Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 13°C

Šport

ROZHOVOR - Mladý Srb pobláznil svojou charizmou Žilinu: Vždy idem vyhrať každý zápas, to je naša mentalita

Niekdajší mládežnícky reprezentant Srbska sa síce v skorom veku vrhol na trénerskú kariéru, no evidentne urobil dobre. Výborné meno si Nemanja Ristić (29) robí v Žiline, ktorá je jeho prvou zastávkou v pozícii hlavného trénera medzi ženami v zahraničí. O jeho víziách, snoch a túžbach sme sa rozprávali počas štvrťfinálovej série s Novým Mestom nad Váhom.

13.03.2024 | 15:57

Aký bol váš prvý kontakt so Žilinou?

Naša srbská legenda Vladimir Grbić organizuje pravidelne každé leto volejbalové kempy pre mládež z celého sveta a ja som tam pôsobil v roku 2023 v pozícii lektora. Stretol som sa tam s ľuďmi zo Žiliny a tí prejavili o mňa záujem, no povedali mi, že minulú sezónu boli poslední a či by som pracoval s mladými hráčkami, ktoré by doplnili niektoré legionárky. Pre mňa to bola výzva, lebo som ešte nikdy nebol hlavný tréner vo svojej trénerskej kariére, a nakoniec som prikývol.

Očakávali ste, že môžete už vo vašej prvej sezóne spraviť pre žilinské farby úspech?

Verím na tvrdú prácu a tá by sa mala prejaviť v určitom čase. Nám nikto neveril, dievčatá boli posledné minulý rok, no dostali sme sa na štvrté miesto po základnej časti. Play-off môžeme hodnotiť až po skončení sezóny, čo je najpodstatnejšie, a všetci, čo ma poznajú, vedia, že ja chcem vyhrať každý zápas. Nehovorím to ako frázu, my Srbi máme túto víťaznú mentalitu, čo chcem preniesť aj do Žiliny.

Ako sa dá pestovať práve spomínaná víťazná mentalita?

Nastavením či skôr v prípade vášho slovenského uvažovania zmenou myslenia. Poviem príklad, že na každom tréningu chcem od dievčat, aby ho ukončili dobrou vecou. Nemôžete odísť s pocitom, že vaša posledná lopta bola zlá. Zoberte si potom zápas, nemôžete odísť, že posledná lopta v zápase bude pre súpera. Musím však povedať, že naše hráčky od môjho príchodu urobili veľký výkonnostný skok a vnímam aj ich zmenu myslenia. Nemajú to ľahké, pretože popri štúdiu či pracovným povinnostiam absolvujú náročný tréningový proces, ale ten pocit po víťazstve ich natoľko motivuje, že sú ochotné všetko vydržať, aby sme snívali náš spoločný sen.


 

Čo je tým vaším snom v tejto sezóne?

Hovoril som s prezidentom klubu a on pred sezónou spomínal, že šieste miesto bude výborné. Hneď som ho rázne opravil, lebo ja som nastavený vyhrať každý zápas, a tým som odpovedal aj na vašu otázku. Pozrite sa na sny z iného pohľadu, každý športovec chce niečo vo svojom živote vyhrať. Naše hráčky budú možno o desať rokov spomínať na skvelý kolektív, úžasnú atmosféru a hlavne si zapamätajú ten magický pocit po každej výhre. To je celkovo do života skvelá investícia, lebo viete bojovať o svoje sny bez ohľadu na súpera.

Viackrát ste prízvukovali skvelé žilinské publikum – je ozaj najlepšie v extralige?

Doma vieme práve vďaka podpore fanúšikov poraziť hocikoho, o tom som presvedčený. Tímy sa túto sezónu boja ísť hrať do Žiliny, lebo atmosféra je neuveriteľná. Tiež sa však fanúšikovia nezjavili hneď, doteraz mám v hlave môj prvý zápas, keď som sa pozrel do hľadiska, a sedelo v ňom asi 30 divákov. Hovorím si, že toto musíme zmeniť – a podarilo sa. Azda mi dá každý za pravdu, že napríklad domáce zápasy so Sláviou Bratislava boli jedinečné a zimomriavky som mal z posledného zápasu na pôde Nového Mesta nad Váhom. Tam prišlo asi 70 divákov zo Žiliny, čo nám dodávalo energiu. Nie je to fráza, ale skutočne hráme lepšie doma pred vypredaným hľadiskom. Viem akceptovať silu či kvalitu našich protivníkov, no nikdy nebudem vedieť akceptovať, že moje hráčky nebudú pred zaplnenými tribúnami bojovať ako o život. To sa deje, čo cítia fanúšikovia a spoločne vytvárame unikátny príbeh.


 

Uplynulú sezónu ste strávili v Grécku, akou zmenou je pre vás život v Žiline?

V prvom rade som aktuálne hlavný tréner, v Grécku som bol asistent a to je niečo odlišné. Prvé mesiace v Žiline som trávil v hale a potom na dome v Tepličke, kde bývam. Postupne som spoznal veľa skvelých ľudí, ktorí ma prijali, a objavil som aj čaro Žiliny. Máte skutočne výborné reštaurácie, páčia sa mi kaviarne v centre mesta a celkovo sa tu cítim skvele.


 

Budete naďalej pokračovať v Žiline alebo máte už nejaké iné ponuky?

Naša spolupráca by mala byť aj na ďalšiu sezónu, no teraz mám v hlave jedine zápasy play-off. V tomto meste chodia ľudia na futbal či hokej, už začali žiť aj volejbalom, čo ma teší. Motiváciou je fakt, že sa dokončí aj nová športová hala a hrať tam domáce zápasy bude jedinečné. Žilina mi prirástla k srdcu, rád by som tu zostal, ale ešte nepredbiehajme. Rád by som poďakoval vedeniu, mojím spolupracovníkom v realizačnom tíme, hráčkam a aj fanúšikom, ako ste ma v Žiline prijali. Verte mi, že kus môjho srdca patrí Žiline práve vďaka vám. Vy ste mi dali šancu, vy mi fandíte a ja vám to chcem vrátiť. Držte nám všetci palce v play-off, my si ideme za veľkým snom.

 

KANDIDÁT NA POZÍCIU TRÉNERA SLOVENSKEJ REPREZENTÁCIE 

Výborné výkony Žiliny neušli pozornosti ani čelným predstaviteľom slovenského volejbalu, čo nám v krátkej reakcii potvrdil aj prezident VA Žilina Dalibor Andrisík. „Má pred sebou výbornú kariéru a je jeden z kandidátov na trénera reprezentácie hráčok s ročníkom narodenia 2009, 2010 a 2011. Som rád, že jeho prácu v Žiline si všímajú aj v slovenskej federácii a určite môžem prezradiť, že sme dohodnutí aj na pokračovaní v Žiline v budúcej sezóne. Sme s jeho prínosom pre náš klub maximálne spokojní, podľa nás práve on totálne všetkých pobláznil, aby Žilina bola volejbalovým mestom. Je to charizmatický tréner, ktorý dokáže pracovať s hráčkami na neskutočnej úrovni a dostať z nich maximum. Navyše sa mimo volejbalu profiluje ako skutočná osobnosť a napriek mladému veku sú jeho životné postoje či hodnoty inšpiráciou aj pre nás ostatných. Skutočne sme radi, že takéhoto trénera a hlavne človeka máme v klube.“

 

KTO JE NEMANJA RISTIĆ (29)?

Rodné mesto: Ivanjica – Srbsko

Hráčska pozícia: smečiar

Hráčska kariéra: Putevi Ivanjica, Zeleznicar Belgrade, Smederevo Carina, mládežnícky reprezentant Srbska v rokoch 2009 – 2013

Trénerská kariéra pri ženách: Radnicki Blasters (srbská extraliga žien 2018 – 2021 v pozícii asistenta trénera), AO Thiras (grécka extraliga žien 2022 – 2023 v pozícii asistenta), Volejbalový kemp Vladimira Grbića (lektor a tréner od roku 2019)

Typická vlastnosť: celoživotný bojovník

Životné krédo: Ver, že vždy môžeš vyhrať


 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: cvak.sk, Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod