Žilinský Večerník

30. apríl 2024 | Anastázia
| 5°C

História

Rajecká Anča povozila stovky Žilinčanov

Cez víkend 12. a 13. augusta mali všetci malí i veľkí fanúšikovia vlakovej dopravy možnosť povoziť sa historickými vozňami. Do minulého storočia sa tak vďaka Rajeckej Anči previezli už trinásty raz.

15.08.2023 | 11:05

Považské múzeum v spolupráci so Spoločnosťou Považskej dráhy Žilina každoročne organizuje podujatie s názvom Rajecká Anča. Ľudia sa uplynulý víkend mohli previezť v historických motorových vozňoch M131.1443 a M 152.0160 z minulého storočia, ktoré sú vybavené drevenými lavicami. Vlak premával dvakrát do dňa zo stanice Žilina až do Rajca a späť. Tí, ktorých konečná zastávka bola v Rajeckých Tepliciach, si mohli pozrieť expozíciu Múzea dopravy s interaktívnymi prvkami a deti sa zúčastnili na tvorivých dielňach na nástupišti, kde vyfarbovali obrázky vlakov. Vznikli tak pestré výtvory, ktoré by určite oživili naše železnice.

Atmosféru cesty historickými vlakovým vozňami dopĺňali zamestnanci Považského múzea oblečení v dobových kostýmoch z 20. rokov minulého storočia. „Tento rok sme pripravili špeciálny bonus v podobe zvýhodneného balíka, ktorý obsahoval okrem samotnej jazdy aj vstup do Múzea dopravy,“ uviedol historik dopravy Peter Šimko. Ak ste si nestihli objednať lístok v predpredaji, zakúpili ste si ho priamo vo vozni. Najmenší cestujúci si dobový lístok mohli sami označiť. Toto podujatie vhodné pre celé rodiny má u Žilinčanov už tradične obrovský úspech, o čom svedčili plné „peróny“ ľudí čakajúcich na zážitkovú jazdu.

Autor: Eva Dodok Mečárová, redaktorka

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod