Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 9°C

Spravodajstvo

Príde univerzita o milióny?

Žilinská univerzita môže prísť o milióny eur, ktoré jej ministerstvo školstva pridelilo na projekt Vybudovanie univerzitných vedeckých parkov a výskumných centier.

04.11.2013 | 13:56

ŽILINA. Vedecký park a výskumné centrum má byť totiž vybudované, zariadené a zároveň už má aj vykázať prvé výsledky svojej činnosti do 30. júna 2015. V tejto chvíli však ešte ani len nezačali stavať potrebné budovy a projekt údajne podstatným spôsobom mešká.

Obavy má aj ministerstvo, ktoré, podľa našich zdrojov, zaslalo minulý týždeň rektorke list, v ktorom ju upozornilo, že ak univerzita nezačne urýchlene konať, môže sa stať, že bude musieť prostriedky vrátiť.

Na problém nás upozornil zdroj blízky vedeniu školy, ktorý si však želá zostať utajený. „Má to byť urobené v úplne nových priestoroch, budovách, ale ešte sa nič nezačalo robiť, hoci peniaze sú dávno schválené a mali by sa čerpať,“ uviedol.

O bližšie informácie sme písomne požiadali rektorku školy Tatianu Čorejovú. Nedozvedeli sme sa ich však. „Na otázky súvisiace s budovaním univerzitného vedeckého parku a výskumného centra vám môžu už v budúcnosti odpovedať doc. Ing. Michal Zábovský, PhD. a doc. Ing. Branislav Hadzima, PhD., ktorí s účinnosťou od 1. 11. 2013 sú vymenovaní do funkcií riaditeľov na určitú dobu, počas trvania projektu,“ uviedla Tatiana Čorejová.

Zároveň podotkla, že výberové konanie na výstavbu budov už bolo dávno začaté a v tomto štádiu nemôže zverejňovať niečo mimo začatých výberových konaní a obstarávaní.

Skúpi na informácie boli aj na ministerstve školstva. „Prijímateľ sa zaviazal do 30. 6. 2015 zrealizovať aktivity projektu v súlade s podmienkami stanovenými v Zmluve o poskytnutí NFP, t. j. naplniť ciele a merateľné ukazovatele stanovené v zmluve. V prípade nesplnenia podmienok a povinností, ktoré prijímateľovi vyplývajú zo zmluvy, môže dôjsť k ukončeniu zmluvného vzťahu,“ uviedol pre Žilinský večerník hovorca rezortu Michal Kaliňák.

Nechcel ani prezradiť existenciu listu, ktorý malo ministerstvo univerzite adresovať. Z odpovede sa však dá predpokladať, že ho reálne poslali. „Prepáčte, ale rezort školstva – ak adresuje list, ktorý nemá formu otvoreného listu, nekomentuje detaily. Preto si vám v tomto momente nedovolím akokoľvek reagovať na tieto otázky,“ uviedol Michal Kaliňák, keď sme chceli vedieť detaily listu.



O aké projekty ide?

„Vzdelávanie na Žilinskej univerzite v Žiline je primárne založené na vedeckovýskumnej  činnosti jej zamestnancov. Výskumné centrum a Univerzitný vedecký park, v prípade úspešnej realizácie, vytvoria unikátne podmienky pre medzinárodné výskumno-vývojové aktivity univerzity, prácu multidisciplinárnych tímov, popularizáciu výsledkov a úspešný transfer nových poznatkov a technológií do praxe. Miesto tu môžu nachádzať úlohy spojené tak s dopravným prostriedkom, infraštruktúrou, IKT, výrobnými systémami, ale aj skúmaním dopadov na spoločnosť či ekonomiku štátu, podniku či zmeny životného štýlu,“ uviedla Tatiana Čorejová.

Michal Filek
Snímka archív ŽU

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod