Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| -3°C

Spravodajstvo

Sekcia pre mládež: Cieľom je počúvať mladých ľudí na úrovni kraja

Vznik datuje začiatkom roka 2020. Sekcia pre mládež ŽSK rozvíja spoluprácu s mládežníckymi organizáciami v aktivitách a projektoch, ktoré prinášajú osobný, profesijný a morálny rozvoj mladých ľudí v kraji. Viac nám v našom rozhovore prezradil koordinátor Marcel Rypák.

22.10.2020 | 19:38

S akým cieľom vznikla sekcia pre mládež?

Rozvoj mládeže na Slovensku a v krajoch je dlhodobo vnímaný ako súčasť rozvoja školstva a športu. V mnohých obciach je škola a ihrisko jedinou infraštruktúrou, kde sa mladí majú možnosť rozvíjať. Takéto zázemie je dobré, ale nestačí. Rozvoj mládeže – to je ďalšia infraštruktúra a programy, kde sa rozvíja celková osobnosť mladého človeka na základe neformálneho vzdelávania, príležitosti k dobrovoľníctvu, štruktúrovaného dialógu, čiže informovania a zapájania mladých do rozhodovacích procesov obcí či miest, integrácie detí z rôznych rodinných zázemí, posilňovania vzťahu k prírode či rozvíjania tvorivosti a podnikavosti a zdravého životného štýlu. Sekcia pre mládež ŽSK sa snaží podporovať rozvoj príležitosti pre mladých, hlavne v oblastiach s nedostatkom príležitostí, a zvyšovať sociálnu inklúziu v kraji.

Kto je súčasťou sekcie pre mládež?

Sekciu pre mládež tvorím ja ako koordinátor práce s mládežou, pričom mám niekoľkoročné skúsenosti s tvorbou vzdelávacích programov, projektovým manažmentom, lektorskou činnosťou a koučovaním. Ďalšou členkou sekcie je projektová manažérka pre prácu s mládežou Katarína Özger s dlhodobými skúsenosťami v terénnej práci so sociálne vylúčenou mládežou, s témami sociálnej inklúzie a tvorbou projektov pre sociálne vylúčenú mládež.

Mladí ľudia už majú za sebou určité aktivity. Aké činnosti pre nich doposiaľ realizovala sekcia?

Mladých sa snažíme podporovať v spolupráci s inými organizáciami, ktoré v našom kraji už dlhodobo pôsobia. Popritom pripravujeme a realizujeme aktivity pre mladých na celokrajskej úrovni, ako sú: Vyčistime spolu kraj, Pošta seniorom a najmä koordinácia prihlásených dobrovoľníkov počas pandémie COVID-19. Postupne pripravujeme ďalšie aktivity, no nechceme byť len ďalšou mládežníckou organizáciou v kraji. Sekcia pre mládež ŽSK je projekt županky Eriky Jurinovej, ako sa mladým priblížiť ešte viac v ich potrebách. Sekcia pre mládež sa hneď od svojho vzniku začala stretávať s inými relevantnými partnermi v oblasti práce s mládežou v kraji. V spolupráci s nimi chceme pomenovať aktuálne priority a smerovanie mládežníckej politiky v kraji. Chceme byť s nimi na jednej vlne. Aj preto sme spustili projekt Na1Vlne www.na1vlne.sk, ktorý prepája mládežnícke organizácie a získava spätnú väzbu od mladých ľudí, na ktorej chcem ďalej stavať.

Globálne, je deficit takýchto možností pre mladých ľudí? Resp. v čom je najväčší problém?  
Napriek veľkému počtu mládežníckych, športových či kultúrnych organizácií v kraji máme stále veľký počet neorganizovanej mládeže, teda tých mladých ľudí, ktorí sa v žiadnej z vyššie spomenutých organizácií neaktivizujú. S touto skupinou potrebujeme pracovať a poskytnúť im príležitosti na ich osobnostný, morálny a profesijný rozvoj. Je tu teda veľký priestor pre sekciu a aj pre iné organizácie oslovovať mladých a ukazovať im benefity neformálneho vzdelávania, dobrovoľníctva a aktivizovať ich k zmysluplnej činnosti v ich komunitách. Problémom sú aj regionálne rozdiely. V niektorých regiónoch a v ich mestách a obciach je príležitostí pre mladých dostatok, v niektorých je stále veľký priestor na rozvoj. To sa netýka len ponuky mládežníckych organizácií, ale aj možnosti zamestnať sa a nájsť finančne dostupné bývanie.

V ktorých častiach kraja registruje sekcia najväčší záujem byť súčasťou takéhoto projektu?

Takmer všetky aktivity, ktoré sme počas tohto roku zorganizovali, sa konali pre pandémiu online formou. Mladí ľudia sa zapájali rovnomerne vo všetkých piatich regiónoch Žilinského kraja. Veríme, že budúci rok budeme môcť organizovať fyzické stretnutia s mladými v kraji v každom regióne. Či už budú zamerané na zisťovanie potrieb mladých ľudí v kraji, alebo pôjde o neformálne vzdelávanie, šport či o kultúrne podujatie. Našou prioritou je ísť aj do obcí, kde mládežnícke organizácie chýbajú a mladí ľudia musia za kultúrnym, športovým a iným vyžitím dochádzať do okresných miest.

Majú podobnú iniciatívu aj v iných krajoch alebo je to v rámci Slovenska pilotný projekt?

Nejde o pilotný projekt. Vo väčšine krajov už existuje pozícia koordinátora práce s mládežou alebo iná organizácia, ktorá je poverená touto agendou na základe rozhodnutia samosprávy. Ako som už spomenul, doposiaľ bol rozvoj mládeže vnímaný ako súčasť školstva a športu. Agenda mládeže nemala vlastného koordinátora, poväčšine ju dostal na starosť aktívny človek v samospráve ako len ďalšiu pracovnú povinnosť. V mnohých prípadoch sa takto nerozvíjala celistvá práca s mládežou. Až príchodom zákona o mládeži (Zákon č. 282/2008 Z. z.) vznikla povinnosť pre krajské samosprávy zriaďovať pozíciu koordinátor mládeže. Pre obce je táto možnosť odporúčaním, no obe úrovne samosprávy zákon vedie k príprave koncepčného rozvoja a neustálej aktualizácii koncepcie rozvoja práce s mládežou. Nebavme sa len o zákone a povinnostiach z neho vyplývajúcich. Základná myšlienka je v tom, že zákonom sa uznala dôležitosť a podpora práce s mládežou, neformálne vzdelávanie, financovanie práce s mládežou, akreditácia vzdelávacích programov v oblasti práce s mládežou a dobrovoľnícka služba v rámci práce s mládežou ako dôležitá súčasť rozvoja veľkého zastúpenia mládeže v našom kraji. Tým myslím, že mládež na Slovensku (definovaná do 30 rokov) tvorí viac ako 30 % populácie našej krajiny. Podobne je to aj v našom kraji. Mládež je veľmi dynamická, rozvoj práce a nové trendy sa neustále menia. Nevenovať pozornosť tejto skupine ľudí znamená oberať sa o novú a živú budúcnosť pre našu spoločnosť.

Aká je dlhodobá vízia sekcie pre mládež? 

Ak chceme, aby bola práca s mládežou efektívna, je potrebné ju strategicky rozvíjať. Preto je úlohou sekcie pre mládež na najbližšie obdobie vytvoriť Koncepciu rozvoja práce s mládežou v Žilinskom samosprávnom kraji. Cieľom je vytvoriť dokument, ktorý bude zrozumiteľný mladým ľuďom a ktorý bude pripravený na základe analýzy skutočného stavu a potrieb mladých ľudí v kraji. Je pre nás dôležité, aby sa mladí ľudia do tvorby koncepcie zapojili. Obojstranná výmena informácií, vzájomné stretávanie sa medzi vybranými mladými ľuďmi a vedením kraja je nevyhnutnou súčasťou uvedomenia si skutočných potrieb mladých ľudí. Chceme, aby všetci mladí ľudia v kraji vedeli, že ich potreby sú zo strany kraja vypočuté, že je s nimi kraj na jednej vlne. Z tohto dôvodu sme iniciovali projekt Na1Vlne s cieľom zapájať mládežnícke organizácie a mladých ľudí do definovania prioritných tém rozvoja práce s mládežou. S tým súvisí aj naša dlhodobá vízia – reflektovať na tieto prioritné témy v konkrétnych programoch a aktivitách, ktoré budú rozvíjané v jednotlivých regiónoch kraja. Uvedomujeme si, že mládež v kraji nie je jednoliata skupina. Chceme, aby každý mladý človek v kraji, bez ohľadu na bydlisko, rodinné zázemie, etnický pôvod, zdravotný stav alebo vierovyznanie, vedel, že sa môže na Sekciu pre mládež ŽSK obrátiť a vybrať si z jej programovej ponuky tak, aby rozvíjal svoj potenciál. Našou ambíciou je zapájať aj skupinu mladých ľudí – študentov, ktorá je momentálne neaktívna a neorganizovaná v žiadnej mládežníckej organizácii a tiež zasiahnuť mladých ľudí, ktorí spadajú do skupiny NEET, osôb, ktoré nemajú zamestnanie, nevzdelávajú sa a nezúčastňujú sa ani na žiadnej odbornej príprave.

Ako sa môžu mladí dozvedieť o vašich aktivitách a ako sa môžu zapojiť?

Sledovať nás môžete na webových stránkach či sociálnych sieťach. Aká bude budúcnosť mladých ľudí v našom kraji, záleží aj od vás! Pozývame všetkých mladých ľudí a pracovníkov s mládežou v Žilinskom samosprávnom kraji zapojiť sa do tvorby strategického dokumentu: Koncepcia rozvoja práce s mládežou v ŽSK, na základe ktorej sa budú v celom kraji rozvíjať konkrétne programy a aktivity pre mladých ľudí v kraji. Pomôž nám zmapovať nové príležitosti. Chceme počuť tvoj názor. Sledujte nás a dozviete sa viac: www.na1vlne.sk, https://www.zilinskazupa.sk/sk/samosprava/sekcia-mladez-zsk.html,FB, IG: #sekciapremladezzsk.

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod