Žilinský Večerník

20. máj 2024 | Bernard
| 18°C

Rozhovory

ROZHOVOR - Žilinská herečka Barbora Švidraňová: Dostala som sa na istý level poznania

Na umeleckom nebi už zanechala výraznú stopu a suverénne patrí medzi najkrajšie slovenské herečky. Žilinská rodáčka Barbora Švidraňová (35) je aktuálne členkou Mestského divadla v Žiline a hrdou mamou synčeka Gabriela. Bez okolkov a s nadhľadom dokáže hovoriť o akejkoľvek téme. Viac už prezradila v rozhovore pre Žilinský večerník.

07.06.2023 | 17:11

Ste krásna žena a určite si to uvedomujete. Alebo sa mýlime?

Ďakujem za kompliment. Mám chvíle, keď sa cítim dobre a aj tak vyzerám. Sú ale dni, keď som veľmi unavená a nevenujem si veľa času na oddych. To si vždy poviem, že som sa zase zanedbala ako matka i žena, preto nemám energiu a vyzerám strhane. Dávať sa dá len z plného pohára, a to platí aj o vizáži – nemôžete vyžarovať šťastie a krásu, keď ste vyčerpaní. Vidím na sebe nedostatky, no beriem ich ako súčasť života a vývoja nielen ženy, ale aj matky. Napríklad strie na stehnách alebo padnutejšie prsia nie sú vôbec škaredé, je to predsa výsledok zmeny, ktorou si žena prechádza. Takto sa to snažím vnímať. Radšej budem na sebe zveľaďovať a udržiavať to prirodzené a pre mňa charakteristické, ako byť vyumelkovanou figurínou sťa „barbie“ z výkladu.

Duševné zdravie je oveľa dôležitejšie, snažíte sa ho udržiavať?

My herci každý deň vo svojej práci riešime cez postavy, ktoré hráme, ich vnútorný svet. Je to neustála analýza charakteru človeka, jeho správania a riešenie medziľudských vzťahov. Preto potrebujeme kvalitnú psychohygienu, a tú si rada doprajem cez môj vlastný spirituálny a osobnostný rozvoj. Odmalička ma to lákalo a zaujímalo. Chcela som vedieť, či je nad nami niečo viac, ako sme sa sem vlastne dostali,  kto sme? Teraz tomu už viac rozumiem. Nie sme len telo na Zemi, ale v srdci máme niečo, čo sa volá duša, a tú treba kultivovať. Dostala som sa na určitý level poznania a rada by som aj druhým ľuďom pomáhala túto iskru v sebe objaviť. Pretože ešte len vtedy sa život riadne rozbehne!

Poviete nám o tomto objavovaní?

Začiatkom mája som otvorila v Žiline niečo ako wellness pre dušu v podobe meditačného centra, Cipradella – Chrám zvuku, kde mám vysoko-vibračné nástroje ako gongy, kryštálové alebo tibetské misy, ktoré sú v ladení 432Hz. Je to je iné ladenie, ako počúvame z rádia či od muzikantov, lebo ide o  synchrónne ladenie s frekvenciou Zeme a prírody. Všetko okolo nás, rastliny, zvieratá aj my ľudia vyžarujeme určitý elektromagnetizmus do priestoru. Niekto tomu hovorí aura, fluidum či esencia bytosti. Dnes sú už  ľudia vnímavejší a dokážu vycítiť nálady alebo problémy druhých, napriek tomu, že mu ten druhý nič nepovie. Nie je to len reč tela, z ktorej sa to dá odčítať, je to energia, ktorú vyžarujeme do okolia, častokrát nevedome. Naše telo, myšlienky aj emócie oscilujú na určitej frekvencii, a tá sa dá vyladiť práve terapiou zvukom. Už to dokonca potvrdzuje aj veda, pre tých čo tomu neveria!


 

Znie to, akoby ste boli nejaká čarodejníčka. Ako nás faktami presvedčíte o opaku?

Liečenie zvukom dokáže v človeku vyvolať ten najhlbší pocit uvoľnenia a relaxu. Väčšina ľudí západnej spoločnosti je nonstop v strese, nedokáže sa zastaviť a len tak vypnúť myseľ, chvíľu nič neanalyzovať. Navyše, veľmi zadržiavame naše emócie a bojíme sa ich vyjadriť. Zvukoterapia je vhodná aj pre ľudí, čo v dnešnej stresujúcej dobe nevedia len tak v tichu meditovať. Váš mozog sa počas session stimuluje z vypätej hladiny vnímania Beta do uvoľňujúcej hladiny Alfa, v ktorej sa nachádzame, keď zaspávame alebo sa zobúdzame, ale dokážeme sa dostať až do hlbokej hladiny Delta, ktorú zažívame, len keď sme v tom najhlbšom spánku, teda máme vypnuté vedomie. Vaše ego tiež niekedy potrebuje oddych, aby priestor dostalo práve „vyššie vedomie“, ktoré je zodpovedné za inšpiratívne nápady alebo vnuknutia, kreativitu, prehĺbenie intuície, empatie a súcitu. Ľudia by si mali dopriať aj psychický a mentálny oddych. Určite je dobré, že sa skvele vyspíme alebo si ideme zacvičiť, alebo si doprajeme skvelú masáž, ale ak si neoddýchne aj myseľ, ráno vstaneme a sme v tom istom kolotoči drámy a stresu. Doprajme si nejakú výživu aj zvnútra. A keďže je lepšie raz zažiť, než stokrát počuť, tak vás ku mne všetkých srdečne pozývam.

Váš syn Gabriel len nedávno oslávil päť rokov, čo vás úloha matky naučila?

Určite väčšej trpezlivosti a láskavosti. Ako slobodná matka si musím všetko zorganizovať na praktickej úrovni s tip-top servisom aj v rámci finančného zabezpečenia a vzdelávacích procesov. Snažím sa k synovi pristupovať ako k rovnocennej bytosti, chcem ho v podstate len sprevádzať životom a ukazovať mu to, čo som sa ja už naučila. Od neho sa zas učím väčšej spontánnosti, radosti z maličkostí, nadhľadu a to, že niekedy môžem zabudnúť na povinnosti a radšej energiu a pozornosť venovať práve jemu, keďže je vo veku, keď sa najviac vyvíja a potrebuje cítiť lásku a bezpečie.

Nebojíte sa, že sa u neho v dospelosti prejaví otcov pravý taliansky naturel?

Bude to zrejme poriadne číslo. Aj jeho otec je tak trochu alfa samec, ale chcem, aby mal len toto klasické mužské sebavedomie, ale aby aj na citovej úrovni vedel byť pre ženy výborným partnerom. Keď nie sme vypočuté a pochopené môže vznikať hystéria a zbytočné konflikty. Myslím si, že v dnešnej dobe je veľmi dôležité, aby muži začali vyjadrovať nielen to, čo si myslia, ale aj to, čo cítia. Muž je tvor viac mysliaci, žena tvor viac cítiaci, ale potrebujeme nájsť harmóniu a rovnováhu, aby sme spolu vedeli lepšie vychádzať.


 

Vy máte v súčasnosti pri sebe takého muža?

Momentálne nemám partnera, je to v procese spontánneho hľadania. Určite som po rokoch náročnejšia, hlavne na stanovenie si hraníc, čo mužom dovolím a čo už nie, aby som sa vyhla akejkoľvek manipulácii. Dávam si pozor, aby som sa nedostala do predošlých situácii, už som sa poučila, že závislý vzťah nevedie k šťastiu ani jedného z partnerov. Už viem, ako to nechcem. V podstate som spokojná aj sama, nepotrebujem mať vedľa seba chlapa len pre to, aby som „nezostala na ocot“. Keď už, musí to byť kvalitný, hodnotný vzťah. Rada by som mala pri sebe muža, čo bude so mnou kompatibilný sexuálne, mentálne, intelektuálne, emocionálne a už aj spirituálne. Môj muž by mal byť mojím najlepším priateľom, milencom aj partnerom na riešenie akýchkoľvek životných výziev.

Podľahli ste fenoménu sociálnych sietí alebo ich beriete s rezervou?

Instagram sa mi páčil v začiatkoch, keď som ho vnímala ako umelecké portfólio, ale teraz sa z toho stali zlaté stránky. Akoby sme len propagovali produkty, influenceri sú chodiaca reklama. Niekedy pristanem na takéto spolupráce aj ja, ale musia to byť kvalitné, najlepšie slovenské produkty alebo bio kozmetika. Ale že by som bola závislá, to nie. Nenapĺňa ma to, sociálne siete používam, aby som prejavovala svoju tvorivosť a umeleckú činnosť. Chcem ľudí inšpirovať, nie otravovať. Občas odkryjem čosi zo súkromia, pretože ľudia radi nakuknú do zákulisia. Ale väčšinou zistia, že aj ja som obyčajná žena, napriek tomu, že sa občas objavím v televízii či časopisoch. Normálne varím, periem, upratujem, starám sa o dieťa... Dúfam, že trend mať viac sledovateľov rovná sa viac popularity a hodnoty, čoskoro pominie, lebo je to veľmi povrchné.

Ste členkou Mestského divadla v Žilina, cítite sa tam spokojná?

Určite áno, som v Žiline doma a toto divadlo je skvelé vďaka fantastickému kolektívu a špecifickej dramaturgii. Ale odbehnem si odohrať predstavenia aj do Nitry, do divadla Aréna alebo muzikál v Ďurovčíkovom divadle. Vypĺňam si to vlastnou muzikou, vydala som nedávno aj nový song – Ani deň, ktorý je práve o toxických vzťahoch, spievam s Milom Kráľom v jeho kapele a najnovšie sa venujem zvukoterapii.


 

 

KTO JE BARBORA ŠVIDRAŇOVÁ? 

Rodinný stav: slobodná, syn Gabriel (5)

Záľuby: tráviť plnohodnotný čas so synom, cestovanie, zvukoterapia, joga, čítanie kníh

Cestovateľský sen: Srí Lanka, Azorské ostrovy, Egyptské pyramídy

Obľúbená farba: momentálna fialová a dlhodobo čierna

Obľúbený herec: Brad Pitt a Meryl Streep

Obľúbený film: Doctor Strange

Typická vlastnosť: tvrdohlavý optimista

Životné kŕedo: Ži a nechaj žiť. Sloboda je priamo úmerná so zodpovednosťou.

Najobľúbenejšie jedlo: všetky talianske „mňamky“ a thajská kokosová polievka Tom kha


 


VIAC SA DOČÍTATE V NAJNOVŠOM VYDANÍ ČASOPISU BREAK

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív, Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod