Žilinský Večerník

28. apríl 2024 | Jarmila
| 11°C

Šport

ROZHOVOR - Temperamentný živel z Kolumbie miluje Žilinu: Takých výborných fanúšikov nemáme ani doma

Sofia Cuartas (20) patrí medzi žilinskými volejbalistkami ku kľúčovým postávam a aj vďaka nej je VA UNIZA Žilina v najlepšej štvorke ženskej extraligy a právom poškuľuje po medaile. Usmievavá športovkyňa nám v rodnej španielčine poskytla rozhovor, kde do nebies vychválila skvelých žilinských fanúšikov.

13.02.2024 | 16:30

Ako sa vám za osem mesiacov pozdáva život v Žiline?

V tomto meste sa cítim fantasticky, lebo je také menšie a všade mám blízko. Spoluhráčky aj ľudia v celej Žiline ma prijali pekne, takže nemôžem povedať nič zlé. V Kolumbii nemáme extraligu, preto som rada, že som v Európe a môžem na vlastné oči zažiť kvalitný volejbal a rozvíjať sa.

Poriadnym zážitkom sú pre vás hlavne domáce zápasy?

Áno, vyhrať zápasy s majstrom trikrát po sebe sú pre nás vzpruhou. Tieto výhry hlavne doma sú emotívne, rozhodujú detaily, a ako sme mohli dvakrát vyhrať, tak sme rovnako mohli prehrať. Znova – k lepším výkonom nám pomáhajú skvelí fanúšikovia, im patrí veľká vďaka, lebo bez nich by sme ťažko vyhrávali tie vybičované piate sety. Pre mňa to bolo špeciálne, lebo som oslavovala 20 rokov a dostala som vďaka výhre najkrajší darček.


 

Kam vidíte, že to môžete dotiahnuť na konci sezóny?

Volejbal je tímový šport, v prvom rade sa pozerám na celkový výsledok a neviem, ako sa to celé skončí. Hovoriť o medaile je ešte skoro, musíme ísť krok po kroku, lebo je ten najbližší zápas je najdôležitejší. Určite však viem, že ani jeden zápas do konca sezóny nebude ľahký, bude to stále boj a my ho chceme vyhrať. Keby to celé vyšlo tak, že získame medailu, tak budem aj ja neskutočne šťastná, no k tomu vedie ešte veľa tréningov a musíte mať aj dostatok športového šťastia.

Žilinčanky majú jednoznačne najlepších fanúšikov v lige, čakali ste po príchode takúto atmosféru?

To je brutálne, u nás sú temperamentní ľudia, no títo Žilinčania sú skvelí. Vždy sa hneď myšlienkami prenesiem domov do Kolumbie, čo mi dodáva ešte väčšiu silu a pohodu. Rada by som každému, kto chodí na naše zápasy, úprimne poďakovala. Viem to doceniť, lebo u nás nie je profesionálna súťaž a na volejbal nechodí ani toľko ľudí.


 

Vaše výkony majú rastúci trend, budete v Žiline aj nasledujúcu sezónu?

Rada by som tu ostala hlavne kvôli dievčatám a dúfam, že vedenie mi predostrie dobrú ponuku, aby som tu bola aj ďalšiu sezónu. Určite však moju budúcnosť spájam s Európou a teším sa, že zažijem mnoho skvelých rokov.


 

Máte aj pozdrav pre žilinských fanúšikov?

Nech majú radi šport a nech nevynechajú ani jeden z našich domácich zápasov. My sa budeme snažiť im urobiť radosť a vyhrávať pre nich, lebo tie pozápasové víťazné ďakovačky nemajú chybu. Smejem sa, že by sme potrebovali väčšiu halu, lebo ľudia nás ženú vpred. Samozrejme, prajem vám hlavne zdravie a uvidíme sa na volejbale.

 

 

OČAMI TRÉNERA RISTIĆA 

Hlavný tréner Žilinčaniek Nemanja Ristić vyzdvihol prínos kolumbijskej hráčky pre tím. „Každá legionárka má svoju kvalitu a Sofia je tiež veľkou inšpiráciou pre mladé dievčatá v tíme. Môžu ju vidieť v tréningovom procese, potom aj v zápase, čo dodá žilinským hráčkam túžbu na sebe pracovať. Je to temperamentná bojovníčka, miluje víťaziť a skvele zapadla do kolektívu, z čoho mám radosť.“ Žilinčanky pokračujú v tomto týždni ďalším zápasom nadstavby, už túto sobotu sa predstavia na pôde VKP Bratislava.

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod