Žilinský Večerník

30. apríl 2024 | Anastázia
| 6°C

Šport

ROZHOVOR - Juraj Tužinský: Mentálne sa viem dobre pripraviť, hlavne nech ma telo poslúcha

Rodák z Lučenca má skúsenosti na rozdávanie, keďže čoskoro zažije už svoju štvrtú olympiádu, no pred parížskym dobrodružstvom pod piatimi kruhmi pristupuje s pokorou. Strelec Juraj Tužinský (39) sa po zisku olympíjskej miestenky na letné hry v tomto roku 2024 snaží viac počúvať svoje telo a verí, že v Paríži bude svoj deň. Viac už prezradil v našom exkluzívnom rozhovore pre týždenník Nový čas Nedeľa.

14.04.2024 | 09:00

Máte vnútorne nastavené vysoké očakávania či skôr pristupujete ku hrám vekom už viac pragmatickejšie?

Očakávania sú jedna vec, realita tá druhá. Potvrdilo sa mi to v Tokiu, kde vysoké ambície sa nestretli s požadovaným výsledkom. Vtedy som začal dobre celý cyklus príprav, no daný deň D to bolo na strelnici odo mňa veľké trápenie. Teraz sa budem o dosť viac krotiť, hlavne nechcem spraviť zbytočné chyby v prípravy a správne vyladiť formu.

Od vašej štvrtej priečky v Riu 2016 ubehlo už osem rokov, máta vás táto priečka stále v hlave?

Zemiaky nikoho nezaujímajú, medaila bude vždy to naj naj naj. Avšak ja na tieto hry mám skvelé spomienky, bola to taká posledná klasická olympiáda, lebo covidové Tokio nemalo s olympiádou nič spoločné. V Riu som si vystrieľal olympíjske finále, to je krásny zážitok, lebo som sa mohol na najvyššom vrchole porovnávať so svetovou špičkou. Kiež by som niečo podobné mohol zažiť aj v Paríži. Celkovo však na brazílske dobrodružstvo, hoci som skončil na štvrtom mieste, v dobrom spomínam.


 

Ako prebieha aktuálne vaša príprava pred Parížom?

Po úspešnej kvalifikácii na hry sme museli prekopať celý tréningový plán na túto sezónu, dali sme tam nejaké sústredenia a hlavne dva Svetové poháre v Baku či v Mníchove budú pre mňa akoby generálkou na olympiádu. Aspoň sám dobre zistím, na čo v skutočnosti mám a záver sme si naplánovali tri týždne sústredenia a ideme na to.

Streľba je pre diváka na prvý pohľad nezáživný šport, no extrémne náročný a nič neodpustí. Čo bude rozhodovať v boji o cenný kov?

Máte pravdu, že na jednej strane je to nuda, lebo napríklad kvalifikácia neprináša pre diváka veľké vzrušenie. Počas tohtoročných majstrovstiev Európy v Maďarsku som mal v hľadisku kamarátov, čo v živote streľbu nevideli a finále ich vraj dostalo do varu. Ja osobne bojujem s vyladením formy na olympiádu, lebo koncom augusta budem mať 40 rokov. Mentálne sa viem dobre naladiť, no nech ma telo poslúcha a nebolí ma chrbát. Cítim, že vekom sú tréningy ťažšie a regenerácia je pomalšia, no som pripravený sa pobiť o dobrý výsledok.

Ste milovníkom rýchlych áut, máte stále čas na túto adrenalínovú vášeň?

Voľný čas skončil presne 29. septembra 2023, keď sa nám narodil synček Jakub. Je to niečo krásne, neopísateľné a úžasné, ale ak sa niečo naskytne, tak rád vybehnem s mojím autom do sveta a neodmietnem ani bicykel. Priority sa však zmenili, šport je krásna vec, no rodina a môj syn je niečo neskutočne krásne.


 

 

KTO JE JURAJ TUŽINSKÝ (39)?

Dátum a miesto narodenia: 24. august 1984, Lučenec

Klub: VŠC Dukla Banská Bystrica

Tréner: Miroslav Marko

Športovú kariéru začal: od roku 1996

Olympíjske účasti: Londýn 2012, Rio 2016, Tokio 2020

Úspechy:  Vo vzduchovej pištoli 1. na ME 2021 a 3. na ME 2010, 3.v pretekoch Svetového pohára v Gabale 2015 a v Riu de Janeiro 2016, 3. na EH 2015, 7. na MS 2014. Na OH 2012 v Londýne 15. vo vzduchovej a 23. v ľubovoľnej pištoli, na OH 2016 v Riu de Janeiro 4. vo vzduchovej a 33. v ľubovoľnej pištoli.


 

 

 

Kvalifikácia do Paríža cez striebro

Pištoliar Juraj Tužinský sa stal po zisku striebra na majstrovstvách Európy v maďarskom Györi (február 2024)  v poradí štrnástym slovenským športovcom a šiestym strelcom s istotou štartu na Hrách XXXIII. olympiády. Juraj Tužinský si miestenku vybojoval vo vzduchovej pištoli 10 metrov. V tejto disciplíne získal na štvrtkových majstrovstvách Európy v streľbe zo vzduchových zbraní v Györi striebornú medailu. Je to jeho štvrtý cenný kov z európskeho šampionátu, po Hamare 2022 druhý strieborný. Majstrom Európy sa stal v roku 2021 v Osijeku, v Merakeri 2010 bral bronz.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Zdroj: PR

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod