Žilinský Večerník

19. marec 2024 | Jozef
| 0°C

Šport

Rastislav Chovanec: Som spokojný s mojím rozhodnutím ísť robiť hokej do Žiliny

Pre nového majiteľa žilinského hokeja Rastislava Chovanca to bola prvá skončená sezóna. Cieľ postúpiť do extraligy sa mu nepodaril, no v exkluzívnom rozhovore pre náš týždenník tri dni po poslednom zápase sezóny uviedol, že s hokejom pod Dubňom má stále dlhodobé plány.

20.04.2021 | 15:10

S odstupom pár dní od finále cítite sklamanie, hnev či niečo iné?

Sklamanie je tá najväčšia emócia, no začínam sa už zamýšľať nad budúcou sezónou a konštruktívne pracovať.

Aký je váš pohľad ako majiteľa klubu na to, že Žilina do extraligy nepostúpila?

Je to zatiaľ čerstvé, chceme si spraviť detailnú analýzu z dvoch krokov. Požiadal som niektorých členov realizačného tímu, aby mi spísali za čerstva, s plnými emóciami svoje pocity a s každým jedným hráčom v priebehu týchto dní budem mať osobný pohovor. Postupne po prechode emócií do rácia vyhodnotíme, čo sa vlastne stalo. Za mňa je to súbor faktorov.

Diplomatická odpoveď. Určite máte svoj vlastný názor na finálové zlyhanie.

Univerzálnu odpoveď nemám, zatiaľ je to súbor osobných pocitov ľudí. Za mňa to boli jednak hráčske faktory, keď sme v prvých dvoch zápasov finále nepremieňali šance, a druhá vec je, že niektorí hráči nezvládli ten tlak. To je proste objektívne a teraz zisťujeme či na ten tlak neboli pripravení. Osobne ma však najviac mrzí ako môj hlavný faktor, že mi chýbalo také finálové nasadenie. Niektorí hráči neodovzdali na ľade vo finále všetko. Je otázne, prečo hráčov tlak zomlel. Bola to ťarcha okamihu? Súper nás niečím zaskočil (čo si nemyslím)? Prílišný tlak zo strany trénerov? Fakt je, že v najdôležitejších zápasov sezóny sme sa nepresadili a robili sme chyby, aké sme v základnej časti nerobili.

Aj tréner Gregor uviedol, že Spišská Nová Ves nehrala nič svetoborné vo finále oproti ich prejavu v základnej časti. Mrzí tento fakt dvojnásobne, keďže vás nevyradil kvalitatívne lepší súper?

Tiež si to myslím. Spišiaci hrali obetavo, skvele bránili a hrali na brejky. Súper hral to, na čo tréneri hráčov pripravovali. Otázka je, prečo sme to nedokázali eliminovať, ale ešte lepšia, prečo sme nedokázali dať toľko gólov, ako sme boli zvyknutí? Kvalita tam bola, tiež skvelý kolektív. Nemali sme konflikty v kabíne, žiadne skupinky a viackrát som s chalanmi hovoril. Lenže keď išli na ľad, nedokázali tam ukázať všetko, čo vedia.

Nebola jedným z faktorov neúspechu osoba trénera Dušana Gregora?

Ďalšia otázka na analýzu. Za mňa osobne si myslím, že to tak nebolo. Tréner Gregor je odborník a v najlepšom zmysle slova hokejový fanatik, ozaj ním žije naplno a počas celej základnej časti mužstvu veľa odovzdal. Môžeme mu vyčítať jeho komunikačné zručnosti, pretože je priamy a férový človek, hovorí veci, ako si myslí a to sa nie vždy stretne s pochopením verejnosti. Nemyslím si, že jeho osoba je primárny faktor prečo sme nevyhrali.

Vraj počas finálovej série to práve pre trénera Gregora viackrát vrelo v kabíne. Môžete to potvrdiť alebo vyvrátiť?

Prekvapili ste ma, o tom nič neviem. Samozrejme, pri dvoch prehrách nervozita v kabíne exponenciálne rastie. Mohla tam byť nervozita, ale uvediem svoj pocit pred štvrtým zápasom série. Bol som s tímom v Spišskej Novej Vsi na večeri, na rozkorčuľovaní, potom na obede a tam bola taká pohoda, že som nepochyboval o výhre. Výsledok? Podali sme jeden z najslabších výkonov a prehrali 1:0. Ako je to možné?

Má tréner Gregor vašu dôveru aj do ďalšej sezóny?

Zmluvu má do 30. apríla, v priebehu tohto týždňa máme dohodnuté stretnutie a uvidíme ako ďalej. Nič viac vám zatiaľ neviem povedať.

Nemáte pocit, že v tíme je málo žilinských odchovancov? Jednoducho tých pravých srdciarov, ktorí by hrali a bojovali za Žilinu?

Bol som pripravený na túto otázku a treba si niečo konečne otvorene povedať. Musím byť kritický a naliať si čistého vína. Kto sú tí žilinskí odchovanci a koľkí z nich by reálne mohli v mužstve hrávať, ak by si odmyslíme hviezdy typu Hrivík a Cehlárik. To je daň za fungovanie mládeže v Žiline povedzme posledných šesť rokov, lebo nemáme portfólio hráčov, ktorých by sme mohli zobrať do tímu pri našich ambíciách. Mal som záujem, aby hralo čo najviac Žilinčanov, no buď mali iné ambície, alebo sme sa nedohodli na podmienkach. Tiež podľa nášho názoru nemali viacerí z nich kvalitu, aby pôsobili v našom tíme bojujúcom o postup. Ešte mám na to jeden pohľad, no radšej by som to povedal tým Žilinčanom osobne.

Môžete byť konkrétnejší?

Medzi nami, a vy mi to môžete potvrdiť vynikali spomedzi celého tímu Žilinčania, teda Mikoláš, Rehákovci, Linet, Macek či Dubeň? Ani jeden z nich ma neupútal extrémnou bojovnosťou, že by trhal ľad a strhol mužstvo. Nejavilo sa mi to tak, že títo sú lokálni hráči a dali do toho viac než tí ostatní. Oni presne zapadli do toho, ako mužstvo vyzeralo. Ono je to menšia demagógia, že viac Žilinčanov prinesie aj lepší výsledok. Minulú sezónu hralo o 10 Žilinčanov viac a klub skončil siedmy v prvej lige. Treba vedieť, aké ambície má tím a hlavne na čo reálne samotní hráči majú. Ja som rád za túto otázku, lebo treba to už konečne povedať na plné ústa. Chápem, že sa to niekomu nebude páčiť, ale je to môj názor.

Ako na vás pôsobí žilinské športové prostredie za celý rok. Bolo prajné alebo vás niečím nemilo prekvapilo?

Bolo prajné až do druhej prehry vo finále, keď sa objavilo viacero fanúšikov s kritickými názormi, ktoré ma zaskočili. To je v rámci zveličenia, dobre chápem, že ľudia sú nespokojní po prehrách. Deklaroval som záujem rozvíjať klub v dlhodobom horizonte, za tým si stojím. Som rád, že sme prebudili záujem regiónu o klub a pozitívne vnímanie fanúšikov. Máme od niektorých firiem pozitívne referencie na našu prácu a chcú nám pomôcť, aby sme napredovali. Poviem úprimne, som spokojný s mojím rozhodnutím ísť robiť hokej do Žiliny.

Je vašou snahou odkúpiť extraligovú licenciu do budúcej sezóny?

O toto sme sa snažili už pred touto sezónou. Ak by prišla táto možnosť, tak budeme mať záujem, hoci sa na to nespolieham. Je malá šanca, že extraliga sa rozšíri o dve mužstvá, ale sme nastavení, aby sme boli úspešní v prvej lige.

Máte predstavu o zložení kádra do ďalšej sezóny či to je čisto v kompetencii športového manažéra Františka Skladaného?

V budúcej sezóne sa budem aktívnejšie zapájať do tejto časti. Dal som plnú dôveru pred sezónou a voľnú ruku trénerovi a športovému manažérovi, to bude platiť aj v tej ďalšej, no budem chcieť byť o veciach viac informovaní či zúčastňovať sa viacero stretnutí. Súčasní hráči mali zmluvy do konca sezóny s opciou v prípade postupe do extraligy. Teda musíme rokovať na novo a už máme v hlave predstavu, kto by mohol pokračovať. Obe strany sa musíme zhodnúť na výške financií.

Je to viac než polovica mužstva?

Bude to záležať od ligy v budúcom ročníku. Je veľa šumov, napríklad že extraliga sa uzavrie a z prvej ligy sa nebude dať postupovať. To by bolo likvidačné aj z pohľadu hráčov, lebo v tomto roku mala prvá liga dostatočnú úroveň pri priamom postupe do extraligy. Ak to bude zabezpečené znova, tak liga naberie kvalitu a naše ambície budú najvyššie. Pripomínam však, že rozpočet musí byť vyrovnaný. Nie som v stave môjho majetku či filozofie, aby som hokej dotoval. Predpoklady sú, aby sme hrali o špicu.

Ako vás poznačila pandémia z hľadiska podnikateľských aktivít?

Uvidíme, ako dopadne vyúčtovanie tejto sezóny, do klubu sme nejaké peniaze požičali a ešte očakávame refundáciu z ministerstva hospodárstva k 31. máju 2021. Parameter možného výnosu zo vstupu fanúšikov na štadión bude dôležitý pri dohadovaní hráčskych zmlúv do novej sezóny.

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod