Žilinský Večerník

9. máj 2024 | Roland
| 15°C

Šport

ROZHOVOR - Triatlonistka Zuzana Michaličková: Celý tím mám vyskladaný len zo žilinských odborníkov, patrí im veľké ďakujem

Triatlon sa považuje za jeden z najnáročnejších športov na svete pre svoju neoceniteľnú komplexnosť. Žilina má vo svete svoje zastúpenie v podaní svojho klenotu Zuzany Michaličkovej (21), ktorá si žije svoj olympijský sen pre blížiace sa hry v Paríži. Počas svojho nabitého programu si našla čas na rodnej hrudi a všetko podstatné prezradila v tomto exkluzívnom rozhovore.

27.04.2024 | 09:55

V akej fáze sme vás zastihli počas sezóny? Vidieť vás doma v Žiline je dosť nezvyčajný jav.

Každoročne po mesačnom januárovom sústredení v Livigno, kde začínam so všeobecnou prípravou v podobe bežiek či skialpovania, sa presúvam do Nového Zélandu, kde som absolvovala testovacie preteky. Oceánsky pohár mi vyniesol štvrté miesto a Svetový pohár som absolvovala na 22. mieste. Po pretekoch som sa presunula do Austrálie, kde som absolvovala trojtýždňové špeciálne triatlonové sústredenie, a čaká ma séria svetových pohárov do konca mája.

V akom štádiu je váš olympijský sen, kedy sa dozvieme či sa vám podarilo kvalifikovať sa do Paríža 2024?

Kvalifikácia na olympiádu v triatlone trvá celé dva roky a končí sa v mesiaci máj. Ak pretekáte veľa, hrozí, že to zdravotne nezvládnete, ak pretekáte málo, body vám zoberú iné pretekárky. Ja som najvyššie postavenou slovenskou reprezentantkou v olympijskom rankingu a potrebujem na kvalifikáciu asi 250 bodov, čo znamená že na tých 7 pretekov, ktoré ma čakajú, potrebujem byť na troch pretekoch svetového pohára medzi najlepšími dvanástimi, v prípade WTS (seriál majstrovstiev sveta – pozn. autora) do 18. miesta.


 

Priblížte laickej verejnosti, koľko financií stojí vrcholovú triatlonistku jedna sezóna?

Triatlon je extrémne náročný šport z hľadiska výkonnosti aj financií. Počas roka absolvujem tri sústredenia a jedno stojí okolo 5000 eur. Potom je to množstvo pretekov, kde len letenka na svetové poháre sa pohybuje od 500 do 2500 eur, keďže je to po celom svete. Platiť si musím aj regeneráciu a fyzio, kde mi práve pomáhajú zase Žilinčania. Napríklad kondiční tréneri Miro Šolc a Karin Suchomelová ma trénujú bez nároku na financie. Ale aj ďalší odborníci to robia zadarmo. Môj tím je zložený iba zo Žilinčanov. Hlavnú trénerku a manažérku mi robí moja mamina Sylvia Tureková, plávanie má na starosti Gusto Varnai, cyklistiku Peter Zánický, kondiční tréneri Miro a Karin, masérom je Milan Tabak a fyzio Denisa Kupčová a Pavol Hartel. Ak si toto všetko chcete sami zrátať, tak by ste sa na konci roka dostali na zaujímavú sumu. Všetkým zo srdca ďakujem za pomoc a dôveru, ktorú do mňa vložili.


 

Počas minulého roka 2023 ste dosiahli mnohé brilantné výkony, čo považujete za svoj vrchol?

V roku 2023 som dokázala byť na 3 pretekoch svetového pohára medzi najlepšou desiatkou. Mrzí ma 12. miesto na Európskych hrách v Krakove. Keby som bola v najlepšej desiatke získala by som financie od NŠC, ktoré by mi pokryli veľkú časť prípravy. Takéto umiestnenie síce ešte na Slovensku nemala žiadna iná triatlonistka a vzhľadom na vek (druhý rok medzi elite ženami) je to výborný výsledok, ale po tom 10. mieste som veľmi túžila.

V aprílovom rebríčku ste na 72. mieste, kde je váš kariérny cieľ? Dá sa byť časom aj v najlepšej dvadsiatke alebo je to pre slovenské farby nereálne?

V najlepšej dvadsiatke svetového rebríčka sú dievčatá, ktoré sú odo mňa v priemere o 5 – 6 rokov staršie. Môj žilinský tím je kvalitný a každý rok zaznamenávame progres. Verím, že už v tomto roku sa mi podarí dostať medzi najlepších 50 – 60 vo svetovom rebríčku. Olympijská kvalifikácia je síce do konca mája, ale potom ma čakajú ešte majstrovská Európy a sveta, na ktoré sa chcem dôkladne pripraviť. Problém vidím v skôr vo financovaní. Sme na Slovensku a podpora športu tu je minimálna – a ak je, tak len pre vyvolených, my ostatní si musíme peniaze zháňať sami, čo vám zoberie veľa času a aj napätia.

Aké sú najnovšie trendy v triatlone, na čo sa kladie aktuálne najväčší dôraz?

Trendy v triatlone? Všetko je zrýchlené... Stačí si pozrieť potrebné nominačné časy v plávaní či atletike, ktoré sú dosť náročné, a triatlon pozostáva z troch športov. Jednoducho niekedy vám stačilo v štandard (olympijskom) triatlone zabehnúť poslednú disciplínu (10 km) za 37 minút, dnes už to svetové triatlonistky zabehnú za 33 minút, pričom rýchlejšie sú aj v plávaní či na bicykli.


 

Vysoká škola vám popri športe robí poriadne starosti – alebo to už akosi zvládate?

Študujem v Ostrave trénerstvo. Mám špeciálny program, vďaka ktorému môžem napríklad chodiť na skúšky aj mimo skúškového obdobia. Odbor je viac-menej pre mňa ako ušitý na mieru, aj keď niekedy sú to poriadne stresy.

Pravidelne sa umiestňujete vysoko aj v ankete Športovec roka mesta Žilina, uplynulý rok 2023 ste víťazkou,  čo pre vás tieto ocenenia na rodnej hrude znamenajú?

Ocenenie športovca roka si vážim, ale najviac pre mňa má hodnotu môj žilinský tím. Zatiaľ čo napríklad slovenský reprezentant Rišo Varga trénoval v Anglicku, tak ja mám všetkých športových odborníkov, ktorí so mnou pracujú, priamo zo Žiliny. Je to úžasný pocit a chcem sa im aj touto cestou poďakovať. Aj keď som v zahraničí, a nedávno som v Austrálii trénovala s jedným austrálskym trénerom plávanie, tak všetko som konzultovala ešte s Gustom Varnaiom a mojou maminou.


Cenu na slávnostnom podujatí prevzala mama Sylvia Tureková. 

Myslíte si, že Žilina je mestom aj triatlonu? Darí sa tomuto mestu vychovávať ďalšie nasledovníčky po vás či to ide ľudovo povedané „dolu vodou“?

Žilina má podmienky na triatlon, ja som toho príkladom. Problém je ale v tom, že na triatlon musíte byť technický – plávanie, cyklistika a beh a takticky (cyklistika) na vysokej úrovni. A toto aspoň u mňa nezvládne jeden triatlonový tréner. Mamina mi píše plány spolu so mnou, keďže študujem trénerstvo, ale špeciálne veci ma učili v plávaní žilinskí plaveckí tréneri, toho času Gusto Varnai a cyklistickí žilinskí tréneri, toho času Peter Zánický. Myslím si, že pri súčasnom triatlonovom trende iná možnosť na výchovu kvalitného triatlonistu neexistuje, len pomoc špecialistov, ktorých ale v Žiline našťastie máme.


 

Počas celého rozhovoru ste prízvukovali, že vás podporuje výlučne Žilina a Žilinčania. Komu všetkému ďakujete za podporu?

Sústredenia a preteky som mohla absolvovať vďaka Žilinčanom. Vyrobili sme si desať kalendárov, ktoré sme rozdali v Žiline a vďaka nim nám začali rôzni ľudia, ktorí v nás veria, posielať rôzne sumy. Okrem toho nám už tretíkrát pomohlo mesto Žilina Grantom pre športovcov z 3. piliera, ako aj firma WTM. Píšeme aj rôzne projekty a maily rôznym firmám a značkám, teda verím, že ma v budúcnosti budú môcť podporiť.


 

 

 

KTO JE ZUZANA MICHALIČKOVÁ (21)?

Rodné mesto: Žilina 

Vzdelanie: Gymnázium Rajec, aktuálne štúdium na vysokej škole v Ostrave – odbor trénerstvo a športová výkonnosť

Športové úspechy: 12. miesto Európske hry 2023, 5-krát skončila na svetovom pohári v najlepšej desiatke

Typická vlastnosť: vysoká vždy a všade, úprimná 

Obľúbené jedlo: lasagne, halušky, koláče 

Obľúbený športovec: Saganovci, Flora Duffy 

Životné krédo: Všetko zlé je na niečo dobré.


 

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív Z.M.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod