Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Šport

Prvý muž žilinského hokeja: Nevidím dôvod k výmene trénera, k chybám hráčov máme veľkú toleranciu

Po 20.kole prvej ligy sú žilinskí hokejoví Vlci na čele tabuľky, no ich náskok pred konkurentmi nie je tak výrazný ako z predošlej sezóny. Podľa slov šéfa klubu Rastislava Chovanca je aktuálne hľadanie systému nadradené nad výsledkami. Nielen o tom bol náš rozsiahly rozhovor po víťaznom stretnutí Žiliny nad Považskou Bystricou (7:3).

30.11.2021 | 10:24

Ako sa aktuálna situácia v lockdowne premietne do ekonomického chodu klubu?

Chápem rozhodnutie vlády, že chcú znížiť mobilitu, ale neplatí to, čo sa dávnejšie povedalo. My sme sa spoliehali na fakt, že minimálne zaočkovaní a prekonaní budú môcť chodiť do hľadiska, lebo je jednoznačne dokázané ich nižšie riziko. Pravidlá platia paušálne, budeme očakávať od vlády refundácie. Minulú sezónu sme aspoň časť nákladov dostali vrátených prostredníctvom  schémy štátnej pomoci, pre prvoligové kluby bol maximálny limit 150 tisíc eur a ten sme aj vyčerpali. Uvidíme, aký bude systém teraz, lebo to nie je len o výpadku príjmov od fanúšikov, no prichádzame v komunikácii so sponzormi do bodu, že nechcú podporovať klub, lebo bez divákov či televíznych prenosov to stráca pre nich atraktivitu.

Prišli sme na zápas proti Považskej Bystrici a všade vidíme nápis Nike aréna, to je nejaká veľká novinka?

Máte dobrý postreh, táto novinka bude oznámená 1. decembra. Po piatich rokoch bol najvyšší čas zmeniť doplňujúci názov, pričom stále zostáva oficiálny názov - Zimný štadión Vojtecha Závodského v Žiline. Po dohode s novým partnerom sa na marketingové, informačné, organizačné a mediálne účely bude používať názov Nike aréna. Som rád,  že táto významná spoločnosť podporila žilinský hokej. Pre mňa je to obrovský záväzok, pretože Niké na individuálnej úrovni podporuje iba Petru Vlhovú, futbalový Slovan, hokejový Slovan a basketbalistov Prievidze. Do tejto lukratívnej skupiny sme sa zaradili aj my. Spoločnosti sme predstavili našu víziu, presvedčili sme ich na dlhodobý projekt, s tým, že Žilina má potenciál hrať významnú rolu v slovenskom hokeji.

Ste sklamaný, že na vaše domáce zápasy chodilo teraz v priemere 200 fanúšikov?

Očakávali sme, že návštevy budú rásť. Veľa fanúšikov nechce plniť prísne nariadenie, no nebude ľahká cesta pokiaľ sa divák vráti. Tento problém je aj u iných klubov v lige, na taký Slovan príde  chodilo do 2500 ľudí z povolenej kapacity 10000 divákov. Vstupné je určitý zdroj príjmu a budem sám zvedavý, čo sa udeje počas play –off. Som si istý, že minulú sezónu by na finále prišlo až 2000 ľudí. Dúfam, že tento rok to bude podobné, lebo ambície zostali rovnaké.

Máte postupové ambície, no súčasný káder nie je podľa vás zatiaľ postupový?

Tento rok víťaz 1. ligy ide do baráže s extraligistom, čo je náročnejšie oproti minulému roku a extraliga je úrovňou úplne niekde inde, to si hovorme otvorene. Nevzdávame sa, chceme byť úspešní. Radi by sme doplnili káder kvalitou, aby sme získali rozdielového hráča, len nie sú na trhu, alebo  do 1.ligy nechcú prísť. Posila musí mať extraligovú úroveň a len v malom percente prípadov sme schopní takého hráča presvedčiť, aby prišiel do Žiliny. Majú troška obavy, že ak pôjdu do nižšej ligy, tak potom sa ťažko vrátia do extraligy. Na druhej strane je rozdiel hrať v extralige 6 minút a u nás hrať 20 minút. Používame argumenty, no je to nesmierne náročné.

Výplaty nemeškajú, pôsobíte voči hráčom na celom Slovensku ako maximálne stabilný klub. Nie je to jeden z najdôležitejších argumentov?

Nemáme žiadne dlhy voči tretím stranám. Zázemie je na vysokej úrovni, v lete prešla rekonštrukciou regeneračná zóna, hráči hovoria o extraligových podmienkach. Samozrejme, náročnosť a imidž ligy kvalitných hráčov nie vždy  priťahuje.

Viete povedať mená konkrétnych posíl do tímu?

Rád by som, ale škodili by sme sami sebe. Určite nikdy nebudeme zverejňovať niečo, kým to nie je dohodnuté. Mapujeme trh, za posledné obdobie prišli dvaja hráči a uvidíme. Máme priestor na jedného zahraničného hráča, do baráže môžu ísť piati, ale nechceme sa unáhliť. Musí to byť rozdielový hráč, aby nás potiahol do extraligy.


 

Ako hodnotíte prácu trénerov na čele s hlavným koučom Stanislav Škorvánkom. Má vašu dôveru?

Má. Tréneri sú v ťažkej pozícii, pretože niektorí fanúšikovia ich chceli odvolávať už pred prvým zápasom, čo mi príde absolútne nefér. Naratív, že títo tréneri nie sú dostatočne kvalitní sa u fanúšikov na sociálnych sieťach často objavuje, ale to je takmer v každom mužstve na Slovensku. Ja som s mužstvom 150 hodín mesačne, vidím prácu realizačného tímu a v tomto momente nie je výmena trénera témou. Reálne na to nemám dôvod, sme prví v tabuľke a do konca kalendárneho roka sme si povedali, že budeme skúšať, kde je maximálny potenciál hráčov. Máme veľkú toleranciu k chybám mladých hráčov, aby im to pomohlo k vývoju aj keby sme nejaký zápas kvôli tomu prehrali. Výsledky nás začnú zaujímať od polovice januára, teraz sa pozeráme na nastavenie systému.

K akým záverom ste došli za uplynulú časť sezóny z hľadiska systému?

Prišlo veľa hráčov z iných klubov prvej ligy a mali aj pár mesiacov problém sa vysporiadať s tempom, ktorým Žilina pracuje. Veľa z nich sa kondične posunulo na vyššiu úroveň, obrancovia idú hore a tam sa ukáže práca. V tomto období je aktuálne pre nás dôležitejší proces než výsledok, ale časom sa to v priebehu sezóny zmení.

Vás reálne napĺňa práca šéfovať vlastnému hokejovému klubu? Predsa pred dvomi rokmi vás nikto v hokeji nepoznal.

Je to momentálne moja hlavná pracovná náplň, mám to rád. Určite by som nepovedal, že sa tomu rozumiem a do športových tém sa ani nechcem dostávať. Ani nechcem robiť a ani dúfam, že nebudem robiť rozhodnutia ohľadom hráčov, lebo by boli veľmi nekvalifikované. Sú však určité princípy, ktorými sa riadim, pracujeme s dátami, študujeme trendy a toto aplikujeme do nášho procesu. Určite nebudem robiť nikdy hokejové rozhodnutia, skôr sa snažím zháňať partnerov a vytvoriť  záujem, aby sa fanúšik rád vrátil na štadión.


 

Noví partneri budú pribúdať v žilinskom hokeji, či v týchto časoch je to nereálne?

Ekonomická situácia firiem nie je dobrá. Milo ma prekvapili partneri klubu, ktorí boli s nami aj v minulosti a udržali či navýšili svoje plnenie. Sme v rokovaní s novými partnermi a je vidieť našu prácu v hokejovom svete. Samozrejme, nebudem ich menovať a príklad spoločnosti Niké je návod, že vieme byť zaujímavý pre slovenské rodinné firmy. Aj pre to sme sa dohodli s firmou Probugas, či pivovarom Urpiner, ktorý bude exkluzívny dodávateľ piva na štadióne.

Zvykli ste si už na Žilinu, zrejme veľa času trávite cestovaním z Bratislavy do Žiliny?

Na diaľnici trávim veľa času, dva až tri dni som v Žiline a zvyšok v Bratislave. Pol deň mi zostáva na zápasy vonku, ktoré pravidelne navštevujem.

Aké ste našli podmienky v Žiline, je to kvalitné športové mesto?

Som spokojný. Či už s kolegami v rámci klubu, ale aj so Žilinčanmi, lebo mám pocit, že majú snahu pomáhať. Predsa nepoznám to tu, ale prišiel som do banky a rozprávame sa o hokeji, prídem na mestský úrad a o nás vedia. Hokej v Žiline rezonuje, futbal ešte oveľa viac. Žilina je ekonomicky bohaté mesto a cez šport môže dávať svojim občanom veľa.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod