Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 6°C

Šport

Šéf oblastného futbalu Igor Krško: Zvyšné zápasy s určitosťou presuniem na jar

Hodnotenie jesennej časti s predsedom ObFZ Žilina Igorom Krškom (50) sme mali na pláne až v novembri, no v dnešných časoch žiadne plány význam nemajú. A tak nás okolnosti prinútili urobiť krátke obzretie za prvou polovicou futbalových líg v oblasti už teraz.

22.10.2020 | 20:43

V akom vnútornom rozpoložení vás zastihol predčasný koniec jesennej časti?

Verím, že už pôjdeme len k lepšiemu. Toto je nenormálna situácia, lebo niektoré opatrenia poškodzujú šport a do určitej miery aj zdravie ľudí. Neviem, kto z vlády dlhodobo komunikuje so športovými predstaviteľmi, ale toto rozhodnutie prišlo z Úradu verejného zdravotníctva a my ho musíme rešpektovať. Nič iné nám jednoducho neostáva. Samozrejme, môžem si o tom myslieť svoje. Je to škoda pre telesný rozvoj detí, mládeže, ale opakujem, rešpektujme to.

Bola veľkým problémom absencia divákov od 1. októbra? V takomto móde sa zvládli dve kolá...

Futbal sa hrá pre ľudí. Jednou vecou je samotná športová hra, druhou futbal ako určitý dedinský folklór. Ľudia sa v nedeľu idú pozrieť na svojich bratov, kamarátov a rodinných príslušníkov. Pánboh zaplať, že sme mohli aj tie dve októbrové kolá odohrať. Otázkou však ostáva, či tieto opatrenia majú účinok na zníženie prenosu COVID-19.

Uvažujete nad  kompenzáciami smerom ku klubom?

My sme už určité veci spravili pred súťažným ročníkom, pretože sme znížili, respektíve odpustili poplatky. Nie sme rozpočtová organizácia a môžeme prerozdeliť to, čo nám príde. Verím, že z toho balíka, ktorý vláda schváli na zníženie dopadov koronavírusu sa niečo ujde aj našim klubom. Otvorene si povedzme, že veľké príjmy zo vstupného nemajú, iné je to pri profesionálnom športe. Mrzí ma, že budeme musieť zrušiť plánované akcie do najbližšieho obdobia ako tradičný turnaj prípraviek 17. novembra a aj tradičný ples s vyhlásením Jedenástky roka.

Nebojíte sa zániku klubov aj po takomto šialenom roku 2020?

Obávam sa vždy, no snáď to tak nebude. Rozumiete, len po postupných opatreniach to môže ľudí jednoducho znechutiť robiť dobrovoľnú činnosť v tomto amatérskom futbale. Chýba im v tom proste logika, čo ich môže znechutiť natoľko, že odmietnu robiť zadarmo vo vlastnom čase hocijakú dobrovoľnú činnosť, teda nielen futbal.

Máte plán, ako odohrať zvyšné dve jesenné kolá? Bude sa hrať napríklad v zime?

Mali sme pripravené termíny už od neodohraných zápasov spred 1. októbra. Nemá zmysel v zime niečo siliť, opatrenia nepominú do dvoch týždňov a aj hráči musia mať určitý tréningový proces. Tieto zápasy presunieme s určitosťou do jarnej časti. Snáď už konečne budeme mať normálny rok 2021.

Ako vám chutila futbalová jeseň z pohľadu diváka?

Samozrejme, snažil som sa navštíviť viacero zápasov a paradoxne COVID-19 pomohol od augusta návštevnosti. Evidovali sme zvýšený počet fanúšikov na zápasoch, lebo ľudia prestali chodiť krížom-krážom či do obchodných centier. Jednou z možností kultúrneho vyžitia v obci bol práve futbal a mám radosť, že sa vrátil k nám na futbalové trávniky.

Celkovo za túto jeseň bolo minimum vážnych priestupkov. Bolo cítiť, že tímy si futbal užívajú a sú radi za sezónu?

Hráči sa tešili, že futbal sa bude hrať. Samozrejme, pri futbale sú nejaké emócie a určité momenty sa stanú. Povinnosť kamerových záznamov pomôže pri identifikácii priestupkov. To isté je aj pri rozhodcoch, ich úroveň je daná úrovňou súťaže. Nemôže nikto čakať, že v najnižšej lige budú najlepší rozhodcovia z regiónu. Treba mať hlavne s mladými rozhodcami trpezlivosť, aby sa postupne vyvíjali. Je to daň za súťaž, v ktorej tímy hrajú, ale toto nie je najväčší problém futbalu.

Čo vás bude najviac tešiť v jarnej časti?

Pri všetkom možnom aj nemožnom dokázal futbal na dedinách ísť dopredu, klobúk dole. Našťastie, vieme to celé dohrať a treba veriť, že na jar 2021 už nebude žiadny dôvod na takéto opatrenia ako v tomto roku.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod