Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 1°C

Spravodajstvo

Psíčkari pozor: V Žiline potvrdili závažné ochorenie u psov

Začiatkom decembra 2022 bol potvrdený na Kysuciach výskyt Aujeszkyho choroby, tzv. pseudobesnoty. Aktuálne sa toto vírusové ochorenie potvrdilo už aj v Žiline.

28.12.2022 | 14:46

O prípade informovala žilinská veterinárna nemocnica, ktorá prijala psa s neurologickými príznakmi: nadmerná agresivita, hryzenie do predmetov, výrazné slinenie a svrbenie. Pes však do niekoľkých hodín uhynul. "Následne Regionálna veterinárna a potravinová správa na základe pitvy potvrdila Aujeszkyho chorobu. Ide o vírusové ochorenie, kde primárnym hostiteľom vírusu je prasa. Ochorenie sa nedá liečiť a vždy končí úhynom psa," informovala Barbora Zigová, hovorkyňa žilinskej radnice.

Ohrozené sú zvieratá, ktoré by mohli prísť do kontaktu s infikovaným diviakom alebo s jeho slinami, trusom prípadne krvou. Preto sú najviac ohrozené  poľovné psy. Upozorňujeme však tiež majiteľov ostatných psov na uvedené nebezpečenstvo nákazy počas pohybu v prirodzenom prostredí diviačej zveri. Uhynutý psík sa pravdepodobne nakazil v lokalite Dohňany. Nákaza nie je pre územie Slovenska unikátna a nevyskytuje sa často. Aujeszkyho choroba nie je prenosná na človeka.

 

Foto: ilustračná

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod