Žilinský Večerník

2. máj 2024 | Žigmund
| 7°C

Z regiónu

Schaeffler Kysuce rastie a vytvára nové príležitosti vo výrobe, výskume aj vývoji

Jeden z najväčších zamestnávateľov v regióne, Schaeffler Kysuce, nedávno rozšíril svoj závod o nové výskumné a vývojové centrum a získal zaujímavé výrobné projekty aj v oblasti elektromobility. S tým sú spojené atraktívne pracovné príležitosti pre odborníkov z rôznych profesií.

14.09.2023 | 11:35

Výskumné a vývojové centrum vyvíja produkty a komponenty pre elektromobilitu, ako aj podvozkové systémy, napríklad pre automatizovanú jazdu. Tvoria ho novovybudované moderné kancelárske priestory, ktoré vyhovujú najnovším trendom flexibilnej a digitálnej spolupráce. Spoločnosť, ktorá je svetovým dodávateľom v oblasti automotive a iných priemyselných odvetviach, okrem toho na Kysuciach rozšírila aj svoju existujúcu skúšobňu o nové laboratórium, testovacie stanice a meracie systémy. Investícia do výstavby nového centra a zvýšenia kapacít na testovanie dosiahla 20 miliónov eur. Počet zamestnancov vo výskume a vývoji by sa mal do roku 2025 zvýšiť zo súčasných 350 na 500. „Naše výskumno- vývojové centrum ponúka komplexnú a zaujímavú prácu, ktorá je na Slovensku jedinečná. Verím, že možnosť vyvíjať technologické riešenia pre elektromobilitu a inteligentné riešenia podvozkov bude motiváciou pre mnohé talenty, aby sa pridali k našim tímom na Kysuciach,“ hovorí Milan Jurky, konateľ a riaditeľ Schaeffler Kysuce.

 


Moderné priestory výskumného a vývojového centra.

 

Príležitosti pracovať na riešeniach mobility budúcnosti
Odborníci, ktorí pracujú vo výskumnom a vývojovom centre vyvíjajú systémy aj softvér, riešia návrhy hardvéru aj dizajn mechanických produktov. Nasledujú simulácie a testy podľa konkrétnych požiadaviek nadnárodných zákazníkov z automobilového priemyslu. „Vyvíjame integrované systémy elektrického pohonu, ako napríklad elektrickú nápravu dva v jednom, ktorá kombinuje prevodovku a elektromotor do jedného celku. Ďalšími stupňami sú pohonné jednotky typu tri v jednom, kde sa pridá výkonová elektronika, a štyri v jednom, ktorej súčasťou je aj modul tepelného manažmentu. Máme odborníkov, ktorí zvládajú industrializáciu nových produktov a komplexných riešení pre vozidlá budúcnosti,“ dopĺňa Ján Klimko, vedúci výskumu a vývoja v Schaeffler Kysuce.


Rôzne testy a simulácie sú súčasťou vývoja.

 

Vývoj a výroba pod jednou strechou
Výskumné a vývojové centrum je súčasťou areálu závodu. V susedných výrobných halách prebieha montáž motorových a prevodových systémov, širokej palety ložísk, systémov pohonov, komponentov elektrických náprav, hybridných pohonov a pohonov podvozkov, ako sú napríklad elektromechanické stabilizátory náklonu vozidla alebo modulárne spojkové aktuátory pre hybridné vozidlá. „Našou výhodou je, že výskum a vývoj sú prepojené s výrobou. Produkty, ktoré vyvíjame neskôr vznikajú vo forme prototypov a testujú sa v laboratóriách. V prípade, že sa rozhodne o ich výrobe v našom podniku, sme schopní ich uviesť na trh v kratšom čase a vysokej kvalite,“ upresňuje Milan Jurky, konateľ a riaditeľ Schaeffler Kysuce.


Výroba a vývoj sú v Schaeffler Kysuce úzko prepojené.

 

Kvalitné vzdelávanie aj v oblasti najnovších technológií a profesionálny rast
V Schaeffler Kysuce rozbiehajú viaceré nové projekty aj v oblasti elektromobility. Uplatnenie tu preto nájdu odborníci z rôznych profesií – výrobných, technických, ale aj obchodných a projektových. A odborne rásť bude Schaeffler na Kysuciach aj ďalej. Súčasťou firemnej kultúry je podpora celoživotného vzdelávania a získavania nových zručností a odbornosti. ,, Naši kolegovia si môžu vybrať zo širokej a flexibilnej ponuky rozvojových školení. Vzdelávacie programy prispôsobujeme ich pracovných požiadavkám a špecifikám nových technológií. Či ide o automatizáciu, digitalizáciu, robotiku, mechatroniku alebo elektromobilitu,“ približuje
Andrea Tuchyňová, manažérka vzdelávania v Schaeffler Slovensko.

  

Skupina Schaeffler – We pioneer motion 
Už viac ako 75 rokov stojí skupina Schaeffler za prelomovými vynálezmi a vývojom v oblasti technológie pohybu. Prostredníctvom inovatívnych technológií, produktov a služieb pre elektromobilitu, pohony efektívne z hľadiska CO 2 , riešenia podvozkov, Priemysel 4.0, digitalizáciu a obnoviteľné energie je táto spoločnosť spoľahlivým partnerom pre efektívnejší, inteligentnejší a udržateľnejší pohyb a mobilitu – a to počas celého životného cyklu. Schaeffler ako spoločnosť, ktorá sa zaoberá technológiou pohybu, vyrába presné komponenty a systémy pre hnacie ústrojenstvo a podvozky, ako aj riešenia valivých a klzných ložísk pre množstvo priemyselných použití. V roku 2022 dosiahla skupina Schaeffler obrat vo výške 15,8 miliárd eur a so svojimi takmer 84 000 zamestnancami je jedným z najväčších rodinných podnikov na svete. S viac ako 1 250 prihlásenými patentmi v roku 2022 je Schaeffler podľa DPMA (Nemecký úrad pre patenty a značky) štvrtou najinovatívnejšou spoločnosťou v Nemecku.

Zaujalo vás to? Znie to pre vás zaujímavo? Potom sa pozrite na aktuálne voľné pozície.

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod