Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 8°C

Šport

ROZHOVOR - Nová posila Vlkov Michal Novák: Musíme myslieť celý tím aj na čiernu robotu

Žilinskí hokejisti nezažili vydarený týždeň, keď svoje zápasy s Trnavou a bratislavskou rezervou Slovana výsledkovo nezvládli. Do zápasov zasiahli už aj nové posily Vlkov, medzi ktorými nielen svojimi dvomi gólmi, ale aj skvelou hrou vyčnieval ostrieľaný obranca Michal Novák (40).

27.02.2023 | 17:48

V zápase ste proti mladíkom zo Slovana  strelili dva góly. Dá sa to nejak triezvo zhodnotiť, čo sa stalo v tretej tretine?

Obrana začína už od stratu puku, útočníci musia hrať jednoducho a nie je hanba vyhadzovať puky. Sú tu dobrí hráči, ale treba to celé zladiť, aby do play –off niekto robil tú čiernu robotu a nie každý dávať góly. My sme si po zápase so Slovanom povedali pár vecí, ja som sa snažil vysvetliť chalanom pohľad na Žilinu, keď som bol ich súper. Hralo sa mi s nimi najťažšie, nevedel som poriadne vystreliť, lebo dobre blokovali strely a teraz mi príde ako keby obrancovia našich súperov si strieľajú ako chcú a sa to nejak vypúšťa. Treba robiť viac čiernej roboty, hádzať sa do striel, blokovať a hlavne za stavu 4:1 myslieť viac na obranu.

Máte už 40 rokov, zažili ste niečo podobné v kariére, že by ste dva zápasy po sebe prehrali po tak jasnom priebehu v prospech vášho tímu?

Nemám rád, keď každý spomína môj vek, lebo sa na štyridsiatku necítim. A zažil som aj také obraty, že sme prehrávali 5:0 a dali na 5:5. Toto sa deje, je to šport, ale jednoducho nám sa to nemôže stávať. Je to o osobnej disciplíne, útočníci viac myslia na útok, aby mysleli na obranu. Nejdem však hovoriť, že by útočníci hrali zle, je to o celom tíme. Musíme sa naučiť obetovať a všetci robiť čiernu robotu.


 

Slovenské kluby detailne poznáte, môžete aj porovnávať. Aké podmienky ste za krátky čas našli v Žiline?

Podmienky sú extraligové, tretí rok chce vedenie postúpiť do extraligy a my hráči máme úplný komfort. Je to celé iba o nás na ľade, no možno by som si prial viac divákov na domácich zápasoch a oni nás verím, že podržia v ťažkých chvíľach. Si poviete, že je v Žiline 20 výborných hráčov a ide sa to celé vyhrať. Nie je to jednoduché, poznám to. Ak bude niekto bojovať, vyhadzovať len puky, tak to môže byť pre nás náročné, lebo proti Žiline sa všetci chcú vytiahnuť. Tretíkrát zdôrazniť, že musíme myslieť na čiernu robotu a nie si myslieť, že to tu povodíme do prázdnej brány.

Celú kariéru máte povesť tvrdého hráča, ktorý sa nikdy nebál zhodiť rukavice. Bude tomu tak aj v Žiline?

Toto sa ma každý pýta. Posledné roky chcem dávať viac góly a toto prenechávam mladým. Nikdy sa mi nestalo, že by som sa zľakol a svojich spoluhráčov v Žiline sa vždy zastanem. Určite im nikto nebude skákať po nose. Teraz držím nervy na uzde, nechcem vôbec oslabovať mužstvo a to sa ukazuje aj na počte trestných minút. Prečo budem na trestnej lavici, keď si môžem zahrať presilovku.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Daniel Stehlík - cvak.sk

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod