Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 3°C

Hudobná

Rocková Šleha - bývalý člen skupiny AYA založil novú formáciu

Zakladateľ kapely Vlado Kubala vyberal do zostavy takých muzikantov, aby vznikla skutočná hudobná „šleha“. Vek v tomto prípade nie je podstatný. Ich videoklip k singlu Je mi ľúto koluje na Óčku i na španielskej MTV, a o pár dní sa chalani zavrú do štúdia, aby nahrali svoj prvý album. Už túto sobotu (11. mája 2013) vystúpi kapela Šleha v SMERR MUSIC CLUBE v Žiline.

16.05.2013 | 14:53

Osádka kapely Šleha sa stretla zhruba pred rokom. Kapelu založil bývalý basgitarista skupiny Aya, Vlado Kubala, ktorý svoj hudobný nástroj nenechal dlho oddychovať. „Po 12 rokoch v AYA som mal polročnú prestávku, ale hudbe som sa venoval stále a pripravoval som nové pesničky. Potreboval som si oddýchnuť skôr od života v kapele, nie od hudby,“ hovorí dlhoročný muzikant pochádzajúci zo Sučian.

Krátko nato však už dával dohromady novú partiu. Z Martina povolal bubeníka Petra Mydla, s ktorým sa dlho poznal, a spoločne hľadali zvyšok zostavy. Neoslovili nikoho zo známych, hoci sa na konkurz prihlásili aj kamaráti. Ak vraj totiž chcete dobrú kapelu, musíte si otestovať viacero hudobníkov, a nie ju poskladať ako manšaft na pouličný futbalový zápas.

Zhodou okolností sa na post gitaristu ako prvý prihlásil Žilinčan Lukáš Piala, známy z kapely Tomáša Bezdedu. „S Lukášom sme už spolu pár koncertov odohrali, takže jeho sme si nemuseli hudobne overovať. Vyhovoval nám po inštrumentálnej aj ľudskej stránke. Toho sme zobrali okamžite,“ spomína si Vlado Kubala.

Ako ďalšieho gitaristu pribrali do partie 17-ročného talentovaného Ľubomíra Mazáka z Rajca, ktorý má doma peknú zbierku diplomov z prestížnych hudobných súťaží. „Hneď po prvej skúške sme si tľapli do dlaní,“ hovorí zakladateľ Šlehy.

Speváka hľadali o niečo dlhšie. „Celkovo v Žiline je dosť veľký problém so spevákmi, takže sme načreli až do oravských vôd. Juraj Janček pochádza z Námestova, je to takisto mladý chalan a výborný spevák sú skúsenosťami,“ predstavuje Vlado Kubala.

 

Zľava: bubeník Peter Mydlo, gitarista Lukáš Piala, basgitarista Vlado Kubala, spevák Juraj Janček a gitarista Ľubomír Mazák.

 

Nie všetky dni sú škaredé

Martinsko-žilinsko-rajecko- -oravská formácia má široký regionálny, ale i vekový záber: nájdete tu ročníky '70 až '90. Generačný rozdiel ale vraj skutoční hudobníci neriešia. „Odlišujeme sa tým,
že sme viacgeneračná kapela, ale pre nás je dôležitá hudba. Tu sú buď kapely, ktoré sú vekovo staré a počuť to i na ich prejave, alebo naopak, veľmi mladé kapely, ktoré tiež hrajú typickú hudbu pre svoju generáciu. Mladým ale chýbajú skúsenosti tých starších, a starším zas energia a novátorstvo mladších. V našej kapele sa to darí celkom dobre dopĺňať, a keďže máme demokraciu, vždy sa napokon zhodneme na spoločnom názore. Rešpektujeme sa,“ vysvetľuje basgitarista kapely.

Pre Šlehu sú príznačné slovenské texty piesní, o ktorých si niektorí myslia, že k rockovej hudbe nepatria. Vlado Kubala však oponuje: „Slovenský poslucháč je deformovaný tým, čo sa hráva v rádiách, teda hlavne anglickou hudbou. Slovenčina je krásny, farebný jazyk. Tým, že počúvame len anglicky spievajúce kapely, v podstate pochovávame slovenských básnikov, ktorí nám píšu texty a tvoria. Je na škodu, že si trochu viac nestrážime svoj jazyk.“

Ich texty sú o bežnom živote. Viac inklinujú k smutnejším témam, pretože odzrkadľujú túto dobu. „Samozrejme, keď je niečo zlé, nepotrebujeme to ešte viac zdôrazňovať tým, že o tom spievame. Ale, bohužiaľ, taká je doba, takto to cítime a lezie to z nás. Nebudeme predsa písať o tom, ako nám je fantasticky, keď to v skutočnosti nie je až tak pravda. Nehovorím o sebe, ale celkovej situácii na Slovensku. Ale podotýkam, že nie všetky dni sú škaredé, niekedy je aj veselo a odrazí sa to aj v textoch,“ dodáva Vlado Kubala.

 

Idú na istotu

Cieľom kapely Šleha je dostať sa do A ligy, ako to nazývajú v muzikantskom žargóne. „Smerujeme na to i našu tvorbu. Nahrávame v profesionálnych štúdiách a chceme sa dostať do rádií a televízie,“ pokračuje zakladateľ.

Prvé dva single, Pravda občas bolí a Je mi ľúto, nahrali v Štúdiu Babylon u Juraja Kupca. Na druhý z nich stihli už aj nakrútiť videoklip, ktorý vysiela hudobná stanica TV Óčko, ale i televízia v ďalekom zahraničí. „Nejakým zázračným spôsobom sa nám ju podarilo dostať do španielskej MTV, kde sa občas vysiela. Síce v neskorú hodinu, ale púšťajú ju,“ hovorí Vlado Kubala.

Do začiatku leta by mal byť hotový aj prvý album. Ten sa chystajú už o pár dní nahrávať v rockovom Štúdiu 999 Dunajská Streda. „Tieto piesne hráme na koncertoch, ktoré sú takým pomyselným zrkadielkom. Podľa toho, ako sa páčia publiku, vieme, že ich dáme na album. Ideme na takú istotu. Tomuto albumu veríme,“ uzatvára basgitarista kapely Šleha.

V sobotu 11. mája si môžete naživo vypočuť koncert kapely v žilinskom SMERR MUSIC CLUBE. Začína sa o 20. hodine a ako hudobný hosť vystúpi formácia The Reflex zo Záhoria. <

 

Veronika Cvinčeková
Snímka archív Šleha

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod