Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 3°C

Spravodajstvo

Rajecká dolina ožije cykloturistikou

Uplynulý týždeň bol slávnostne otvorený nový cyklochodník Rajec – Šuja a taktiež slávnostne uvedená cyklotrasa Rajeckou dolinou na dvoch kolesách. Otvorenia sa zúčastnilo mnoho hostí z politického i kultúrno spoločenského života

23.06.2021 | 17:48

OKRUH Z TROCH ÚSEKOV

Úlohy krstného otca cyklochodníka Rajec – Šuja sa zhostil Juraj Sagan, cyklotrasu Rajeckou dolinou na dvoch kolesách  pokrstil zas Martin Knapec, sedemnásobný majster Slovenska v downhille a dvojnásobný majster Slovenska v endure, počas symbolického zvonenia na zvončekoch bicyklov. Cyklotrasa  Rajeckou dolinou na dvoch kolesách vás prevedie najkrajšími miestami Rajeckej doliny . V súčasnej dobe je tento okruh zložený z troch úsekov a celková dĺžka trasy je 37,9 km s prevýšením 640 metrov. „Našim zámerom a dlhodobým strategickým projektom je CykloRAJ – budovanie, zveľaďovanie a vytváranie cyklotrás v Rajeckej doline, pretože aj touto formou chceme návštevníkom ukázať krásy Rajeckej doliny z dvoch kolies bicykla. V tomto roku budeme opäť pokračovať s vytváraním podmienok pre rozvoj ďalších cyklotrás. Okrem aktuálne predstavenej cyklotrasy pribudnú cyklotrasy Rajecká Lesná – Sedlo pod Úplazom, cyklotrasy nad obcou Ďurčiná a tiež v Kunerade. Veríme, že tento projekt bude úspešný a návštevníci si zamilujú Rajeckú dolinu aj s bicyklami,“ povedal predseda Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rajecká dolina Peter Slyško.

KONIEC SMRTEĽNÝM NEHODÁM

Vybudovaním cyklochodníka medzi Mestom Rajec a obcou Šuja sa podarilo odkloniť cyklistov a peších účastníkov cestnej premávky z cesty I. triedy I/64 Žilina – Komárno, kde v minulosti došlo k viacerým dopravným kolíziám, na samostatný cyklochodník. Projekt bol realizovaný prostredníctvom dotácie Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky na podporu rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky, pričom výška dotácie dosiahla 207 962,60 Eur. I napriek nie veľkej dĺžke cyklochodníka je úžitok z neho mimoriadne veľký, pretože spojil mesto Rajec so susednou Šujou v kritickom úseku, kde sa v minulosti dokonca stala smrteľná dopravná nehoda s chodcom,“ povedal primátor mesta Rajec Milan Lipka.

 

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod