Žilinský Večerník

27. júl 2024 | Božena
| 13°C

Rozhovory

ROZHOVOR - Gizela Oňová: Kraj okolo Žiliny mi pripomína mladosť

Kde sa objaví, rozdáva príval energie a dobrú náladu. Starší si ju pamätajú ako skvelú speváčku slovenských piesní či z pesničkovej relácie Repete, mladší ju určite zachytili ako televíznu svokru, ktorá sa radami snažila pomáhať rodinám v núdzi. Gizela Oňová je veselá, ale rozvážna dáma, ktorá, zdá sa, pozná východisko z každej situácie.

24.08.2022 | 10:04

Aký je váš vzťah k Žiline a jej okoliu?

Pred mnohými rokmi som študovala na žilinskom konzervatóriu, potom som išla do Bratislavy. Takže k tomuto kraju mám vášnivý vzťah. A vždy keď máme stretávku so spolužiakmi, tak je tu, niekde v okolí, lebo každému z nás tento kraj pripomína mladosť.

Kam sa chystáte na dovolenku, ako budete oddychovať?

Dovolenku som si odsunula na september a to preto, že konečne sa po kovide uvoľnil kultúrny život a ľudia ma pozývajú vystupovať na rôzne podujatia. A to ma veľmi teší.

Kde najlepšie zrelaxujete?

Ja najlepšie zrelaxujem doma. V mojom vychladenom byte lúštim sudoku, prehrabávam sa v starých albumoch alebo vymýšľam články do časopisu pre seniorov, ktorého som patrónkou. Záleží mi na tom, ako vylepšiť život seniorov, hoci len nejakou radou, príbehom. A najmä zdôrazniť, že aj to, čo sa nám zdá ťažké, dá sa napokon vyriešiť.

Ste známa ako televízna svokra. Pobudli ste v mnohých rodinách, čo je podľa vás vo výchove detí najkritickejšie?

Všetko so všetkým súvisí. Vidím, že už aj učitelia sú iní ako voľakedy. Mladí ľudia utekajú zo Slovenska, pretože za taký plat robiť nebudú. Ani úcta k učiteľovi nie je ako bývala. Chýba vzdelanie a rodičovský model. Deti nemajú dobrý vzor a piliere. Ľudia sú bezradní, práca nie je zabezpečená ako kedysi, keď museli všetci pracovať. To, do čoho sa dieťa narodí mu pripadá normálne a vlastne nevie, že aj inak sa dá žiť a zoberú si zlý model z domu. Česť výnimkám. Deti nemôžu za to, do akej rodiny sa narodia a tých mi je najviac ľúto. Apelujem na učiteľov, pretože oni, po rodičoch, trávia s deťmi najviac času. Každé dieťa má na niečo talent a učiteľ to vedel vždy rozpoznať. Projekt Svokra mi vzal veľa energie, ale aj dal  množstvo skúseností.


 

Nositeľmi tých dobrých návykov bývajú v rodinách starí rodičia...

Mnohé mladé mamičky bránia kontaktu detí so starými rodičmi, aby ich nerozmaznávali, že sú nemoderní... Ale my, starší, vieme, čo má v živote význam. Záleží nám, aby sa z ich slovnej zásoby nemali vytratiť slová ďakujem, prosím, prepáč, ľúbim ťa, odpusť. To vie starý rodič poskytnúť. Ale ako som už povedala, treba motivovať učiteľov, lekárov, aby s láskou chodili do práce a vedeli zabezpečiť svoje rodiny. Verím, že nastane zlom, pretože mám pocit, že nejdeme dobrým smerom. 

Uvidíme vás ešte v projekte Svokra?

Pobudla som v mnohých rodinách. Za krátky čas som im ukázala, ako sa dá lepšie žiť. Mnohí sa vyhovárali, nemali chuť  pracovať a niečo meniť. Radšej upustili zo svojich nárokov.  Boli aj také rodiny, z ktorých som v prvý deň odišla, lebo som videla, že si pomoc nezaslúžia. Len mali natiahnuté ruky, aby sme im niečo dali a odišli. Už nebudem pokračovať v tomto projekte. Tiež už si chcem užiť seniorský čas a zaslúžim si aj ja užiť si svoju rodinu a rozdávať sa pre nich.


 

Ste nesmierne činorodá, spievate, hráte, v čom vás môžu diváci vidieť?

Tesne pred koronou ma oslovilo Divadlo komédie, či by som sa nevrátila do hry Klimaktérium. Je vtipná, úspešná, mali sme už 140 repríz. Znovu sme sa vzchopili, opäť máme za sebou 25 predstavení a vyzerá to, že bude aj ďalší diel. Mám samostatné koncerty, ale pri nich veľmi zvažujem, či mi bude to prostredie svedčať. Som voči sebe veľmi prísna. A podujatia, kde mám rozveseliť viacgeneračné publikum, to je moja parketa. Zatiaľ ma to baví a dovolím si povedať, že zatiaľ to ešte aj viem. Nerobím si ďalekosiahle plány, ale tento slobodný čas si veľmi užívam.  

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod