Žilinský Večerník

8. máj 2024 | Ingrida
| 8°C

Spravodajstvo

SAKER zvažuje taviareň hliníka budovať inde

Firma SAKER, ktorá plánovala vybudovať zariadenie na spracovanie hliníkových odpadov v Hornom Hričove, uvažuje presunúť svoj zámer do iného mesta. Na zozname je Považská Bystrica i Bytča. Obyvatelia sú spokojní, firma by prišla o nemalé financie.

23.09.2013 | 14:07

HORNÝ HRIČOV. Miestni jasne vyjadrili svoj názor na výstavbu hút ešte v polovici júna. Hovorili o odpade, hluku a prítomnosti škodlivých znečisťujúcich látok, ktoré môžu dokonca pôsobiť karcinogénne. SAKER sa vyjadril, že zamorenie ovzdušia ani nebezpečné kaly vďaka najmodernejším technológiám nehrozia. U Hričovčanov však neuspeli.


Dcérska firma spoločnosti SAKER Kroměříž sídliaca v Hornom Hričove sa zaoberá veľkoobchodom farebných kovov a plánovala svoju činnosť rozšíriť o spracovanie hliníkových odpadov. Napokon však huty na hliník v Hornom Hričove pravdepodobne nebudú. Firma uvažuje, že ich vybuduje inde. „Presná lokalita ešte nie je vybraná. Jednou z možných je Považská Bystrica, Bytča a Kysucké Nové Mesto. Firma SAKER (zberný dvor) ostáva v Hornom Hričove,“ informoval nás projektový inžinier firmy Jozef Lovíšek.

Pre obyvateľov by to bola dobrá správa. „To by nás veľmi potešilo,“ hovorí predseda petičného výboru Eduard Králik. Nebudú sa huty v Hričove stavať pre nesúhlasný postoj obyvateľov? „Pre rozšírenie výroby potrebujeme viac priestoru. Z doterajších žiadostí o odkúpenie alebo prenájom susediacich pozemkov nebola žiadna súhlasná. Názory občanov berieme na vedomie, ale budeme sa riadiť rozhodnutím kompetentných inštitúcií, ako je ministerstvo, inšpekcia životného prostredia a pod.,“ dodal J. Lovíšek.

V lete prebiehal na zámer proces posudzovania vplyvu na životné prostredie (EIA). Ministerstvo vtedy ešte nevedelo poskytnúť vyjadrenie, na koľko by mali pece negatívne účinky na život v obci. V prípade výberu novej lokality sa legislatívny proces začne úplne od začiatku. „Znamenalo by to pre nás značné finančné a časové straty,“ uzatvára projektový inžinier firmy SAKER.

Veronika Cvinčeková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod