Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 0°C

Spravodajstvo

RADÍME CHOVATEĽOM - Roman Šoška: Ako začať s chovom sliepok

Pri súčasných cenách potravín sa možno mnohí pohrávate s myšlienkou, že začnete sami napríklad s chovom hydiny. Zájsť si do kurína po vlastné vajíčko či uvariť nedeľnú polievku z domácej sliepky nemusí byť vôbec na zahodenie. O tom, ako začať a čo nezanedbať sme sa pozhovárali s Romanom Šoškom zo základnej organizácie Slovenského zväzu chovateľov v Žiline.

17.03.2023 | 12:19

Úvodný vstup

Treba si uvedomiť, že sliepka je živý tvor, ktorý potrebuje miesto na spánok, závetrie, ochranu pred nepriaznivým počasím a bude potrebovať potravu. Ak chcem od sliepky vajíčka, tak ju nemôžem držať v blate a kŕmiť skysnutými odpadmi z kuchyne a plesnivým chlebom namáčaným vo vode, ako sa to často stáva. Preto ak chce mať chovateľ zo svojho nového prírastku radosť aj dlhodobo, odporúčal by som, ak teda nemám žiadny už existujúci kurín, určite zhotoviť voliérku.

Bezpečná voliéra

Nemusí to byť nič prepychové, pre 8 sliepok je dostačujúci rozmer voliéry zhruba 2 x 3 metre. Voliéru by bolo vhodné úplne zastrešiť a dnu osadiť jednoduchý kurín, určite zhotovený z veľkoplošných platní (preglejka, OSB doska). Netreba zatepľovať a ani vyrábať z tatranského profilu. Dôvodom je, v súčasnosti najväčší nepriateľ hydiny, 2 milimetrový parazit  klieštikovec, ktorý je celý deň zalezený v škárach a v noci vychádza parazitovať na sliepky. Pri premnožení klieštikovca sliepky neznášajú a časom hynú, kurín je viac nepoužiteľný.


 

Strava je alfa a omega

Dobrá nosnica by mala mať suchú, čistú a pestrú stravu. Ak máme možnosť poskytnúť sliepke aj výbeh, je to iba plus. Pritom nie je až také potrebné, aby sliepka behala po dvore celý deň. Pokojne stačí, ak majú sliepky cez deň  vo voliére prístup ku čistej vode a suchej strave (obilie , granule) a poobede ich po práci na hodinku, dve pustíme sa popásť. Výhodou  voliéry je aj to, že nemáme starosti so zatváraním a otváraním kurína, ten je stále otvorený a sliepka  doň vchádza a vychádza podľa potreby. Ak chceme na 3 dni odísť preč, nasypeme do zásobníkov viac krmiva a naplníme vodu na 3 dni a nemusíme sa o sliepky báť, vo voliére  sú v bezpečí.

Výhody chovu sliepok

Prvou hmatateľnou výhodou chovu vlastných sliepok sú vlastné vajíčka. Ak sa o sliepky staráme, určite sa nám odvďačia krásnymi zdravými vajíčkami s oranžovým žĺtkom. Ak sliepka prežije 4-5 rokov, čo je štandard pri dobrej starostlivosti, určite nie je na zahodenie domáca nedeľná slepačia polievka. Ďalšou výhodou je, že ak máme ovocné stromy v záhrade a pustíme občas pod ne na pastvu sliepky, vedia sa postarať o očistu záhrady od drobných škodcov, odmenou je ovocie na stromoch. No a netreba zabudnúť ani na akúsi psychohygienu. Kŕdeľ čistých sliepok, sprevádzaných pozorným kohútom na zelenom trávniku pod starou jabloňou je pre mnohých chovateľov určite viac ako 3D film alebo nákup v nákupnom centre.

Akými sliepkami začať   

„Pre laikov by som odporučil na začiatok pokojne nosné hybridy, ktoré sa na jar predávajú po dedinách, poprípade dajú sa objednať aj v našej organizácii v Strážove. Tu by som zase upozornil, že treba radšej kúpiť mladú sliepku, takzvanú mládku za 8 eur ako ročnú, vynesenú sliepku za 4 eurá. Mládky sa po zakúpení trochu aklimatizujú a v priebehu mesiaca, niekedy aj hneď začínajú znášať vajíčka. Vynesené sliepky, ktoré obchodníci často ponúkajú lacnejšie sa omnoho dlhšie prispôsobujú novým podmienkam, často aj 4 mesiace a nie vždy  zvládnu prechod z haly, kde trávili prvý rok do vonkajšieho ustajnenia. Pri nosných hybridoch treba upozorniť na dve dôležité veci. Ak nie sú kvalitne kŕmene, ich výkon rapídne klesá. A sú niekedy náchylné na stiesnený priestor, ak nemajú zábavu, začnú sa ozobávať navzájom, čo často končí smrťou. Ak sa zbavia prvej, hľadajú si ďalšiu obeť. Takže ak nosný hybrid, tak kvalitné krmivo, väčší výbeh,“ radí Roman Šoška.


 

S čistokrvnými plemenami počkajte

„K tomu by som odporučil sa najskôr trochu zorientovať v tom, aké plemená vôbec existujú, aká farba, veľkosť by sa mi páčili. Je mnoho informácií a fotiek na internete. Mnohé plemená majú aj chovatelia v Žilinskom okrese, pre niektoré by bolo nutné vycestovať ďalej za hranice Žilinského kraja. No a mnohí z nás si chodíme pre nový chovateľský materiál aj do Čiech, Nemecka, Dánska či Francúzska. Ale to je už iné chovateľstvo, ktoré nie je zamerané čisto na počet vajíčok, ale riadi sa starým heslom chovateľov, že chováme pre radosť, krásu, úžitok.“


 

Foto: Milan Kosec

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod