Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 6°C

Spravodajstvo

Pri utečeneckej kríze by mesto ocenilo väčšiu pomoc

Na riešenie utečeneckej krízy a poskytovanej pomoci odídencom z Ukrajiny sú priebežne vynakladané finančné prostriedky, ktoré sú zo strany štátu následne v plnej miere refundované. Aj napriek tomu by mesto Žilina ocenilo väčšiu pomoc zo strany štátu.

20.05.2022 | 11:27

Za mesiace marec a apríl to boli financie vo výške približne 14 798 eur, ktoré boli vynaložené na materiálne a technické zabezpečenie registrácie a pobytu odídencov z Ukrajiny. „Takmer 1 800 eur bolo použitých na dočasné ubytovanie odídencov. Vynaložené prostriedky sa v mesačných intervaloch predkladajú na odsúhlasenie a refundáciu Okresnému úradu v Žiline v rámci vyhlásenej mimoriadnej situácie. Prostriedky vynaložené na pomoc utečencom a odídencom z Ukrajiny sú spätne refundované zo strany štátu prostredníctvom okresných úradov. Žiadnu mimoriadnu dotáciu od štátu sme na manažment utečeneckej krízy v meste neprijali,“ priblížil postup Vladimír Miškovčík, hovorca žilinskej radnice.

POMOC OD ŠTÁTU

Aj vedenie mesta priznalo, že pomoc môže byť vždy väčšia. „Pracujeme však v nastavených podmienkach a usilujeme sa zabezpečovať v rámci možností mesta a jeho kompetencií všetko, čo je v tejto chvíli potrebné. Od začiatku vojnového konfliktu sme ako mesto prevzali úlohu okresného koordinátora pomoci Ukrajine. Zriadili sme Centrum prvého kontaktu, ktoré poskytovalo informačnú pomoc, vyhlásili sme verejnú zbierku, zriadili transparentný účet, organizovali sme adresnú materiálnu pomoc a spolupracovali s inštitúciami, organizáciami a občianskymi aktivitami na pomoc Ukrajine,“ doplnil Miškovčík.

VEREJNÁ ZBIERKA

Áno, na konci marca sme vyhlásili verejnú zbierku na pomoc ľuďom utekajúcim z vojnou postihnutej Ukrajiny. Organizátorom zbierky je Nadácia mesta Žilina, ktorá s týmto zámerom zriadila transparentný účet. „Prosíme všetkých ľudí, ktorí chcú a majú možnosť prispieť aj finančnými prostriedkami na pomoc vojnou postihnutej Ukrajine, aby tak urobili prostredníctvom zbierky s názvom Nadácia Mesta Žilina Ukrajine, ktorá je oficiálne registrovaná na Ministerstve vnútra SR. Prostriedky zo zbierky budú použité na zabezpečenie humanitárnej pomoci v meste Žilina pre osoby, ktoré sa ocitli v núdzi a potrebujú pomoc v súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine. Ďakujeme každému za akúkoľvek pomoc,“ povedal o možnosti pomoci hovorca mesta.

Súčasná situácia s príchodom a pohybom Ukrajincov utekajúcich pred vojnou je na území Slovenska stabilizovaná, čo sa môže zmeniť. „Sme pripravení poskytovať služby a pomoc aj pri zvýšených kapacitách v zmysle požiadaviek štátnych orgánov,“ dodal.  

 

 

Informácie o zbierke:

Organizátor zbierky: Nadácia mesta Žilina  

Oficiálny názov zbierky: Nadácia mesta Žilina Ukrajine  

Registračné číslo zbierky: 000-2022-020413  

Číslo transparentného účtu: SK71 0200 0000 0045 7504 6155  

 

Foto: Archív mesto

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod