Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 4°C

Spravodajstvo

Rigol v Trnovom slúži ako kanalizačná stoka

Určite by nikto nechcel chodiť po splaškoch z toaliet. Trnovčanom dochádza trpezlivosť, situáciu môže vyriešiť hlavne funkčná kanalizácia.

13.05.2013 | 16:47

ŽILINA-TRNOVÉ. Trnovčanom znepríjemňujú život splašky, ktoré niektorí obyvatelia vypúšťajú na cestu. „Nikoho nechcem obviňovať, ale od niekoho to ísť musí,“ hovorí obyvateľ Trnového. „Oficiálne
to nie sú splašky, ale voda z prania a umývania. Niekde to ale tak zapácha, že to isto nie je iba voda z prania,“ domnieva sa.

Stačí tadiaľto prejsť autom s otvoreným oknom a naozaj máte pocit, že niekto si pomýlil verejnú cestu so žumpou. Ľudia, ktorí tu denne stoja na autobusovej zastávke MHD, bojujú obzvlášť v lete s neznesiteľným zápachom.

Ľudia z ulice Potoky musia po špinavej vode dole kopcom chodiť. „Obísť sa to nedá. Je to rozliate aj na ceste a nechcite zažiť, keď prejde auto a ošpliecha vás,“ pokračuje obyvateľka Trnového. V zime zas voda zamŕza. Vodiči sa sťažujú na ľad. Na ulici Potoky, ktorá je v kopci, už došlo uplynulú zimu aj k zlomenine.

Problémy vraj nastali po vybudovaní prípojok na kanalizáciu. Predtým stekala odpadová voda do kanála, ktorý sa tiahol popri ceste v celom Trnovom. Keď urobili novú cestu, kanál zmizol. Voda
sa preto už zhruba dva roky rozlieva po ceste.

Keď na to občania upozornili na stretnutí poslancov na jeseň minulého roka, zástupcovia mesta vraj uviedli, že situáciu budú riešiť na jar. Podľa Trnovčanov sa ešte minulý týždeň na ulici nič nedialo.

 

Rigol má slúžiť na dažďovú vodu

Poslanec Jozef Štrba konzultoval situáciu s odborom životného prostredia mestského úradu, aj so správcom komunikácie. Podľa neho problém spočíva v dvoch rovinách. „Niektorí občania dlhodobo využívajú rigol na odvedenie vlastných splaškových vôd, čo je samozrejme neprípustné. Definitívnym riešením tohto problému v celom Trnovom bude dokončenie kanalizácie a kanalizačných prípojok. V súčasnosti prebieha kolaudačné konanie,“ informoval nás.

Druhá rovina problému vraj spočíva v tom, že občania dlhodobo nelikvidujú na svojich pozemkoch odpadové dažďové vody a absentuje tu aj verejná dažďová kanalizácia. Odbor životného prostredia monitoruje situáciu tak, aby sa tento problém do doby sfunkčnenia kanalizácie aspoň provizórne vyriešil. „V súčasnosti sa začalo s realizáciou nových rigolov, zberných potrubí, priepustov a povrchových žľabov na vedľajších komunikáciách. To pomôže vyriešiť aj situáciu s odvádzaním dažďových vôd a jej vytekaním na hlavnú cestu,“ dodáva Jozef Štrba.

Opýtali sme sa tiež, či je možné urobiť analýzu vody, ktorá by skutočne zistila, či tu ľudia vypúšťajú svoje splašky. „Samozrejme, takúto analýzu je možné realizovať a predpokladám, že odbor životného prostredia bude v tejto veci konať,“ uzatvára Jozef Štrba.

Ako nás minulý týždeň informoval Obvodný úrad životného prostredia Žilina, už zhruba rok vybudovanú kanalizáciu by mali obyvatelia Trnového konečne začať využívať v polovici augusta 2013. <

 

Veronika Cvinčeková
Snímka autorka

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod