Žilinský Večerník

30. apríl 2024 | Anastázia
| 4°C

Spravodajstvo

S jesenným obdobím narastá počet respiračných ochorení

Nádcha, chrípka, aj COVID - 19 úradujú a čakárne v nemocniciach sú plné chorých. Výskyt respiračných ochorení je podľa hygienikov pre toto obdobie štandardné, priebeh choroby však netreba podceňovať.

13.11.2023 | 09:15

Situácia vo výskyte respiračných ochorení v Žilinskom kraji je zatiaľ stabilizovaná. Podľa informácií z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline, bol v okrese Žilina výskyt akútnych respiračných ochorení za posledné tri týždne nasledovný:

41. týždeň - 1505 ochorení na 100 000 obyvateľov, 42. týždeň – 1302 ochorení na 100 000 obyvateľov a 43. týždeň -  1425 ochorení na 100000 obyvateľov. „V Okrese Bytča to bolo za rovnaké obdobie 1286, 1433 a 1438 prípadov na 100 000 obyvateľov. Ochorení COVID - 19 bolo za obdobie 41 až 43 kalendárny týždeň v okresoch Žilina a Bytča zaznamenaných 40,“ informoval Žilinský večerník regionálny hygienik Martin Kapasný.

Celkovo v kraji bolo zaznamenaných 1764, 1751 a 1828 akútnych respiračných ochorení (ARO) na 100 000 obyvateľov. „Uvedené výskyty sú pre toto ročné obdobie štandardné,“ dodáva. V 43. týždni bol pre vysokú chorobnosť prerušený vyučovací proces v dvoch zariadeniach – v materskej škole v okrese Žilina a jedna základná škola v okrese Liptovský Mikuláš.

Izolácia nepovinná, ale vhodná

Podľa informácií z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) pri aktuálnom výskyte COVID - 19 veľkú väčšinu ochorení spôsobujú subvarianty vírusu omikron. „Povinná izolácia osoby pozitívnej na COVID-19 bola zrušená vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky č. 2/2023, ktorá nadobudla účinnosť dňa 20. 3. 2023. Ochorenie si v súčasnosti nevyžaduje povinnú izoláciu pozitívnych osôb a karanténu úzkych kontaktov. Tak ako pri iných akútnych respiračných ochoreniach, sú dospelí i deti s COVID-19 v starostlivosti svojich ošetrujúcich lekárov, ktorí im určujú liečbu,“ podotýka Martin Kapasný.

Lekári individuálne odporúčajú pri COVID-e medikamenty na stimuláciu imunity, a všeobecne najmä zvýšené dávky vitamínu C, D, zinok a selén. Samozrejme, odporúča sa oddych a liečba v domácom prostredí. I pediatri zaznamenali raketový nárast pozitívnych detí na COVID – 19, preto žiadajú v prípade respiračných príznakov alebo teploty použiť v priestoroch čakárne a ambulancie respirátor. Je to primárna ohľaduplnosť voči ostatným deťom a bábätkám. To isté však platí v čakárni u lekára pre dospelých pacientov.

Najúčinnejšia ochrana je najjednoduchšia

Akútne respiračné ochorenia a chrípka sú prenášané vzduchom pri kašľaní a kýchaní, kedy chorí nakazia iných ľudí vo svojej blízkosti infekčným aerosólom. ÚVZ preto zdôrazňuje, že chorí by nemali chodiť do práce ani do školy a mali by chorobu vyležať a aktívne liečiť. „Neraz sme svedkami, že mnohí s nádchou, bolesťami hrdla a mnohokrát aj so zvýšenou teplotou sa pohybujú po vonku, v obchodoch, cestujú v dopravných prostriedkoch a navštevujú rôzne spoločenské podujatia. Škodia tým nielen okoliu v podobe rizika ohrozenia zdravia, ale aj sebe. Napríklad pri chrípke sa im klinický stav môže skomplikovať. Najčastejšími komplikáciami chrípky sú zápal priedušiek, zápal stredného ucha, prínosových dutín a zápal pľúc,“ uvádza hlavný hygienik Slovenskej republiky (SR) Ján Mikas.

Ako sa v tomto období účinne chrániť pred chorobami? Okrem podpory imunity je dôležité vetranie miestností na pravidelnej báze, či už doma, v školských zariadeniach i na pracoviskách. Vyhýbajte sa uzavretým priestorom s vysokou koncentráciou ľudí a v obchodoch trávte čo najkratší čas (prípadne použite respirátor). Základným a najúčinnejším pravidlom je dôkladné umývanie rúk. „Ak si ľudia dostatočne neumývajú ruky, hrozí riziko prenosu rôznych ochorení vrátane chrípky. Umývanie rúk je najjednoduchší spôsob, ako vo veľkej miere predísť rozšíreniu respiračných infekcií, rovnako ako hnačkových ochorení i žltačky typu A. Vírus chrípky prežíva na odeve, papieri, vreckovkách 8 až 12 hodín, na hladkých (neporéznych) povrchoch je to dokonca 24 až 48 hodín. Vzhľadom na tieto fakty patrí umývanie rúk medzi základné formy prevencie chrípky,“ zdôraznil hlavný hygienik.

 

Chrípková sezóna potrvá do apríla

Chrípková sezóna trvá od októbra do konca apríla nasledujúceho roka. Podľa ÚVZ sa v priebehu chrípkovej sezóny aktivita chrípky postupne zvyšuje, dochádza k lokálnym, okresným a krajským epidémiám, ktoré môžu zasiahnuť celé Slovensko.

Autor: Veronika Cvinčeková, redaktorka

Foto: ilustračná

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod