Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Spravodajstvo

Proti výstavbe na Bulvári vypísali petíciu, primátor spomína vyvlastnenie

Mesto odmieta súkromnému vlastníkovi povoliť realizáciu výstavného pavilónu na Bulvári. Ak sa nedohodne na odkúpení pozemku so zastávkou, pôjde do vyvlastnenia.

25.11.2013 | 14:22

ŽILINA. Majiteľom súkromného pozemku na Bulvári, ktorého súčasťou je aj zastávka MHD, je od novembra 2012 spoločnosť cda consulting group. Investor tu má záujem realizovať výstavbu výstavno-predajného pavilónu. Zastávku chce nechať naďalej v užívaní občanov, avšak podľa projektu by mala byť zastrešená a súčasťou tejto stavby. Občania vyjadrili svoj odpor v petícii, ktorú doručili minulý týždeň na mestský úrad.
 

Mesto: Výstavba nebude povolená

Štatutár spoločnosti Peter Hajaš, ktorý má v projekte na starosti technické riešenie výstavby, na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva uviedol, že komisia plánovaného územia a výstavby principiálne zámer investora schválila. Malo sa tak stať ešte vo februári tohto roka. Primátor Igor Choma minulý týždeň vysvetlil: „Je pravda, že spoločnosť má stanovisko hlavného architekta, pretože v rámci starého územného plánu tu bola možná realizácia nejakej stavby. Ale v zmysle územného plánu, ktorý bol schválený v minulom roku, to nie je možné.“

Mesto je podľa slov primátora proti akejkoľvek výstavbe a s majiteľom pozemku naďalej komunikuje na tému odkúpenia tej časti, ktorá súvisí so zastávkou. „Tú by sme chceli dostať späť do majetku mesta. Ak sa to nepodarí urobiť nejakou dohodou, určite pôjdeme do vyvlastnenia tohto pozemku. My sme sa stretli s pánom Hajašom, ktorý má predstavu, že do tejto výstavy treba ísť a spracuje nové návrhy. Ale zo strany mesta to nie je možné, obzvlášť, keď nám bola doručená už aj petícia od občanov,“ uviedol Igor Choma. Podľa mesta môže mesto vyvlastniť pozemok, pokiaľ bude zastávka vyhlásená za verejnoprospešnú stavbu a nedohodlo by sa s vlastníkom na jeho odpredaji.

Petíciu podpísalo 300 Žilinčanov. Sú za zachovanie zelene a proti výstavbe nákupného komplexu na Bulvári. „Chcem deklarovať, že žiadna výstavba nebude na tomto pozemku povolená,“ dodal minulý týždeň primátor Žiliny.
 

Veronika Cvinčeková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod