Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 6°C

Šport

Rajecký maratón s novými opatreniami. Odštartuje ho olympijská víťazka

Nepriaznivú situáciu v súvislosti s koronavírusom cítime počas tohtoročnej letnej sezóny na každom kroku. Pre prísne hygienické opatrenia samosprávy zrušili väčšinu kultúrnych a športových podujatí či jarmokov. Maratón klub Rajec však aj napriek obmedzeniam dlhoročnú športovú tradíciu zachoval a preteky sa uskutočnia v tradičnom termíne počas druhej augustovej soboty. Aký bude 37. ročník?

07.08.2020 | 14:12

BEZ SPRIEVODNÝCH AKCIÍ

„Nazval by som ho zvláštny pre komplikácie s koronou,“ hovorí riaditeľ pretekov Pavol Uhlárik. Organizátorov neustále od marca sprevádza neistota, či vôbec maratón bude. „Naším mottom po celý ten čas bolo: Veríme, že v Rajci pobežíme! Zatiaľ nám to vychádza,“ dodáva Pavol Uhlárik. Situácia s koronavírusom maratóncom organizáciu športovej akcie poriadne skomplikovala. Tento rok sa uskutoční bez tradičného rajeckého jarmoku a kultúrneho programu, ktoré boli sprievodnými akciami najväčšieho bežeckého podujatia v Žilinskom samosprávnom kraji. „Budeme musieť dodržiavať hygienické opatrenia, pri ktorých budú mať pretekári rúška na štarte a vytvoriť zóny s cieľom znižovať koncentráciu pretekárov v rámci jednotlivých zón. Organizačný tím bude vybavený rúškami, rukavicami a ochrannými pomôckami. V cieli nebudú tradičné cestovinové hody, ale občerstvenie v jednorazovom uzavretom balíku,“ vysvetľuje Pavol Uhlárik.

MARATÓN ODŠTARTUJE KUZMINOVÁ

Rajecký maratón odštartuje v sobotu 8. augusta tesne pred deviatou: „Prví vyštartujú korčuliari, potom maratónci, bežci na polovičnej trati a štafetári. Neskôr pretekajú deti na 400 m a staršie deti na 2000 m ulicami Rajca. Korčuliari vyrazia priamo do Čičmian v rámci majstrovstiev Slovenska v polmaratóne. Minútku za nimi budú štartovať maratónci do Čičmian a späť, polmaratónci do Rajeckolesnianskej doliny a späť. Všetci bojujú o tituly veteránskych majstrov Slovenska, starší ako 35 rokov a registrovaní v Slovenskom atletickom zväze, ich výkon bude prepočítaný s použitím jednorazového vekového koeficientu WMA,“ dodáva Pavol Uhlárik.Tento rok sa pretekov zúčastní zo známych mien naša súčasná bežecká jednotka Tibor Sahajda, Gabriel Švajda, Rasťo Kalina, Tomáš Michalec. Zo žien sa tešíme na Sylviu Šebestian, pre ktorú je Rajec srdcová záležitosť, a svoj štart na maratóne ohlásila aj Petra Pastorová z Česka. V Rajci sa podľa Pavla Uhlárika zíde nielen slovenská vytrvalostná špička, ale opäť bude aj medzinárodná účasť, hoci tento rok pre opatrenia v súvislosti s koronavírusom výrazne obmedzená. Predchádzajúce ročníky podujatia odštartovali známe športové hviezdy ako Peter Sagan, Matej Tóth, minulý rok Danka Barteková. Tento ročník odštartuje ďalšia úspešná športovkyňa, trojnásobná olympijská víťazka v biatlone, Nasťa Kuzminová. Organizátori podujatia upozorňujú, že v termíne podujatia, 8. augusta od 8.30 do 14. h, bude úplne uzatvorená cesta Rajec – Čičmany. O 14. h bude na Námestí SNP slávnostné vyhlásenie výsledkov.

 

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod