Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -3°C

Spravodajstvo

Semafory na Kragujevskej nepretržite blikajú na oranžovo

Na čo sú v Žiline na Kragujevskej ulici osadené semafory, keď nikdy nejdú? To sa pýta náš čitateľ. My sme hľadali odpoveď.

28.10.2013 | 14:21

ŽILINA. „Napríklad na križovatke Kragujevská/Priemyselná ulica sú časté dopravné nehody a pri odbočovaní z Kragujevskej doľava na Priemyselnú sa tvoria kolóny. Semafory by mali spĺňať svoj účel, isto sa nevybudovali za málo peňazí. Určite nie na to, aby na nich sústavne blikala oranžová,“ myslí si pán Šimko, ktorý nám svoj postreh zatelefonoval do redakcie.

 


Navrhnuté na nižšiu intenzitu dopravy

Cestná svetelná signalizácia na Kragujevskej ulici, výpadovke na Bratislavu, bola osadená v rámci výstavby diaľničného privádzača Žilina - Strážov v roku 2009. Podľa polície sa po spustení semaforov situácia v plynulosti premávky len zhoršila. „Výsledkom uvedenia cestnej svetelnej signalizácie do prevádzky bolo zhoršenie dopravno-bezpečnostnej situácie na ceste I/18 vo vyššie uvedených križovatkách. Dochádzalo k vzniku kolón motorových vozidiel až do takej miery, že uvedené križovatky boli nepriepustné,“ tvrdí hovorkyňa štátnej polície Jana Balogová.

Dôvod je ten, že na frekventovanej ceste, z ktorej sa vychádza na Bratislavu a vchádza do Žiliny, bola svetelná signalizácia navrhnutá na nižšiu intenzitu dopravy, než je v súčasnosti, a mala byť súčasťou diaľničného privádzača po spustení úsekov diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Žilina Juh a diaľnice D3 Žilina Západ – Žilina Sever do prevádzky.

Krajský dopravný inšpektorát Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline už v minulosti 3-krát inicioval sprevádzkovanie cestnej svetelnej signalizácie na ceste I/18 na Kragujevskej ulici v križovatkách s miestnymi komunikáciami Oceliarska a Priemyselná ulica.

„V súčasnosti z vyššie uvedených dôvodov neuvažujeme s podaním ďalších podnetov,“ hovorí Jana Balogová.

Námestník úseku správy a prevádzky ciest Marian Pikuliak (Slovenská správa ciest - Investičná výstavba a správa ciest) nás informoval, že po overení funkčnosti bola signalizácia z dôvodu nadmernej intenzity dopravy a zabezpečenia jej plynulosti po dohode s dopravnou políciou uvedená do nepretržitej blikavej oranžovej. „Na uľahčenie dopravnej situácie v križovatke s Priemyselnou ulicou bol na svetelnej signalizácii priechodu pre chodcov pri cintoríne v Strážove na vjazde do Žiliny zavedený režim regulovania dopravy,“ dodáva.



Vyrieši to dobudovanie diaľnice

Na Kragujevskej polícia v tomto roku neeviduje podľa hovorkyne žiadnu dopravnú nehodu. Cesta je tiež ošetrená z hľadiska bezpečnosti chodcov. „Všetky priechody sú vyznačené zvislým aj vodorovným dopravným značením, v strede vozovky sú nadštandardne rozdelené ochrannými ostrovčekmi s bezbariérovou úpravou a čelá ostrovčekov sú vybavené svetelnými majákmi. V uvedenom úseku je najvyššia dovolená rýchlosť upravená na 50 km/h a hliadky dopravnej polície tu pravidelne vykonávajú dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou premávky,“ uvádza Jana Balogová.

Námestník úseku správy a prevádzky ciest Marian Pikuliak situáciu na Kragujevskej ulici v križovatkách s Priemyselnou a Oceliarskou ulicou hodnotí tak, že ju zhoršujú aj rastúce podnikateľské aktivity v tejto oblasti bez náležitého riešenia dopravy. „Dopravná situácia na Kragujevskej ulici v Žiline sa zmení až po dobudovaní diaľničného úseku Žilina, Strážov – Brodno alebo diaľničného tunela Višňové, kedy bude svetelná signalizácia podľa zmenenej dopravnej situácie uvedená do plánovaného režimu,“ uzavrel.

Veronika Cvinčeková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod