Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 4°C

Šport

ROZHOVOR - Stanislav Škorvánek: Cieľ vyhrať ligu sme splnili, barážové podmienky sú náročné

Žilinskí hokejisti oficiálne ukončili sezónu v pondelok 25. apríla spoločnou klubovou večerou a zavreli pomyselné dvere za ďalším neúspešným bojom o extraligu. Naša redakcia počas týždňa oslovila hlavného trénera Stanislava Škorvánka, aby sme spoločne zhodnotili skončenú sezónu 2021/2022.

04.05.2022 | 10:22

Pri hodnotení sezóny dá sa vôbec hovoriť o vydarenej sezóne? Žilina druhý rok po sebe ohlásila ambície postúpiť do extraligy, no do nej nepostúpila.

V prvom rade cieľ bol vyhrať ligu, to sme splnili. Barážové podmienky sú náročné a prišli objektívne príčiny, ktoré sa stali a chlapci odviedli to, na čo mali. Že to na Mikuláš nestačilo, tak to je druhá vec.

Váš tím skolila viróza, o ktorej ste príliš nehovorili. Môžete už po boji prezradiť o čo konkrétne išlo?

Nechceli sme nič zverejňovať, ale po druhom barážovom zápase (pondelok 18. apríla – pozn. autora) sa to začalo točiť v šatni, kde sme lietali po infúziách. Malo to 5 hráčov, za dva dni im bolo lepšie, no ďalších 5 to dostalo. Bolo to skutočne náročné a videli sme to na treťom zápase v Mikuláši, že pre chorobu sme nemali žiadne sily.

Nie ste virológ ani doktor, no predsa nedalo sa tomu nejako zabrániť?

Stalo sa to aj v iných kluboch, nie sme jediní. Vítkovice to chytili v play-off proti Olomoucu napríklad a predsa hovoríme o kolektívnom športe, kde sa 30 ľudí stretáva na dennej báze s prechodom z vlhkého do teplého prostredia. Stáva sa to, vedeli by o tom hovoriť hráči vo finálovej sérii extraligy Nitra – Slovan.

Veľkým problémom v baráži sa ukázala aj hráčska kvalita tímov. Avšak asi je nemožné, aby ste v prvej lige zaplatili 10 kvalitných hráčov minimálne na polovicu sezóny?

Súhlasím na sto percent, pred 15. februárom (posledný termín na prestupy – pozn. autora) sme sa chceli posilniť o stredného útočníka zo zahraničia, len sa to nepodarilo, lebo nechcú ísť hráči do prvej ligy a jednoducho ich tu nedostanete. To je fakt, pretože radšej pôjdu do posledného tímu extraligy k prvoligistovi, čo bojuje o postup. Je ťažké až nemožné dostať do prvej ligy hráča s extraligovou kvalitou, a to je jedno, či je Slovák alebo zo zahraničia.

Posily pred koncom prestupového obdobia naplnili podľa vás svoj potenciál? Budeme konkrétni, ale Tibenský či zahraniční obrancovia nezaostali za očakávaniami?

Tibenský pol roka nehral a mali sme s ním dohodu, že ak mu ruka nevydrží, tak sezónu nedohrá. Pracoval na sebe, skúsenosti s Martinom potvrdil a ani ľudia nevedia, že sa zranil a mal problémy s kolenom, kde koketoval s ukončením sezóny a nastupoval s ortézou, teda nebol na sto percent fit, čo sa prejavilo na jeho výkonoch. Dvaja zahraniční beci doniesli určitý štýl a bolo to vidieť s Martinom, no porovnávať ich výkony s Mikulášom je trošku ťažšie. Mikuláš má za sebou 50 extraligových duelov a my len prvú ligu.

Potom sa natíska otázka, kto z vášho kádra má reálne na extraligu. Skúsime opäť konkrétne, brankár Škorvánek, obranca Drtina a útočník Petráš? Ďalej sme skončili, vidíte to rovnako ako my?

Nechcem nikoho menovať, no možno by som nejakých hráčov našiel, ale úprimne veľa by ich nebolo.

Medzi riadkami ste povedali všetko! Potom sa asi ťažko dalo poraziť Mikuláš s takouto zostavou?

Prvý zápas boli oni lepší, no my sme vyhrali. V druhom sme nedali góly a oni vyhrali, škoda, tam bola šanca vyhrať a bola by to iná séria. Štvrtý zápas tiež vedieme po druhej tretine 2:1, keby vyhráme, je 2:2 a ideme domov do Žiliny. Pravdepodobne druhý a štvrtý zápas o všetkom rozhodol.


 

Nedalo sa lepšie pripraviť na baráž vopred? O nastavenom systéme ste dlhý čas vedeli v klube vopred.

Nedalo! Hráte prvú ligu a ju najprv vyhrať, potom idete hrať so súperom, ktorý sa 40 dní pripravuje, regeneruje a dobíja kondíciu. Z tohto pohľadu to je veľký problém, to isté sa stalo aj v Česku, keď Jihlava nemala na Kladno veľkú šancu. U nás musí v prvej lige nastupovať povinne 5 hráčov do 23 rokov a 2 hráči do 20 rokov, to máte hneď 7 ľudí z kádra a ťažko ich porovnáte s extraligovým mužstvom. Si predstavte, že v polovici februára týchto sedem hráčov vyhodíte a kúpite nových. Veď to je šialené...

V kádri ste mali aj syna na brankárskom poste Stanislava mladšieho. Bude z neho budúci rok znova extraligový gólman?

My sme išli do sezóny s tým, že to bude postavené na ňom, i keď stále opakujem, že máme v lige najlepšiu brankársku dvojicu. Vždy, keď nastúpil Mikoláš, tak to bolo výborné. Stano naplnil očakávania, sezóna bola vydarená a čo bude budúci rok? Mal by ísť tam, kde bude chytať. Extraliga je ťažká pri aktuálnom trende výberu brankárov, ale všetky otázniky odtajní iba čas.

Vám sa skončila zmluva. Budete naďalej súčasťou projektu Vlci Žilina?

Máte pravdu, zmluva mi vypršala posledný aprílový deň. Ja verím, že budem súčasťou žilinského hokeja. A na akej pozícii? Ja nemám problém ísť trénovať aj malé deti, lebo chcem byť v Žiline, pri hokeji a žilinskému hokeju pomáhať.

Ako zástupcovia regionálneho média zo Žiliny cítime prínos v tom, že celý realizačný tím bol práve zo Žiliny. Pociťovali ste silný tlak odbornej i laickej verejnosti v meste? Predsa nie nadarmo sa hovorí, že doma nie je nikto prorokom.

Je to veľmi ťažké, človek sa musí s tým vysporiadať. So mnou sa majú tendenciu rozprávať o hokeji ľudia z môjho okolia len keď prehráme, čo je dosť smutné, ale je to tak. Domáci tréner sa s tým tlakom musí vyrovnať, a preto som rád za titul v prvej lige, čím sme splnili čiastkový cieľ, lebo to som i ja považoval za povinnosť. Kvitujem však šancu i spoluprácu s ľuďmi v realizačnom tíme čisto zo Žiliny. Mne sa s nimi dobre pracovalo, no podotýkam, že vzhľadom na tlak zvonku sa na to človek musí dobre pripraviť.

Teda 36 zápasov od 17. novembra bez prehry a nikto z vášho okolia neriešil hokej?

Tomu verte! Je to pravda.

Ako si oddýchnete po náročnej sezóne?

Možno pôjdem na nejaký výlet, v pláne mám jeden koncert v Prahe a veľa sa nedá oddychovať. Musím riešiť určité možnosti ako ďalej, či budem trénovať, či to bude v Žiline alebo aké iné možnosti sa naskytnú.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Daniel Stehlík - cvak.sk

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod