Žilinský Večerník

16. apríl 2024 | Dana, Danica
| 6°C

Spravodajstvo

Šatne prerobila na byt. Teraz sa musí z neho vysťahovať

Nezamestnaná, rozvedená 52-ročná matka dvoch detí prichádza o strechu nad hlavou. Z bytu, ktorý mala do marca v prenájme od štátneho podniku, musí odísť. Aj napriek tomu, že do neho investovala nemalú čiastku peňazí. Lesy SR prisľúbili refundáciu. Či v plnej sume, určí znalec.

04.11.2013 | 14:12

KUNERAD. Päťdesiatdvaročná Jana Brundzová pochádza z Rajeckých Teplíc. Keď sa vydala, odišla so svojím manželom žiť do Považskej Bystrice, kde si kúpili 4-izbový byt. Po niekoľkých rokoch spoločného žitia a vychovávania dvoch synov to začalo v ich manželstve škrípať. Rozviedli sa. Pani Jana nedokázala sama ťahať vysoké náklady na domácnosť. Keď jej hrozila exekúcia, rozhodla sa byt predať. Vtedy sa k nej dostalo, že v Kunerade hľadajú štvrtého nájomníka do lesníckej bytovky pod Kuneradským zámkom. Chcela sa vrátiť do rodiska, začať odznova. Preto neváhala a podala si žiadosť. Mala šťastie. Spomedzi mnohých žiadateľov vybrali práve ju.



Už ôsmy mesiac je kvázi bezdomovcom

V tom čase boli v lesníckej bytovke tri byty, kancelárie a šatne. Jane Brundzovej ponúkli práve šatne. Dostala súhlas k stavebným úpravám a začala si budovať byt podľa svojich vlastných predstáv. „Bolo to v roku 2006. Stavebné práce som začala v júni. Bolo tu toho dosť na búranie – dva vchody, výrezy, priečky, záchody, pisoáre... Nedalo sa tu hneď existovať ako v tých horných hotových bytoch. Musela som do toho jednoducho investovať s tým, že mi bolo povedané, že sa to bude časom odpredávať. Koncom novembra som sa tu nasťahovala. Potom tu za mnou niekoľkokrát prišiel správca budovy. Chcel vidieť, ako je to tu urobené, že vraj budú robiť kúpno–predajné zmluvy. Na papieri to síce nie je, ale povedal mi to,“ hovorí.

V roku 2006 uzavreli Lesy Slovenskej republiky (SR) s novou nájomníčkou zmluvu na štyri roky. Potom ju predĺžili na dva roky, naposledy na jeden rok. V marci tohto roku zostala Jana Brundzová nemilo zaskočená. Nájomnú zmluvu jej už odmietli predĺžiť. Dôvod? Vraj už majú do „jej“ bytu nového nájomcu, zamestnanca štátnych lesov. „Od marca tu bývam neoprávnene. Už je to aj na súde. Teraz mi ide o vypratanie. Ja som ale povedala, že odtiaľto neodídem,“ rozpráva nešťastná žena.

Do prestavby šatní na 3–izbový byt, o ktorom si myslela, že si ho raz kúpi, vrazila totiž pol milióna slovenských korún (16 596 eur). Búrala priečky, znižovala stropy, robila maľovku, podlahy, dala si navrhnúť kuchyňu na mieru.



Z bytu ju vynesú len nohami napred

Jej situáciu zhoršuje aj fakt,
že je od júla nezamestnaná.
Matka dvoch synov, 24-ročného
nezamestnaného Jaroslava
a 17–ročného stredoškoláka
Jána, žije len z
podpory. Výživné na mladšieho
syna nedostáva, po súdoch
sa oň ťahá s bývalým manželom.
„Žijeme z necelých dvesto
eur, z toho dvesto eur platím
nájom na tento byt. Ak
by som nechodila po rôznych
brigádach, neviem, ako by
som to všetko utiahla. Potrebujem
normálnu prácu,“ zúfalo
konštatuje.

Je rozhodnutá, že z bytu, z ktorého si urobila domov, neodíde. „Odtiaľto ma vynesú ak tak nohami napred. Ja tu štátnemu podniku nenechám pol milióna korún. Keby to bol súkromník, tak by som sa nečudovala, že ma obabral. Ale mám investovať do štátneho podniku, ktorý prosperuje a má milióny? Aby tu niekto cudzí prišiel do hotového? Dala som do toho všetko, čo som mala. Myslela som si, že tu už budem mať konečne pokoj, že budem normálne žiť! Bez refundácie odtiaľto neodídem,“ dušuje sa nahnevaná Jana.

Nešťastná žena nevie, čo ju teraz čaká. Nespáva, trápi sa. Za mesiac schudla 10 kilogramov. „Neviem, kde by sme so synmi išli. Možno by nás zobrala k sebe mama, ale tam by sme sa tlačili traja dospelí v jednej izbe a kde by som dala všetok ten nábytok?“



Výšku refundácie určí znalec

Podľa vyjadrenia hovorcu Lesov SR Vlastimila Rezeka súčasné vedenie podniku nemá informácie o tom, že by niekto v minulosti relevantným spôsobom prisľúbil pani Jane možnosť odkúpiť si časom byt. Vraj si mala byť vedomá toho, že keď podpisuje nájomnú zmluvu, musí počítať s tým, že jej ju nemusia predĺžiť. „V súčasnosti však vďaka organizačným zmenám potrebujú Lesy SR byt pre zamestnanca, ktorý prešiel na odštepný závod Žilina z Námestova,“ uviedol hovorca Lesov SR Vlastimil Rezek.

K otázke, v akom štádiu je dnes súdny spor, ktorý vedú so svojou bývalou nájomníčkou, sa odmietol vyjadriť. Uviedol ale, že pani Jane vyplatia náhradu za investované prostriedky v súlade s platnou legislatívou vo výške stanovenej znaleckým posudkom.

Kto vie, či v takej sume, akú pani Jana do prestavby šatní na byt vrazila...

Michala Stehlíková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod