Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 1°C

Šport

Pri pohľade na downhillový zjazd tuhne krv žilách

Na začiatku boli traja jazdci - Jakub Kalus, Erik Petrovič a Anton Uharčík. Založiť združenie Kraps racing team sa im podarilo vďaka ich terajšiemu šéfovi Romanovi Kalusovi. Aktuálne majú 19 členov od kategórie kadet - jazdci od 14 rokov až po kategóriu másters - najstarší má 41 rokov. Je medzi nimi aj veľa šikovných bikerov zo Žiliny.

01.08.2022 | 22:02

Sezónu začali úspešne

Hoci združenie pôsobí v Ilave, jeho členmi je viacero šikovných bikerov zo Žiliny. Najväčší úspech dosiahla Vilma Gombalová, ktorá skončila 2. na Európskom pohári v Chorvátsku. V slovenskom pohári sú „krapsáci“ v kategórii teamov na krásnom druhom mieste. V prvom kole Slovenského poháru v downhille na Košútke obsadila v kategórii žien Vilma Gombalová  druhé miesto a Michal Šálek bol bronzový v junioroch. V druhom kole pohára v Mýte pod Ďumbierom v kategórii ženy obsadila opäť Vilma Gombalová tretie miesto, Adam Ďuriš  bol bronzový v junioroch, Sebastián Dopirák piaty v kadetoch a Erik Petrovič obsadil piate miesto v kategórii elite. Na nedeľňajších Majstrovstvách Slovenska na Malinom Brde bola Vilma Gombalová prvá v kategórii žien.Tento rok ich ešte čaká posledné kolo Slovenského pohára na Kubínskej holi 11. 9. 2022.

 


 

 

Rodičia i diváci meravejú

A nečudo, veď krkolomnú trať by sme neraz mali problém zísť po svojich, nieto v plnej rýchlosti na bicykli. „Strach rodičov je vždy určite veľký a každý rodič si rád vydýchne, keď vidí svoje dieťa zdravé v cieli. Úplne bezpečné, to nikdy asi nebude, vždy tam bude nejaké riziko, ale keď sa jazdec naučí správnu techniku a nepresahuje svoje možnosti, tak sa dá jazdiť pomerne bezpečne,“ hovorí Jakub Kalus. Podľa jeho slov je najdôležitejšie, aby bol každý jazdec dobre fyzicky a psychicky pripravený, mal svoj bicykel v dobrom technickom stave - správne nastavený a ovládal správnu jazdeckú techniku.

 


 

 

Špeciálne bicykle i tréningy   

Naše bicykle musia byť veľmi kvalitné, aby zvládli vysoké zaťaženie a nárazy. Používame celoodpružené bicykle, ktoré majú veľké 200 mm zdvihy na vidlici a tlmiči. Takto veľké zdvihy na bicykloch sa používajú výhradne iba na zjazdových bicykloch. Náš team najčastejšie uvidíte trénovať na Kubínskej holi a na Maline brde v Ružomberku. Na Slovensku je veľmi málo dobrých bike parkov na trénovanie. Lepších je asi 5, ostatné sú skôr malé strediská. Preceniť a neodhadnúť svoje schopnosti je veľmi nebezpečné. Najmä v začiatkoch, vtedy vie totiž bicykel rýchlo zhodiť jazdca na zem a spôsobiť aj vážny úraz. Ako hovorí Jakub, špeciálne rituály pred pretekmi nemajú. Ale po nich zvyknú za odmenu zobrať útokom najbližší „mekáč“ alebo zájsť na malé oslavné pivko.

Autorka: Iveta Frolková

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod