Žilinský Večerník

29. apríl 2024 | Lea
| 19°C

Šport

ROZHOVOR – Nela Lopušanová: Zo školy obavy nemám, s hokejom si chcem plniť moje veľké sny

Na ceste do veľkého sveta. Žilinská hokejová hviezdička Nela Lopušanová (15) odletela počas minulého týždňa do zámoria, kde čoskoro začne štúdium na strednej škole Bishop Kearney a hlavne sa bude zdokonaľovať v hokejových zručnostiach v spoločnosti kvalitných, nielen amerických hráčok v tíme BK Selects U19. Tesne pred odletom nám priamo v Žiline pred cestou na viedenské letisko poskytla exkluzívny rozhovor.

03.09.2023 | 10:25

Tešíte sa či naopak je to pre vás obrovský rešpekt, že opúšťate rodnú Žilinu?

Už som síce bola v Kanade, no a v Amerike nie, bude to niečo nové a verím, že aj zaujímavé. Žilina mi bude chýbať je to môj domov, ale teším na školu, nových ľudí. V tíme máme dánsku i českú spoluhráčku, tak to budú na začiatku moje najlepšie kamarátky a postupne to bude určite lepšie.

Kedy vás máme najbližšie čakať doma?

Na Vianoce, pretože budeme mať majstrovstvá sveta a chceme sa nich sa ukázať v dobrom svetle. Nad tým celým, že dlho nebudem doma, nerozmýšľam. Síce mi budete doma v Žiline všetci chýbať, ale fandite žilinským Vlkom, aby už postúpili do extraligy. A verím, že ľudia budú držať palce aj mne, hádam mi prajú, aby sa mi darilo.

Aký bude váš najbližší program v novej krajine?

Idem študovať a hrať hokej, takže všetko okolo týchto dvoch vecí. Bývam v školskom internáte, kde nás je na jednej chodbe 40 dievčat, z toho si najviac rozumiem s českou hokejistkou Michaelou Hesovou. Spolu sme už boli nedávno na jednom turnaji, teraz nás čaká iný život, iná mentalita a iné hokejové prostredie.


 

Doma si všetci poplakali, že odchádzate, alebo sa naopak tešili, že okúsite veľký svet?

Občas neposlúcham, tak vtedy si rodičia hovorili, aby som už aj išla, ale hlavne prevažovala radosť, aby sa mi darilo. Čoskoro som doma v Žiline, Vianoce sú o štyri mesiace. Na začiatku januára nás čakajú majstrovstvá sveta vo Švajčiarsku a potom prídem domov až ďalšie leto po skončení školského roka.

Máte v škole nejaký obávaný predmet, z ktorého máte strach?

Mala som možnosť vybrať si určité predmety, najviac budem mať rešpekt z biológie. Z anglického jazyka som „v pohode“, nemám problém rozprávať a za mesiac sa to určite vylepší každodenným kontaktom s ľuďmi. Zo školy nemám veľké obavy.

Na túto sezónu ste si stanovili nejaký hokejový cieľ?

Chcem sa zlepšiť, na čo bude priestor. Budem hrať so staršími ženami, ktoré sú aj súčasťou americkej reprezentácie. Bez tohto aspektu by som tam nešla, čakajú ma tri roky štúdia v kombinácii s hokejom. Za ten čas chcem napredovať v oboch smeroch, môj najvyšší cieľ je hrať univerzitnú ligu a hlavne dostať sa niekedy na olympiádu.

Asi ste aj rada, že nebudete na očiach Slovákov a médií. Tej popularity ste si užili už viac než dosť?

Celkovo mám s týmto trochu problém, lebo dávať stále rozhovory a byť pred kamerami nie je moja najobľúbenejšia aktivita. Uvidíme, čo sa bude diať v Amerike, i keď sem-tam očakávam, že budem dávať rozhovory pre tamojšie médiá. Sústredím sa hlavne na školu a hokej, tieto ostatné veci nechám plynúť.

Voľný čas budete tráviť hokejom, napríklad zájdete na zápasy NHL?

Zatiaľ som nebola na žiadnom zápase NHL, určite je to jedna z mojich túžob. Tento ročník by som chcela niekam vybehnúť, blízko mám Buffalo a tímy z New Yorku.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív J.L.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod