Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -1°C

Šport

Róbert Boženík: Peniaze ma nezmenili, na prvom mieste je charakter a skromnosť

Po skončenej sezóne krátky, ale zaslúžený oddych doma v Terchovej a hor sa na reprezentačné povinnosti. Futbalový útočník Róbert Boženík (22) svojou návštevou počas uplynulého víkendu poctil spoločenskú akciu Halušky Terchová 2022 a našej športovej redakcii poskytol aj tento exkluzívny rozhovor.

31.05.2022 | 12:22

Po akej dlhej dobe ste sa ocitli doma v Terchovej?

Naposledy to bolo na Vianoce, teraz som stihol krátku dovolenku a v reprezentácii sme dostali jeden deň voľna (sobota 28. mája – pozn. autora), tak som si ho prišiel užiť v spoločnosti rodiny. Sú to skvelé pocity, bol to dlhý čas bez domova, a to aj skutočne cítiť.

Užívate si to plnými dúškami, predsa pol roka je dlhá doba?

Sezóna bola náročná po mentálnej stránke, z tohto pohľadu to je jeden z najlepších možných spôsobov ako zregenerovať hlavu. Budem sa opakovať, ale z týchto momentov mám veľkú radosť.

Zastihli sme vás na akcii Halušky Terchová 2022. Vy ste fanúšik podobných podujatí vo vašom amfiteátri?

Na týchto haluškách som vôbec po prvýkrát, skôr som chodil na Jánošíkove dni. Mal som na to pádny dôvod, lebo vždy som v čase tejto akcie mal ešte klubové povinnosti a nedalo sa to nejako dobre skĺbiť, až to vyšlo tento rok. Musím však povedať, že som príjemne prekvapený. Dobrá nálada, veľa ľudí a taká celková pohodička.

Prevzali ste si ocenenie pre mladú osobnosť terchovskej doliny a finančnú hotovosť spojenú s touto cenou ste venovali nadácii Úsmev ako dar. Ako veľmi vás potešila táto cena?

V prvom rade hovorím jedno veľké ďakujem a budem rád, ak sa mi bude dariť dobre reprezentovať meno Terchovej či okolia vo svete. Rovnako je to aj snáď inšpirácia pre naše mladé športové talenty, aby na sebe pracovali a potom nech ich tvrdá práca prináša aj ovocie.


 

Vnímate doma zvýšený záujem o vašu osobu, keďže ste už vo svete známou tvárou?

Máme krásnu prírodu, rád si dávam v čase voľna prechádzky s rodinou či priateľkou a nikto to tu nerieši, lebo ma stále berú ako toho istého malého Roba. Samozrejme, nemám problém, ak sa niekto pristaví odfotiť sa, rozdať autogram či prehodiť pár slov.

Malý Robo už však vyrástol, zmenil sa jeho charakter vplyvom úspechov či peňazí? Tie vraj dokážu meniť charakter...

To nech posúdi okolie a nie ja. Avšak myslím si, že doma v rodine i v žilinskej akadémii som dostal výbornú výchovu a nemám dôvod sa meniť. Som taký istý ako predtým, peniaze nehrajú pre mňa žiadnu rolu, na prvom mieste je charakter, skromnosť a toho sa budem držať či učiť svoje deti.

Preladíme na klubový život, tak hneď z ostra. Bude vaším novým pôsobiskom pražská Slavia?

Teraz mám v hlave reprezentačné povinnosti, po nich sa bude riešiť niečo ďalej. Musím priznať, že záujem prejavili viaceré kluby a nie je to len Slavia. Chcem urobiť rozhodne krok ďalej.


 

Ste však kmeňovým hráčom Feyenoordu Rotterdam, tam sa budete hlásiť od novej sezóny?

Po reprezentácii mám krátky čas na dovolenku a 27. júna sa nám v Holandsku začína letná príprava, kde sa mám hlásiť na prvom tréningu. Stále tvrdím, že nejakú robotu som tam začal, ale ešte nedokončil. Verím, že nastal práve teraz ten čas na dokončenie.

Asi najpodstatnejšie bude pre vás pravidelne hrávať, súhlasíte?

Áno, máte pravdu. Feyenoord je úžasný klub, mali úžasnú sezónu a ich útočníci hrali naozaj dobre. Konkurencia bude obrovská, no skutočne sa s tým chcem popasovať v Holandsku.

Obhliadnite sa za vaším angažmánom v druhej nemeckej lige. Za Düsseldorf ste v dvadsiatich zápasoch strelili len dva góly. Čo sa skrýva za touto slabou streleckou produkciou?

Súťaž má skvelé renomé, možno si dovolím tvrdiť, že po holandskej top trojke ako je Ajax, Eindhoven či Feyenoord je kvalitatívne vyššie ako holandská liga. Absolvoval som veľa telefonátov s trénerom reprezentácie Marekom Mintálom a ten mi potvrdil, že druhá nemecká liga je pre mňa dobrou voľbou. Okej, v Düsseldorfe mi to nevyšlo, ale vymenili trénera hneď v úvode, ktorý si ma do mužstva vytipoval a potom mám už svedomie čisté, lebo v každom zápase som makal na sto percent. Možno moje šťastie na mňa čaká niekde inde.

Sledujete jedným okom aj výkony žilinských futbalistov?

Samozrejme, každý zápas. V dennom kontakte som s Adamom Kopasom či s vedením klubu v pravidelnom kontakte. Možno táto sezóna nebola podľa očakávania, káder sa obmenil, prišli zas noví mladí hráči a ovocie tejto práce sa začne zbierať teraz v lete.

Váš odkaz fanúšikom žilinského futbalu znie...

Rád by som poprial ľuďom hlavne zdravie a nech si nájdu cestu na žilinský štadión, aby chalanom fandili v hojnom počte.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ján Mintál, archív R.B.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod