Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 2°C

Šport

Prioritou mužského basketbalu je stavať na mladých chlapcov

Športový fanúšik Žiliny si spomenie na vypredané hľadisko pri zápasoch basketbalistov v extralige a frenetickú atmosféru. Veruže nebolo tomu dávno, čo chvíľa presne rok. Dnes je situácia diametrálne odlišná. Žilina v spoločnom tíme s Martinom pôsobí v prvej lige, o situácii v klube nám prezradil viac asistent trénera a hrajúca opora mužstva Jozef Bučák.

04.02.2013 | 14:11

Momentálne hráte nadstavbu o 9-16.miesto, zatiaľ ste neprehrali, ste spokojný s výkonmi chlapcov?
Mrzí ma, že nehráme v hornej polovici. Stačilo k tomu vyhrať jeden zápas, ale je pravda, že mužstvo sa poskladalo tesne pred sezónou. Cítiť hluché momenty v obrane či v útoku, celkovo bez zohratosti nemožno pomýšľať na vyššie priečky. Stanovili sme si získať deviate miesto, ale viac nás bude tešiť zlepšený herný prejav najmä v obrane.
Aký je pomer hráčov zo Žiliny a Martina, káder tvoria prevažne mladí chlapci?
Až na troch starších hráčov, kde sa radím i ja a to mám 32 rokov, hrajú väčšinou mladí hráči, pre nich je to len pozitívom. Pomer hráčov je vzácne rozdelený, po odchode Podhorského(odišiel do extraligovej Handlovej) bremeno zodpovednosti je na viacerých hráčov, možno časom sa vykryštalizuje niekto, kto by  vyskočil. Perspektíva je u mladých ako Hájek, Mičian či Stránsky, ak budú chcieť na sebe pracovať majú potenciál.
Minulý ročník bol basketbalový ošiaľ v Žiline, ostali fanúšikovia verní novému mužstvu?
Nájdu sa skalní priaznivci, ale je ich málo. No niet sa čomu čudovať, ak chcete hrať extraligu musíte mať financie. Je to problém i v  ostatných kluboch, musíme sa s tým popasovať ako sa len dá. Ak podávate kvalitné výkony, potom  si aj ľudia nájdu cestu na stretnutia.
Klubové ambície sa budú prioritne odvíjať od dostatočného rozpočtu pre  ďalšiu sezónu?
Pracuje sa hlavne na to, aby ďalšia sezóna v prvej lige bola zabezpečená. Ak by sa stal zázrak a našiel by sa sponzor, je možnosť extraligy. V ženskej súťaži mohol štartovať kto chcel, ak splnil stanovené podmienky. My chceme stavať na mladých odchovancov, ale musíme s nimi pracovať. Určite by bol nezmysel ísť do extraligy a prehrávať o 40 či 50 bodov.
Určite sledujete dianie vo svete, ktoré basketbalové kluby vám imponujú?
Za oceánom je skvelá Oklahoma, budovala mladý tím a táto cesta sa im vypláca. V Európe fandím Nymburgu, pretože tam hrajú prevažne českí hráči a dostali šancu sa presadzovať. Tu je problém aj na Slovensku, klub nesie názov mesta, ale hráči z mesta nehrávajú, protežujú sa cudzinci. Len sa pozrime na reprezentáciu Slovenska do 20 rokov a  minutáž reprezentantov v materských kluboch, sedia na lavičkách a je len otázkou času dokedy ich to bude baviť. V susednom Česku je situácia výrazne odlišná. Prídu medzinárodne stretnutia a požadovaná kvalita nám chýba.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod