Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 5°C

Spravodajstvo

RADÍME CHOVATEĽOM: Ak chcete chovať vodnú hydinu a mať čistý dvor, hus je dobrá voľba

V dnešnom rozhovore nám Roman Šoška prezradí, ako postupovať pri chove vodnej hydiny. S čím treba počítať, ak sa rozhodnete chovať husi, kačky alebo husokačky. Možno vás to prekvapí, no ich chov je oveľa jednoduchší ako pri sliepkach či inej hrabavej hydine.

30.03.2023 | 09:18

Čo by mal mať chovateľ pripravené, keď chce začať s chovom husí?

Pri chove sliepok sme začínali prípravou prístrešku, voliéry a kurína. Príbytok pre husi je oveľa jednoduchší. Stačí jednoduchý príbytok, voláme ho  husín, vnútri netreba mať ani hniezda na vajíčka, ani pánty na nocovanie. Hus doň sama na večer vojde, a keďže bývam pri lese, zatváram ju len kvôli tomu, aby ju neohrozila napríklad líška. Pokiaľ má hus možnosť výbehu a pastvy, je celý deň mimo husína. Vystačí si s trávou, vodou na pitie a trochou granúl. No tráva, ktorú si nájde aj sama, tvorí až 80 percent jej potravy. Chov je v porovnaní so sliepkami oveľa slobodnejší, pretože sliepky potrebujú rozmanitejšiu stravu.


 

Platí to aj o kačkách?

Kačky aj husi chovajú ľudia najviac kvôli mäsu. Medzi kačicami je pár plemien, ktoré znášajú ročne aj 120 vajec, takže vtedy môže chovateľ premýšľať aj o inom účele chovu. Keď zaprší,  kačka rada nosí do vody potravu, z vody do blata, z blata si robí jamky, skrátka po kačiciach ostane dvor vždy zablatený. Po husi ostáva čistý zelený trávniček. Aj kačky, aj husi, keď majú pastvu, vedia si zaobstarať potravu samé, dokonca nepotrebujú ani žiadnu vodnú plochu, vystačia s vedrom vody na napitie. Ak im k pastve pridáme granule na výkrm vodnej hydiny, zvýšime ich hmotnosť pri porážke.

Koľko trvá, kým sa hus alebo kačka vychová na mäso?

Ak si chovateľ kúpi na jar kačku, hus alebo husokačku  s tým, že ju vychová na mäso, chovateľstvo v októbri môže skončiť. Trvá to približne 5 mesiacov - na jar kúpiť, v lete vykŕmiť a na jeseň porážať. Druhá alternatíva je, že si chovateľ zaobstará chovný pár s húskou a gunárom alebo káčera a kačicu a má ho celý rok. Sú to veľmi skromné, nenáročné zvieratá. V marci  nanesú vajcia, samica na nich sedí, o 30 dní sa vyliahnu či húsatá. Rodičia sa o všetko postarajú sami, mladé v noci zohrievajú, cez deň ich vodia von na pastvu a ochraňujú ich. Vodná hydina je veľmi otužilá, mláďatám nevadí sneh, zima, chladné počasie.

Spomenuli ste husokačky, čo to je?

Husokačky sú hybridy, niečo ako brojlery u sliepok. Chovajú sa iba na mäso. Rýchlo rastú, môžu sa relatívne skoro  porážať,  sú vyšľachtené len na rýchly prírastok mäsa. Nie je to osobitné plemeno, ich vajíčka sa nezbierajú, ďalej sa nerozmnožujú.

Kde sú dostupné mláďatá?

Aj  u nás, v základnej organizácii Slovenského zväzu chovateľov, vždy na jar predávame mladé husi, kačky, husokačice. Existuje viacero rôzne veľkých plemien. Ja mám plemeno franská hus. Mám päťročný pár - hus a gunára a majú mladé už štvrtýkrát. Toto plemeno patrí medzi najmenšie, dorastá tak do 5 kg, ale najväčšie plemená husí majú aj 10 kg.

Čo sa dá z husi ešte zužitkovať?

Predovšetkým je to mäso, záujem o perie nie je už dlhodobo. Vynikajúca je husacia pečeň, kedysi sa husi  špeciálne dokrmovali aby mali veľkú pečeň, dnes sa to už nerobí. Keďže som včelár, využívam husie krídla namiesto metličky pri práci so včelami, to je zrejme jediné ďalšie využitie.

Kde sa môžu chovatelia dopustiť chyby?

Nie je veľmi čo pokaziť. Vodná hydina je určite menej náročná ako hrabavá. Netrpí chorobami, maximálne by som odporučil ich dvakrát za rok odčerviť. Tabletkou, rovnako ako pri psovi alebo mačke. Nestretol som sa so žiadnym vážnym ochorením pri vodnej hydine, je omnoho odolnejšia ako hrabavá. Keďže kačice sú ľahšie treba dávať pozor na lietanie, pokiaľ prelietavajú plot, stačí pristrihnúť perie - posledné letky v jednom krídle. Hus je ťažšia, tam tento problém nie je. Neodporúčam spájať vodnú hydinu so sliepkami. Často sa stáva, že ak sliepky používajú rovnaký výbeh, rovnaké kŕmidlá ako napríklad kačky, sliepky potom trpia chorobami. Jednoducho ich treba celoročne oddeliť od sliepok.

Keby sa niekto nevedel rozhodnúť medzi husou a kačkou...

Vodná hydina je vhodná k takému domu, kde je aspoň malý výbeh, povedzme na 5 husí asi 400 m²  trávnatého porastu. Hus je čistotnejšia, možno povedať inteligentnejšia a dáva viac mäsa. Kačica zas vie vyniesť aj 20 vajíčok 2 – 3-krát za rok, má viac mláďat a niekomu stačí dvojkilová kačička na obed pre 4 ľudí. Taká kačica pižmová  je dokonca také tiché plemeno, že ani sused nepočuje, že ju chováte. Či kačka, či hus sú naozaj nenáročné na chov.

Hodvábnička zdrobnelá

je zriedkavé plemeno. Zdobí dvor Tomáša Potočára. Žartovne sa hovorí, že je to čínsky kríženec králika a sliepky. Samozrejme, že to nie je pravda, ale možno trochu zapochybujete, keď si ju pohladíte. Na prvý dotyk perie, no pod ním hladučká srsť, naozaj ako králičia. Rovnako ide o pokojné plemeno, no keďže pre zvláštny účes má zlé periférne videnie, ľahko ju ohrozia dravce a treba ju pred nimi chrániť.

 

 

 

Foto: Milan Kosec

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod