Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| -3°C

Spravodajstvo

Radnica prevezme parkovanie do svojich rúk, priznáva možné problémy

Mestu končí zmluva s Žilinskou parkovacou spoločnosťou a radnica pripravuje kroky na to, aby vedela kontinuálne prevziať parkovanie do svojich rúk. Musia však vyriešiť viaceré kroky. Po nich chce spustiť moderný systém parkovania.  

26.01.2023 | 09:34

Do najbližšieho zastupiteľstva pôjde materiál o aktuálnej pripravenosti na parkovaciu politiku. „Mesto v tomto smere komunikuje aj so Žilinskou univerzitou, s ktorou pripravuje projekt dopravného značenia. Po schválení všeobecného záväzného nariadenia na zastupiteľstve budeme robiť verejné obstarávania na parkovacie automaty, aplikácie a podobne. Aby občan mal pohodlné a moderné platenie parkovania. To sa týka aj rezidentov, ktorí si budú môcť z pohodlia domovu vybaviť parkovaciu kartu,“ povedal k téme Radoslav Vozárik, vedúci Oddelenia dopravy mesta Žilina.

Radnica sa chce vyhnúť hlavne chaosu v júni, kedy končí zmluva. „Identifikujeme niekoľko problémov, ktoré by mohli vzniknúť, ale zatiaľ vnímame, že by sme ich mali zvládnuť. Dlhšie sme zvažovali, ako to začneme prevádzať a najmä sa chceme vyhnúť niektorým chýbam z miest, ktoré rozbiehali parkovaciu politiku. Nakoniec sme si povedali, aby ľudia mohli kontinuálne prejsť pod mesto. Predbežný prísľub je a sú dva modely. Buď alikvotnú časť prevedú nám a ľudia budú kontinuálne pokračovať so svojimi ročnými kartami, alebo čiastku ľuďom vrátia a oni si u nás vybavia pokračovanie parkovania. Priznávam, že to nemusí byť také jednoduché. Druhým problémom je, čí nám zostanú parkovacie automaty. Ale sme pripravení aj s novými automatmi. Pevne verím, že sa so Žilinskou parkovacou spoločnosťou dohodneme. Pripravujeme sa, aby sme to vedeli pokryť a zabezpečiť,“ dodal primátor Peter Fiabáne. 
 

Foto: Autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod