Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 3°C

Automoto

Rok 2013 prináša niekoľko zmien pri vodičských oprávneniach.

Na základe všeobecných smerníc Európskej únie dňa 19 januára tohto roku vstúpia do platnosti dve významné zmeny ktoré sa dotýkajú všetkých držiteľov vodičských oprávnení.

20.01.2013 | 15:25

 Prvou veľmi významnou zmenou je zvýšenie vekovej hranice ktorá oprávňuje viesť motorové vozidlo pri určitých skupinách. Zmeny sa dotýkajú nasledovných skupín: skupina A (motocykle), C resp. CE (vozidlá nad 3,5 tony a jazdné súpravy) D resp. DE (vozidlá s viac než 8 miestami na sedenie a ich jazdné súpravy). Zmeny po 19 januári v praxi znamenajú že pri skupinách C resp. CE sa minimálny vek ktorý vodičov oprávňuje na vedenie vozidiel v danej kategórii zvýši o 3 roky, z terajších 18 na 21 rokov. Pri skupinách A a D resp. DE sa minimálny vek ktorý vodičov oprávňuje na vedenie vozidiel v danej kategórii zvýši taktiež o 3 roky, z terajších 21 na 24 rokov. Veľmi dôležitý je i fakt že na túto zásadnú zmenu nie je vymedzené žiadne prechodné obdobie, čo môže byť veľmi dôležité pre ľudí ktorí absolvujú výcvik v autoškole práve v tomto období.

            Druhou významnou zmenou pri vodičských oprávneniach ktorá sa dotkne všetkých majiteľov vodičský preukazov je zmena ich platnosti. Doteraz sme mali vodičské preukazy vystavené na dobu neurčitú. Po novom sa podľa európskej smernice obmedzí platnosť vodičských preukazov. V praxi to znamená že pri najčastejších skupinách ako sú skupiny: AM, A, A1, A2, B, B1, BE a T budú vodičské preukazy platné na 15 rokov. Ešte prísnejšie pravidlá budú platiť pre skupiny C, CE, C1, C1E, D, D1, D1E, v tomto prípade bude mať vodičské oprávnenie platnosť len 5 rokov. A nakoniec vodičské preukazy u vodičov starších ako 63 rokov budú platné  len na 2 roky. Samotná výmena vodičských preukazov neznamená nutnosť opätovného preskúšania pravidiel cestnej premávky. Pri výmene vzniká jedine povinnosť pre vodičov v skupinách C a D, a to predložiť potvrdenie o zdravotnej a psychickej spôsobilosti ktoré nesmie byť staršie ako 5 rokov. A u všetkých vodičov starších ako 65 rokov, pri akejkoľvek skupine nesmie byť zdravotné potvrdenie staršie ako 2 roky. Ak vodič nad 65 rokov vlastní oprávnenie aj v skupinách C a D dokladá aj potvrdenie o psychickej spôsobilosti, ktoré taktiež nesmie byť staršie ako 2 roky.

            Určitou výhodou pri týchto zmenách je dostatočné prechodné obdobie, čo v praxi znamená že vodičské preukazy vydané v období od 1.1. 1993 do 30. 4. 2004 je potrebné vymeniť najneskôr do konca roka 2023. Vodičské preukazy vídané v období od 1.5.2004 a 18.1.2013 budú platné až do konca roku 2032.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod