Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| -2°C

Zaujalo nás

Pri stolovaní môžeme použiť fantáziu, červená stále patrí k Vianociam

V našich domácnostiach, či na prechádzkach prírodou však nájdete množstvo materiálov, ktoré môžete pri štedrovečernej večeri využiť. A pritom nemusíte vôbec siahať hlboko do peňaženky.

22.12.2022 | 09:18

OBRUS NESMIE CHÝBAŤ

Dôležitý je najmä obrus. „Sviatočný stôl bez obrusu nie je sviatočným. Pokiaľ nie je stôl krásny, historický, ale aj tak by som ho vždy volila. Ako obrus môžeme použiť naozaj čokoľvek. Netreba sa báť. Poslúžiť nám môže pekný záves, záclona od babičky so zaujímavým vzorom. Nebojme sa vrstviť. Veľmi dobre to vyzerá, keď dáme cez obrus ešte behúň s iným vzorom, v inej, možno výraznejšej, farbe. Veľkým obrusom môže byť obyčajná biela plachta a už na tom sa dá stavať. Ja mám najradšej behúne, štóly. S nimi sa dajú robiť doslova zázraky. Takže vždy použiť ako obrus niečo neutrálne a na to keď dáme farebný behúň, tak nič nepokazíme,“ povedala o základnom prvku Zuzana Szabová, lektorka kreatívnych kurzov. Potom máme prestieranie pod taniere. „Tu by som nevolila niečo plastové, to sa na sviatky nehodí. Sú dnes prírodné materiály, niečo z dreva, korku, alebo rôzne iné. Efektné sú aj látkové, tie nám vydržia roky,“ doplnila.

Farby závisia od nás, čo sa nám páči. Klasikou je však stále červená a zelená. „Typickou farbou Vianoc je stále zelená, biela a červená. Hodí sa aj zlatá či strieborná. Človek si má vybrať niečo, čo mu sedí a pri čom sa bude cítiť dobre. Aj v prírode však stále dominujú práve tieto tri farby.“




DOMÁCA VÝROBA

Vyrobiť si môžeme aj ozdoby na stôl. „Ak nemáme svietnik, vieme si pomôcť obyčajným pohárom na víno. Dáme do neho šišky a len  ho otočíme. Do pohára môžeme použiť aj rôzne drobné malé ozdoby, ako guľky rôznych farieb a stužky. Na vrch dáme sviečku a máme krásny svietnik. Sviečka navodí krásnu atmosféru. Môžeme použiť aj čajové sviečky.

To sa týka aj prestierania. Môžeme použiť len klasické servítky, ale môžeme im dať iný rozmer a vytvoriť si stromček (fotopostup). „Podľa postupu ju zložíme, ako paličku použijeme škoricu a môžeme ozdobiť papierovými drobnými tvarmi. Je to lacné a dokáže to zložiť naozaj každý.“

Pekne na stole ukážu aj ikebany. „Tie si vie každý vyrobiť. Potrebujeme obyčajný kvetináč, ja rada používam plechový. Do neho dám aranžovaciu hmotu zelenú, ktorú namočím a keď do nej napichám vetvičky z ihličnanov , tak nám to vydrží dlhšie. Je pekné použiť mix čečín, imelo, alebo farebné konáriky. Nemala by byť moc mohutná, krajší je minimalizmus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod