Žilinský Večerník

28. apríl 2024 | Jarmila
| 15°C

Šport

Pribudnú ďalší presvedčení?

Zápas s Košicami ukázal, že so zámerom Adriána Guľu zmeniť myslenie hráčov v prospech útočného futbalu sa nie všetci už celkom stotožnili. Nie všetci už naplno veria tomu, že útočná hra, aj s rizikom, že sa urobí chyba, je recept, ktorý ich privedie k víťazstvám.

26.09.2013 | 10:09

Nie celkom je s tým stotožnený najmä tím ako taký. Ukázalo sa to v prvom polčase, keď boli obrancoviab málo aktívni, hlavne kapitán Jozef Piaček volil namiesto kolmej väčšinou spätnú prihrávku. Okrem Jaroslava Mihálika ani vpredu nebolo hráča, ktorý by sa snažil niečo vymyslieť aj za cenu toho, že urobí chybu a loptu možno stratí. Aj preto v prvom dejstve predviedlo mužstvo azda svoj najslabší výkon pod vedením Adriána Guľu. Po príchode Tomáša Majtána na ihrisko, a hlavne po nahradení Jakuba Paura, ktorému zápas nevyšiel, Romanom Gergelom, sa v druhom polčase hra výrazne zlepšila. Aspoň v základných rysoch to bola tá Žilina, ktorú si tréner predstavuje, až po strelení vedúceho gólu, keď z chalanov opadla nervozita a strach. Potvrdzujú to aj slová úspešných strelcov, ktorí svorne tvrdili, že proti Košiciam potrebovalo mužstvo hlavne vyhrať. „Sme radi, že prišiel konečne výsledok, aj keď hra nebola až taká dobrá ako po minulé zápasy. Teraz je ale dôležitý výsledok a verím, že nám to pridá na pohode a už aj hra bude v ďalších zápasoch lepšia,“ prízvukoval strelec druhého  gólu Róbert Pich.

Rovnako aj strelec svojho premiérového corgoňligového gólu v tejto sezóne Tomáš Majtán hovoril o psychologickom momente, ktorý pre mužstvo znamenalo strelenie úvodného gólu. „Košice
dobre zatvárali priestory a ťažko sa nám presadzovalo cez obranu vysunutú ďaleko pred šestnástku. Nakoniec sme to ale mojím gólom zlomili a potom sme už na ihrisku dominovali a konečne nám to aj začalo padať do brány,
“ povedal Majty. Po strelení úvodného gólu to bolo skutočne na ihrisku úplne iné mužstvo. V strede sa konečne chytil Pečovský, ktorý dobre spolupracoval s Bellom a Gergelom. Mihálik ďalej nebojácne rozbehával pravé krídlo a vľavo začalo byť viac vidieť Picha s Hučkom. Strelený gól vôbec najviac pomohol obrane. Právom. Na útočný tempo futbal, na hranici rizika urobenia banálnej chyby, sú totiž najviac citliví práve beci. V tejto formácii sa totiž chyba neodpúšťa, pretože väčšinou znamená inkasovanie hlúpeho gólu. A nikto predsa nechce byť za hlupáka.Takže tu asi čaká trénera najviac psychologickej roboty, aby im vysvetlil, že je lepšie vyhrať 5:4, ako 1:0. No, uvidíme. Chce to čas! Je tu šanca, že po tomto víťazstve pribudnú v tíme ďalší presvedčení? Zdá sa, že áno. Aspoň verbálne to za všetkých deklaroval Tomáš Majtán: „Verím, že hra bude odteraz lepšia. Myslím si totiž, že patríme na vyššie priečky tabuľky. Mali sme aj smolu, verím, že dnes sme ju zlomili a že budeme lepší a silnejší.“ Nuž, to ukážu dva najbližšie domáce zápasy s Ružomberkom a DAC-om, ale už v stredu aj pohár v Nemšovej.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod