Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Z regiónu

Pri stavaní pumptracku sa Rajec sa inšpiroval Rajeckými Teplicami

Deti sami ukázali, čo by chceli a začali si budovať cyklistickú dráhu. Na základoch, ktoré urobili, dielo dokončili dospeláci. Atraktívne športovisko neostane v Rajeckej doline dlho osamotené.  

23.04.2022 | 12:33

S prichádzajúcimi letnými dňami sa obyvatelia Rajeckých Teplíc, ale aj ich návštevníci, určite potešia novému športovo – oddychovému areálu. Za jeho vybudovaním stojí Občianske združenie (OZ) Susedia spod Skaliek. Súčasťou areálu je pumptrack, ihrisko na plážový volejbal a oddychová zóna s prístreškom. „Od mesta sme získali do prenájmu nevyužívaný areál bikrosovej dráhy pri Základnej škole Pionierska. Čiastočne sme ho zrevitalizovali. Deti si sami začali robiť dráhu, upravovať terén a jazdiť. Pribúdali však úrazy a mesto ju chcelo zrovnať so zemou. Naše združenie sa preto rozhodlo vziať si areál pod patronát s tým, že ho vylepšíme, urobíme prevádzkový poriadok, aby bol bezpečnejší. Postupne sme začali písať projekty, získali sme financie z viacerých zdrojov a napokon aj dotáciu, takže projekt sme realizovali s finančnou podporou Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR v rámci programu Podpora  regionálneho  rozvoja,“ hovorí Patrik Wetter predseda občianskeho združenia. Nebolo by to ale možné bez pomoci dobrovoľníkov a ich zanietenia. Samotné vyasfaltovanie dráhy bolo len pomyselnou čerešničkou na torte. „Veci sa úplne inak hýbu, keď sa do nich zapájajú ľudia z okolia a pomáhajú, lebo sa im to páči,“ pokračuje Patrik Wetter. Zveľaďovanie areálu jeho sprístupnením neskončilo. V rámci vodozádržných opatrení idú v týchto dňoch vysadiť 60 okrasných stromov, plánujú vytvoriť komplexnú športovo - oddychovú zónu so sociálnym zázemím a prepojiť ju s neďalekým prírodným pumptrackom.

Po vzore Rajeckých Teplíc sa do výstavby pumptrackovej dráhy chce pustiť aj mesto Rajec. Mal by vyrásť v lokalite, ktorú všetci poznajú ako Turbína. Ide o ľahko prístupnú zelenú zónu mimo obytnej časti, kde si už deti, rovnako ako v Rajeckých Tepliciach, sami začali upravovať terén. Ako nás informoval predseda Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rajecká dolina Peter Slyško, v tomto roku v spolupráci s mestom Rajec pracujú na  projektovej dokumentácii a chcú začať s prvými prácami. „Inšpirovali sme sa Susedmi spod Skaliek, model by sme chceli tiež rozdeliť na etapy a budovať areál postupne. Keď získame financie, pokračovali by sme vybudovaním oddychovej zóny, je tam miesto aj na malé parkovisko, posedenie a iné športové aktivity,“ dodal Peter Slyško.

Autorka: Iveta Frolková

Foto: OZ Susedia spod Skaliek

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod