Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -2°C

Z regiónu

Rajecké Kordovánky: Najskôr drezúra, potom suknička a potlesk

RAJEC. Z májových Majstrovstiev Slovenska v mažoretkovom športe si rajecké Kordovánky priviezli 10 medailí. O úspechoch talentovaného zoskupenie sme sa zhovárali s vedúcou súboru Zuzanou Rizmanovou (49).

11.05.2022 | 14:45

ŽIADNE TANCOVANIE A SKÁKANIE

 „Tancovala som v Rozsutci. Nápad s mažoretkami mi nebol veľmi po chuti. Sľúbila som len pomôcť, no ostala som 21 rokov, “ hovorí Zuzana Rizmanová , vedúca rajeckých mažoretiek. „Naše vzťahy sú postavené na mojej dôvere k dievčatám a ich prirodzenom rešpekte ku mne.“ Začiatky boli ťažké. Nevedeli, ako má čo vyzerať. „Dnes máme tím desiatich tréneriek. Po sezóne dohodnú nové témy, vytvoria choreografiu, zmixujú hudbu. Sú naozaj šikovné. Mažoretkový šport sa od roku 2001 posunul na úplne inú úroveň. Dávno to nie je o defilé s paličkami, ale o akrobacii, gymnastike, saltách a skokoch. Je to fyzicky naozaj veľmi náročné,“ hovorí Zuzana. Ak vo vás mažoretkový šport evokuje vojenskú disciplínu, nie ste ďaleko od pravdy. Je to naozaj drezúra a dril. „Rodičia často privedú dieťa, pretože stále skáče, tancuje a majú pocit, že mažoretky sú presne preň. Omyl. Tu nemôže skákať. Musí sa postaviť a stáť. Zdvihnúť iba tú nohu, ktorú jej dovolíme a vtedy, kedy jej to dovolíme. No len do takej výšky, ako ju dvíhajú ostatné. Najlepšia mažoretka nie je tá, ktorá nohu vykopne najvyššie. Musia ju vykopnúť všetky rovnako. Vtedy je to pekné, synchrónne. A kým sa to posledná nenaučí, musí aj tá najlepšia opakovať cvik dokola,“ opravuje ilúzie o mažoretkách vedúca súboru. Veľa dievčat to práve z tohto dôvodu vzdá. Predstava, že hneď dostanú sukničku a budú sa ukazovať je od reality dosť vzdialená. Dievčatá ale dostávajú veľa do života. Učia sa spolupráci, samostatnosti, schopnosti prežiť v rôznorodom kolektíve a s úsmevom vždy ťahať za jeden koniec.

TÉMA V KOSTÝME

Kategórie v tomto športe možno základne rozdeliť podľa veku a náčinia. Jedna mažoretka niekedy musí ovládať viacero choreografií, pretože môže vystupovať sólo alebo vo viacčlenných formáciách. „Tanec musí mať začiatok, koniec, myšlienku. Tento rok mali juniorky, ktoré sa stali majsterkami Slovenska, tému skauti. Prispôsobili sme jej aj kostýmy. Každú sezónu šijeme nové, odvíjajúce sa od témy, ktorú stvárňujeme. Nejdeme prvoplánovo do karnevalových, trblietavých  kostýmov. Približujme ju v náznakoch,“ pokračuje Zuzana Rizmanová. Trénovanie prenechala mladším a naplno sa venuje navrhovaniu kostýmov. Nie je vyučená krajčírka, no i tak 90 percent z nich sama strihá i špendlí. Až potom ich posunie krajčírkam. Kdesi v depozite Kordovánok sú ich uložené tisícky. Tento rok ušili 115 kusov nových kostýmov. Možno sa to nezdá, no náčinie a kostýmy nie sú najlacnejšou záležitosťou. Aj preto je namieste vyzdvihnúť pomoc mesta a rodičov.

BEZ POTLESKU NIET MOTIVÁCIE

Poslednou súťažou Kordovánok pred pandémiou bolo Grand prix v Petrohrade v roku 2019. Bolo medailovou žatvou, priniesli z neho13 medailí, skoro samé zlato. Najmä v súčasnej medzinárodnej situácii na túto účasť nostalgicky spomínajú. Začalo sa im výnimočne dariť. „Rozbehnutý vlak však niekto zastavil, vyložil nás na nástupišti a nechal čakať 2 roky,“ ťažká si vedúca súboru. Nedalo sa trénovať, čo sa podpísalo na výkonnosti dievčat. „Mažoretky nemôžu trénovať online. Musia zladiť pohyby, tie sú o skupinách, o divákoch, o potlesku. Naše dievčatá sú exibicionistky. Necvičia pre seba, ale pre ľudí. Potrebujú sa ukazovať, potrebujú potlesk, atmosféru. Keď to neprichádza, motivácia klesá,“ vystihla krásne to, čo dievčatá pri tomto športe drží. Prešli niekoľkými talentovými súťažami a okúsili, aké je byť celebritou. Sú radi obdivované, milujú potlesk, kde sa objavia, tam zdobia. Aj napriek tomu si uvedomujú, že jedna bez druhej by nedokázali nič. Oslavu 20. výročia založenia im prekazila pandémia. Dúfajú, že sa im tento rok podarí. Že hrdo vypnú svoje pružné telá, nastúpia na pódium pred svojich najbližších, vydajú zo seba všetko a potom to príde. Potlesk.

 

KORDOVÁNKY NA SCÉNE VYŠE DVADSAŤ ROKOV 

Vznikli v Rajci v roku 2001 na podnet tamojšieho kultúrneho strediska. Rajec bol v minulosti povestný garbiarstvom. Remeselníci, ktorí tu spracovávali a farbili kožu, dokázali ju farbiť na červeno. Volala sa kordován a čižmy z nej kordovánky. Tie dali súboru meno. V čase vzniku ich bolo 30, v roku 2019 úctyhodných 99. Korona ich rady trošku preriedila a ostalo ich 78. Za 21 rokov prešlo súborom 350 dievčat.

 

KTO JE ZUZANA RIZMANOVÁ?  

Miesto narodenia: Považská Bystrica

Rodinný stav: manžel Boris, dcéra - Barbora (22)

Na ľuďoch si najviac cením - úprimnosť, priateľstvo a schopnosť nadchnúť sa pre spoločnú vec

Neznášam na ľuďoch: faloš a dvojtvárnosť

Cestovateľský sen: vidieť a zažiť toho v živote čo najviac, lebo svet je krásne rôznorodý

Obľúbená hudba: každá, ktorá ma nejako osloví 

Najobľúbenejšie jedlo: zelenina na všetky spôsoby, tak rozprávkovo by som to nazvala ratatouille

Najlepší relax: chvíle v kruhu priateľov a rodiny a ešte rada skladám puzzle


 

 

 

 

 

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod