozené sú štyri statné, zdravé stromy.

„Bola tam zelená lúka. Na nej stáli štyri asi 60-ročné lipy. Teraz tam ale začali budovať parkovisko, prišla ťažká technika, vybagrovali vrchnú časť pôdy do hĺbky asi pol metra až meter a lipám odhrnuli koreňovú sústavu. Prečnievajúce korene osekali. Toto mohol urobiť len barbar. Lipy sú slovanské stromy. Ak to prežijú, bude to zázrak,“ upozornil nás telefonicky čitateľ.

Podľa informácií, ktoré nám poskytli v žilinskom konzervatóriu, pozemok nie je ich a ani práce nerealizujú oni, ale súkromná spoločnosť Stavomontáže, Žilina. Podľa informácií od hovorcu mesta Žilina Pavla Čorbu na stavbu parkoviska tu vydal povolenie špeciálny stavebný úrad mesta Žilina – odbor dopravy. „V územnom rozhodnutí je uvedené okrem iného to, že existujúce stromy sa ochránia ostrovčekmi so zeleňou,“ uviedol hovorca.

Riaditeľ Stavomontáží Štefan Kultán je presvedčený, že podmienky povolenia napĺňajú. „V našom záujme je, aby tam stromy zostali tak, ako boli. Sú to štyri lipy a využijeme ich, aby nám parkovisko tienili a dotvárali jeho ráz. Koreňový systém naši pracovníci odkopali zoširoka, spolupracovali sme pri tom s mnohými odborníkmi. Nechceme ich zničiť. Naopak, v zmysle stavebného povolenia budeme dosádzať ďalšie zelené kroviny,“ uzavrel Štefan Kultán.

Iný názor však má aj projektantka zelene a bývalá mestská poslankyňa Eva Országhová. Podľa jej názoru pristupovali stavebníci k stromom veľmi nešetrne. „Vyzerá to hrozne. Neprimerane zmenšili plochu koreňov a zlikvidovali ich až na 70 %. Absolútne zanedbali ochranu koreňov. Keď sa niečo takéto robí, tak musia byť okamžite ošetrené a ihneď sa musia zakryť, aby nevysychali. Oni však veľmi veľa koreňov odrezali, dokonca aj tých hrubých. Myslím si, že ak tie stromy prežijú, budú len živoriť,“ hovorí Eva Országhová.

„Neboli dodržané a dôsledne vyriešené otázky existujúcej zelene a urobené všetky opatrenia na jej zachovanie v zmysle platných noriem a Všeobecne záväzného nariadenia o správe, tvorbe, údržbe a ochrane zelene na území mesta Žilina. Je mi skutočne ľúto, že došlo k výstavbe parkoviska na nevhodnom mieste, kde mohol byť oddychový parčík,“ uzavrela.
 

Michal Filek
Snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod