Žilinský Večerník

20. máj 2024 | Bernard
| 21°C

Rozhovory

ROZHOVOR - Alžbeta Bielková v spoločnosti najkrajších Sloveniek: Som za prirodzenú krásu, tak ako nás príroda stvorila

Do svojich šiestich rokov nerozprávala. Odborníci hovoria, že toto sú často veľmi nadané alebo niečím výnimočné osobnosti. Ako sama spätne hodnotí svoj dôvod mlčania, tak vtipne hovorí, že nechápala, prečo by ju mal niekto počúvať. Aktuálne však smelá Žilinčanka hovorí bez problémov o témach, ktoré by iní považovali za tabu. A teda nielen pre svoju krásu zahviezdila v tohtoročnej edícii súťaže Miss Slovensko 2023

27.07.2023 | 08:49

Boli ste jednou z finalistiek súťaže. Okrem kariéry v modelingu ste aj pedagogička. Prečo toto povolanie? 

Moja mamina pochádza z učiteľskej rodiny. Môj dedko i babka, mamin strýko a teta boli všetci učitelia. Pôvodne som mala jasný zámer, pracovať ako tlmočníčka, čo som aj začala pôvodne študovať na vysokej škole, ktorej predchádzalo Bilingválne gymnázium Tomáša Ružičku v Žiline so zameraním na francúzštinu. Už popri strednej škole som robila modeling, reklamy a pedagogický smer som vôbec nezvažovala. Prišiel ale u mňa nejaký zlom a bolo mi jasné, kde je moje smerovanie a nakoniec som sa do mojej práce úplne vložila a milujem ju.

Ako reagovali deti, keď sa dozvedeli, že je ich učiteľka súčasťou najprestížnejšej súťaže krásy?

Toto je otázka, o ktorej by som vedela rozprávať hodiny. Bol to neopísateľný zážitok. Som emocionálny človek s duchovnými hodnotami, no viem racionálne vnímať svet. Keď sa deti dozvedeli, že som sa dostala do finále, začala mi od nich prichádzať neskutočná podpora do hotela plného realizačného tímu a ďalších súťažiacich dievčat. Posielali mi videá, kreslili obrázky niekoľko dní pred vyvrcholením. Bola som taká dojatá a povzbudená, že na to asi nikdy nezabudnem. Ten pocit podpory je neopísateľný. Veľmi mi to pomohlo v posilnení sebadôvery a sebaistoty.

Čím ste podľa vás zaujali porotu a čo by ste poradili dievčatám, ktoré ticho túžia po tomto titule?

V mojom prípade možno zaujalo to, že som bola rozvážna, vyrovnaná so sebou, s jasnou víziou, čo chcem a kam smerujem. Som rada, že v priebehu súťaže som si mohla zachovať svoju tvár, zostať sama sebou. Myslím si, že porotu zaujala moja autentickosť. Dievčatám by som poradila, aby nezabúdali na malé detaily, ako sú napríklad pozdrav alebo pohľad do očí. Moja najväčšia rada je byť pravdivá a úprimná.


 

Čo hovoríte na eventuálne umelo poupravované dievčatá na Miss Slovensko? Je to podľa vás fér?

Myslím si, že je to diskutabilné. Pretože iná je krása prirodzená a iná chirurgicky dorobená. Neodsudzujem to, ale ani nie som toho zástancom. Niekto môže povedať, že by som si mohla dať zväčšiť prsia vzhľadom na moju štíhlu postavu. Spoločnosť a okolie dokážu byť niekedy veľmi „taktné“ a donútia vás zamyslieť sa nad vecami, ktoré by ste bežne vôbec neanalyzovali. Keď som to na chvíľku prehodnocovala aj s mojimi najbližšími priateľmi, dospela som k jasnému záveru, že mi je dobre a som so svojím telom spokojná. Neviem dnes s určitosťou povedať, či by som z nejakého dôvodu toto rozhodnutie v budúcnosti zmenila. Čo ale jednoznačne povedať viem, že som za prirodzenú krásu.

Aký je momentálne váš najväčší sen?

Mojím snom bolo pracovať s Karlom Lagerfeldom pre značku Chanel. To sa mi splnilo v Dubaji. Milovala som film „Miss tajná agentka“ so Sandrou Bullock. Zážitky Sandry som si aspoň čiastočne vyskúšala na vlastnej koži a trošku „tajnou agentkou“ som sa stala vo finále aj ja.  Keď som mala desať rokov, naplnil sa mi najväčší dlhodobý sen. V rodine som bola najmladšie dieťa. Každý večer som sa intenzívne modlila, aby som mala mladšieho súrodenca, a dnes je pre mňa Oliver najväčším životným darom. Sny mi postupne pribúdajú a poctivo si ich zapisujem. Na zozname je ich naozaj dosť. Samozrejme, sú aj také, ktoré sa ešte nesplnili, a ja trpezlivo čakám, čo sa stane. Preto jeden konkrétny by som vypichnúť asi nevedela.


 

Keby ste mali napísať knihu alebo film, aká by to bola téma?

Uprednostnila by som písanie knihy. Bola by o živote, filozofii a psychológii v bežnom živote. Každý človek má svoju hodnotu a je niečím výnimočný. Mnohí si často neuvedomujú svoju jedinečnosť, možno im to ešte nikto nepovedal. Užívajme si každý deň so svojimi darmi najlepšie ako vieme a buďme šťastní.

Kto vás v živote najviac ovplyvnil?

Jednoznačne rodičia. Vždy ma učili nebáť sa druhých ľudí. Nehľadieť na ich vierovyznania, národnosť alebo spoločenské postavenie. Pochádzam zo 6 súrodencov a ucelenej rodiny našich biologických rodičov. U nás sa všetci vieme potiahnuť, pomôcť si a podržať sa. Čo ale určite spomeniem, že navzájom otvorene komunikujeme, vzájomne sa rešpektujeme, vieme si povedať to veselé aj smutné. Práve v rodine mám aj najväčších kritikov. Rodičia nás naučili konfrontovať sa, vedieť sa pýtať. Žije sa mi ľahko vďaka tomu, že ma naučili byť sama sebou. A aj preto si moju rodinu veľmi chránim.


 

Keby ste mohli niekomu tajne pomôcť, kto by to bol, respektíve čo by to bolo?

Ja to cítim tak, že keď chcem niekomu pomôcť, tak o tom nemusí nikto transparentne vedieť. Robím to tak stále a nečakám za to potlesk. Ak moja aktivita pomôže, tak mi to dáva veľký zmysel. Preto asi nechcem konkrétne menovať. Odpoviem iba toľko, že je to v oblasti zvierat, ekológie, udržateľnej módy, detí a starých ľudí. Verím, že každému človeku sa vráti to, čo vysiela sám. Už len obyčajný úsmev na priechode pre chodcov nám vie urobiť deň. 

 

KTO JE ALŽBETA BIELKOVÁ (24)?

Škola: Pedagogická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave

Práca: Vychovávateľka na Súkromnej ZŠ v Hlbokom nad Váhom

Najobľúbenejšie jedlo: Lasagne

Najvyššia hodnota: Úprimnosť

Na ľuďoch neznáša: Povýšenosť

Obľúbený film: Forrest Gump

Divadelné predstavenie: Neznášam Ťa! MD Žilina 

Najlepšia kniha: Coco Chanel – biografia

Cestovateľský sen: New York


 

Autor: Lenka Matúsová, redaktorka

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod