Žilinský Večerník

27. júl 2024 | Božena
| 12°C

Šport

ROZHOVOR - Žilinčan Oto Durmis v luxusnej finálovej spoločnosti: Na splnenie veľkého sna mu chýbajú „len“ majstrovstvá sveta

Doteraz najväčší úspech v kariére rozhodcu ľadového hokeja. Žilinský rodák Oto Durmis (28) sa dostal do elitnej spoločnosti vo svojom fachu, keď na nedávnych majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov vo Švédsku rozhodoval dokopy 6 zápasov a dostalo sa mu veľkej pocty byť súčasťou finálového zápasu. O tejto zaujímavej skúsenosti sa s nami podelil v tomto exkluzívnom rozhovore.

20.01.2024 | 20:57

Radíte finálový zápas šampionátu do 20 rokov medzi váš najväčší úspech?

Máte pravdu, že toto je môj najväčší úspech, ktorý prekonal aj finálový zápas z Ligy majstrov v marci 2022. Predsa byť súčasťou finále na majstrovstvách sveta, síce juniorov, je veľká vec. Teším sa, že som rozhodoval spolu šesť zápasov, z toho boli tri vo vyraďovacej fáze. Najprv štvrťfinále Kanada – Česko, potom semifinále Švédsko – Česko a finále Švédsko – USA. Zo Slovenska sme boli na šampionát do Švédska nominovaní traja rozhodcovia. Hlavným bol Marek Žák, na čiare Daniel Konc mladší a ja.

Ako sa zrodila vaša nominácia na finále?

Odohral sa náš semifinálový zápas a tam sme všetci rozhodcovia dostali pozitívne hodnotenia. Záverečné dni nás ostalo iba 12 rozhodcov, čo bola veľká šanca a okolo polnoci prišla správa celej rozhodcovskej štvorici zo semifinále, že ideme rozhodovať aj finálový zápas. Hlavnými boli Kanaďan, Švajčiar a na čiare ja s Američanom.

Boli ste poriadne prekvapení alebo ste to aj čakali?

Troška sa priznám, že sme to aj čakali, lebo sme mali dobré hodnotenie, a po skúsenosti z MS do 18 rokov som už niečo vedel. Aj tam ostávali rozhodcovia na druhý deň po dobrom zápase, preto delegáti nemuseli nič zásadné meniť. Síce vo mne panovala jediná pochybnosť, no týkalo sa to môjho amerického kolegu na čiare, pretože Američania hrali finále, ale napokon to bolo v pohode.


 

Viete nám prezradiť, odkedy funguje táto novinka? Predsa len o tomto zrejme verejnosť vie málo...

Presne to neviem povedať, ale rozhodujem tretí turnaj počas troch rokov organizovaným IIHF. Je zavedená metóda, že my rozhodcovia sme ako samostatný tím v rámci daného turnaja a nikoho nezaujíma národnosť. Viete, napríklad kanadskí rozhodcovia sú nesmierne kvalitní a veľakrát by nedostali šancu byť vo finále veľkého turnaja, lebo ich krajina sa tam dostáva často. Podľa mňa je to spravodlivý variant, našu prácu hodnotia delegáti a tí nám vystavia zrkadlo, či sme urobili všetko správne.

V tomto kontexte vás nemrzí, že ste nerozhodovali zápas slovenským mladíkom?

Určite nie, to ani nie je moja túžba. Sme malá krajina, všetci sa poznáme a nie je to pre mňa príjemné. Slovákom som už rozhodoval jeden zápas, keď minulý rok kategória do 18 rokov hrala o bronz proti Kanade vo Švajčiarsku. Väčšie krajiny to majú inak, spomínaný americký kolega na čiare počas finále nepoznal hráčov, čo je pre neho značne iná pozícia. Na margo Slovákov mi to je ľúto, lebo sme mali skvelý tím a osobne sa poznám s viacerými chalanmi, pretože si s nimi robím letnú prípravu. Želám im do ich začínajúcich kariér všetko dobré, určite o nich ešte budeme počuť.

Dvakrát ste rozhodovali Čechom, bolo štvrťfinále proti Kanade pre vás najnáročnejším duelom?

Veru ťažké, lebo sa hralo na takej rýchlostnej úrovni, že to bolo až brutálne. Kanaďania vytvárali tlak aj na nás, čo nebolo jednoduché, ale nič nám neušlo. Hlavne si to hráči celé rozhodli na ľade, čo je pre nás rozhodcov najdôležitejšie, aby naša prípadná chyba nerozhodla zápas. Celkovo sme dostali od delegátov výborné referencie, samozrejme, v každom zápase sme mohli spraviť niečo lepšie, ale nedopustili sme sa chyby, ktoré by ovplyvnili výsledok. Ale najťažším duelom bolo finále, lebo sme cítili obrovský tlak od švédskeho publika, každá chyba mohla rozhodnúť o majstrovi sveta. Tam nebol priestor na chybu, nemohlo nám nič ujsť.


 

Aké sú najnovšie trendy vo vašej práci na ľade?

Na prvom mieste je zdravie hráča, najviac sa trestajú zákroky na hlavu. Sú nebezpečné a tvrdo ich musíme trestať. Podobné strašidelné fauly chce IIHF v hokeji eliminovať.

Boli ste už na majstrovstvách sveta hráčov do 18 a aj 20 rokov, prirodzeným posunom je seniorský šampionát. Uvidíme vás tento rok v Česku?

Ešte nevieme nominácie, ktoré budú dva mesiace pred turnajom. Teraz by som mal dostať dobré hodnotenie, je tam určite nejaká šanca, no zatiaľ neviem nič potvrdiť. Ak by to vyšlo, tak by to bol pre mňa splnený sen, ale nepredbiehajme.

Kde vás môžeme vidieť počas tejto sezóny 2023/2024?

Pol rakúska liga, pol slovenská extraliga. Stále som na čiare, zatiaľ nerozmýšľam nad hlavným rozhodcom, lebo je to úplne iná pozícia, aj keď som dobrý čiarový, neviem či budem dobrý hlavný. Veľa chalanov sa na tomto popálilo, lebo je to náročný presun.


 

Rozhodcovský chlebík nie je nič jednoduché, aký je váš režim počas sezóny?

Som „profesionál“, je to moja práca. Teda preto hovorím v úvodzovkách, lebo profesionálom by som raz chcel byť. Cez leto mám trojmesačnú prípravu, poznám svoje telo a už si viem všetko pripraviť, vrátane stravy. Cez sezónu je veľa zápasov, tam sa len udržiavame v kondícii a hlavne sa vzdelávame, lebo hokej sa vyvíja a musíme ísť s dobou aj my rozhodcovia.

Máte nejaký odkaz pre mladých chalanov, ktorí by možno chceli ísť vo vašich šľapajach?

Nie nič, nerobte to (smiech). Ja som celý život obetoval rozhodovaniu od školy cez prácu, je za tým veľa úsilia, ale ten pocit, keď ste súčasťou veľkých zápasov, je úžasný. Nečaká vás nič ľahké, no ak máte niečo radi, tak za tým bežte.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív O.D.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod